Hyppää pääsisältöön

Yksinratsastamisen karikoista

Ronja ja Cassu-hevonen ennen ratsastusta
Ronja ja Cassu-hevonen ennen ratsastusta Kuva: Emmi Kähkönen yksinratsastus

Mira on ollut minulla vuosia ja olen hyvin rutinoitunut ratsastamaan sillä yksin ilman opetusta. Toisen hevosen kanssa yksin ratsastaminen ei ole ollenkaan samanlaista. Se tuntuu täysin uudelta tilanteelta, johon asettumisessa menee aikansa. Yhteisten rutiinien luominen vie alussa paljon energiaa, ja varsinainen ratsastus voi olla joka kerta uusi seikkailu, eikä aina odotettu sellainen.

Ronja ratsastaa Cassulla
Ronja ratsastaa Cassulla Kuva: Emmi Kähkönen yksinratsastus

Miran kanssa yllätyksiä ei enää juuri satu, koska osaan jo varautua tutun hevosen mielenliikkeisiin ja reaktioihin. Uuden vuokrahevoseni Cassun kanssa olen huonompi ennakoimaan. Hevonen saattaakin innostua äkillisesti tai menettää mielenkiintonsa minulle vielä sattumanvaraisen ja ennakoimattoman kaavan mukaisesti. Cassun kanssa jännitän edelleen paljon, mikä saa minut välttelemään vaikeita asioita ja varomaan virheitä. Virheiden välttely taas on virhe itsessään.

Virheiden välttely taas on virhe itsessään.

En tarkoita että virheitä tulisi erikseen ryhtyä tekemään, mutta yksinratsastaessani kaihdan tilanteita joissa epäonnistumisen riskin on suuri. Kartteleminen ei toki helpota vaikeita asioita, vaan pahimmillaan nostaa niihin tarttumisen kynnystä edelleen.

Ronja ratsastaa Cassulla
Ronja ratsastaa Cassulla Kuva: Emmi Kähkönen yksinratsastus

Ilmiö on tuttu varmasti kaikille yksin ratsastaville. Sitä jättää tekemättä pohkeenväiston ravissa vasemmalle, tai tekee sen sinne päin, koska tietää hevosen olevan jäykkä oikeasta kankustaan. Kyse ei ole vain laiskuudesta, vaan myös arkuudesta kohdata vaikeita tilanteita ilman opettajan apua. Joskus ratkaisu voi olla järkeväkin, jopa vaaratilanteen estävä, mutta usein kyse on vain siitä kuuluisasta epämukavuusaluelle astumisesta.

Kyse ei ole vain laiskuudesta, vaan myös arkuudesta kohdata vaikeita tilanteita ilman opettajan apua.

Minun suuri valttikorttini on yleensä ollut juuri yksinratsastus. Olen hyvä analysoimaan, päättelemään itse asioita ja toimimaan johtopäätosteni mukaisesti. Cassun kanssa olen kuitenkin vielä siinä vaiheessa, että en aina luota omiin oppeihini. Olenkin ymmärtänyt, että yksinratsastuksesta tuli vahvuuteni vasta kun olin tullut Miran kanssa tutuksi, ja tuo tutustuminen on Cassun kanssa edelleen kesken.

Ronja ratsastaa Cassulla
Ronja ratsastaa Cassulla Kuva: Emmi Kähkönen yksinratsastus

Mikä nautinto olikaan päästä pitkästä aikaa tunnille! Tunnilla vaikeat tilanteet voivat seurata toisiaan, mutta ne tuntuvat harmittomilta, koska opettaja on paikalla neuvomassa. Haasteiden keskellä valmentajan ääni on kuin majakka sumussa, ohjaten turvallisesti karikoiden ohi rantaan.

Yksinratsastavalla tuleekin olla hyvä valmentaja, jonka neuvot kantavat niihin yksinäisiinkin ratsastushetkiin.

Ronja ratsastaa Cassulla
Ronja ratsastaa Cassulla Kuva: Emmi Kähkönen yksinratsastus

PS. Cassusta olen kirjoittanut aikaisemminkin:
Kun kemiat kohtaavat
Haaveita ja hiekkateitä

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.