Hyppää pääsisältöön

Joulukuusen ötökkätestissä kehnot tulokset – puusta löytyi arveltua vähemmän eliöitä

Hämähäkki
Joulukuusesta löytynyt hämähäkki. Hämähäkki Kuva: Heikki Luoto hämähäkki

Yleisesti väitetään, että joulukuusen mukana sisätiloihin voi tulla hirmuinen määrä erilaisia ötököitä. Katso testin tulokset, mitä kuusesta lähti liikkeelle!

Joulukuusessa ryömivistä ötököistä esitetyt lukumäärät ovat liikkuneet 100 000-200 000 välillä, jonain vuonna määräksi on arveltu jopa 500 000 eri yksilöä!

Onko joulukuusien ötökkämäärä liioiteltu?

Heikki ja Leena Luoto tutkivat joulukuusesta tulleita ötököitä.
Heikki ja Leena Luoto tutkivat joulukuusesta tulleita ötököitä. Heikki ja Leena Luoto tutkivat joulukuusesta tulleita ötököitä. Kuva: Yle/Juha Laaksonen ötökät

Toimittaja Juha Laaksonen vieraineen päätti kyseenalaistaa väitteen sadoista tuhansista kotiin tulevista ötököistä. Heikki ja Leena Luoto laittoivat joulukuusen pariksi päiväksi muovisäkkiin ja tarkkailivat sitten, mitä eliöitä joulukuusesta lähti liikkeelle.

Joulukuusen ötökkätestin tulokset

Testin tulokset olivat aika heikot, vain runsaat 30 yksilöä. Joulukuusesta löytyi seitsemän hämähäkkiyksilöä, jotka edustivat kolmea eri lajia. Hyppyhäntäisiä löytyi noin 20 yksilöä. Ne lähtivät liikkeelle vasta, kun olivat lämmenneet kunnolla, mutta kuolivat aika nopeasti viherhuoneen lämmössä.

Sääskiä oli vain yksi pienikokoinen yksilö, kemppejä yksi aikuinen, kaskaan nymfejä viisi, tunnistamattomia toukkia kaksi ja yksi muurahainen.

Kuusesta tippuneet ötökät

hämähäkkejä 7 kpl
hyppyhäntäisiä 20 kpl
sääskiä 1 kpl
kemppejä 1 kpl
kaskaan nymfejä 5 kpl
tunnistamattomia toukkia 2 kpl
muurahaisia 1 kpl
yhteensä 37 kpl

Eniten ötököitä vanhoissa puissa

Tämä testin perusteella väitteitä sadoista tuhansista kotiin tulevista eliöistä on vaikea uskoa.

Se tiedetään, että kuusissa elelee suuriakin määriä kaskaita, kemppejä, kääriäisiä, punkkeja, kirvoja, hämähäkkejä, jäytiäisiä ja hyppyhäntäisiä. Eniten ötököitä on suurissa latvakuusissa, sillä vanhemmissa puissa ja kävyissä elelee oma lajistonsa.

Mutta se on ilmeisen epäselvää, ketkä ovat kotiin tulleista joulukuusista onnistuneet laskemaan satoja tuhansia yksilöitä!

Edit 11.12.2019: Otsikossa ja jutussa korjattu hyönteinen ötökäksi./Tiina Jensen

Kommentit