Hyppää pääsisältöön

Liisa Hovinheimo: Lallukoiden jäljillä

Tero Laaksonen ateljeessaan Lallukassa.
Tero Laaksonen ateljeessaan Lallukassa. Kuva: Tero Laaksonen ateljeessaan Lallukassa. mie maksan –lallukan perintö

Lallukan talo, Viipurin kirjasto ja Lallukan taiteilijakoti syntyivät Juho ja Maria Lallukan perintönä. Karjalaiset Lallukat olivat itsenäistyvän Suomen merkittäviä kauppiaita ja taidemesenaatteja. Mie maksan! Lallukan perintö -dokumentin ohjaaja Liisa Hovinheimo kirjoittaa ohjelman taustoista.

Ehkä monille katsojille on yllätys, että Viipurin kuuluisa kirjastokin kuuluu Lallukan perintöön. Moni tietää sen arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemaksi, mutta että se on Maria Lallukan rahoilla rakennettu …. Siitä ei puhuttu kirjaston korjausten jälkeen järjestetyissä uusissa avajaisjuhlissakaan viime vuonna. Siksi olen iloinen, että tämä hieno kirjasto on nyt nähtävissä ohjelmassa.

Samoin minusta on hauskaa näyttää vanhan Lallukan liiketalon nykyinen hyvä kunto ja vierailla myös sisällä, niin suomalaisten taiteilijoiden residenssissä kuin venäläisten ´uusien´ viipurilaisten asuinhuoneistossa. Tavallisestihan suomalaisturisti Viipurissa ei pääse siellä käymään. Erityinen ilonaihe oli löytää muutamia kuvapatsaita, jotka aikoinaan ovat koristaneet Lallukan talon portinpieliä.

Vesa Vierikko Lallukan taiteilijakodin edustalla.
Vesa Vierikko Lallukan taiteilijakodin edustalla. Kuva: Vesa Vierikko Lallukan taiteilijakodin edustalla. mie maksan –lallukan perintö

Sama pätee tietysti Helsingissä Lallukan taiteilijakotiin, jossa ”Lallukan lasten” luona vierailu vaatii ainakin kutsun joltain tietyltä asukilta. Nyt kun talo on menossa täysremonttiin, ulkopuolisten vieraiden käynnit ovat vielä vaikeampia. Mutta talo on edelleen täynnä kulttuurihistoriaa, ties kuinka pitkälle tulevaisuuteen. Ohjelmassa tapaamme useita Lallukan taiteilijoita, ja esim. Vesa Vierikko tietää kertoa kuuluisan Symposion-taulun yllättävän taustan.

Juho ja Maria Lallukan vaikuttava, hyvin pienestä alkanut mesenaattiura on jotenkin liikuttanut minua koko ajan ohjelmaa tehdessäni. Luin paljon taustamateriaalia, ja Viipuristahan on paljon kirjoitettu. Kaiken kaikkiaan työ oli iso mutta mieluinen. Jo itse kaupunki on mielestäni hyvin erikoislaatuinen – tuntuu kuin se olisi edelleen mielenkiintoisempi kuin monet nykyiset suomalaiskaupungit, siitä huolimatta että se sodassa menetettiin – vai juuri siksikö? Ja nyt kun uudet omistajat ovat alkaneet tajuta Viipurin ominaislaadun ja historiallisen merkityksen, kaupunki kohenee ihan silmissä. Enää ei tarvitse suomalaisten itkeä rakennuskannan romahtamista niin usein kuin vielä kymmenkunta vuotta sitten: onhan jo myös entinen taidemuseo korjattu Eremitaasiksi, ja restaurointityö jatkuu eri puolilla kaupunkia.

Lallukka herättää jo nimenä pienen hymyn monen huulille. Varmaan Juho olisi sen huumorimiehenä hyvin kestänyt. Silti Juho Lallukka ja myös Maria ovat ansainneet tulla ihan vakavasti otettaviksi Suomen harvalukuisten taidemesenaattien joukossa. Kyllä he ovat sen ansainneet. Taiteilijat ovat sen tienneet jo kauan, niin vanhassa Viipurissa kuin nyky-Suomessakin. Ei taiteilijakodin vuosijuhlissa Helsingissä turhaan lauleta kiitoslauluja Lallukoille.

Kirjoittaja on ohjaaja: Liisa Hovinheimo

 • Mie maksan! Lallukan perintö. Ohjaus Lisa Hovinheimo.

Yle Teema

 • Play it Loud: Marshall-vahvistimen tarina

  Jim Marshallin vahvistin mullisti rock-musiikin

  Vuonna 1962 lontoolainen soitinkauppias Jim Marshall kehitti kitaravahvistimen, joka mullisti rock-musiikin ja toi hänelle mm. lisänimen "The Father of Loud".

 • Bruce Springsteen katsoo taakseen

  40 Springsteen-keikkaa nähnyt Jukka Kuosmanen kirjoittaa.

  "Olen täysin jäävi fanipohjani takia sanomaan dokumentin kohteesta Bruce Springsteenistä yhtään mitään, mutta kyseisen dokumentin katsomiseen olen pätevöitynyt 30 viime vuotta." Toimittaja Jukka Kuosmanen kirjoittaa Teemalla 18.11.2017 ensi-iltansa saavasta dokumenttielokuvasta Bruce Springsteen omin sanoin.

 • Lokakuun vallankumous Teeman elokuvissa ja dokumenteissa syksyllä 2017

  Neuvostoliiton varhaistaidetta, tsaarien Venäjän historiaa

  Teema esittää syksyllä 2017 varhaisen Neuvostoliiton elokuvia sekä dokumentteja tsaarien Venäjän historiasta ja bolševikkien vallan alkuvuosien taiteesta. Lokakuun vallankumous mullisti Venäjän ja muutti koko maailmanhistorian suuntaa sata vuotta sitten. Teemalla alkaa kumouksen vuosipäivän alla sarja dokumentteja ja elokuvia, jotka piirtävät kuvaa Venäjästä ennen ja jälkeen vallankumouksen.

 • Elokuvan vallankumous

  Varhainen neuvostovalta antoi taiteilijoille tilaa kokeilla

  Varhainen Neuvostoliitto antoi taiteilijoilleen tilaa kokeilla, ja tuloksena oli mullistavaa elokuvaa, vaikka vapaus jäikin lyhytaikaiseksi.

 • Venäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Veneäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Täällä Moskova ja Punainen tori. Kommunistisen puolueen johto ja sotilaskomentajat ovat juuri nousseet Leninin mausoleumin päälle. Kremlin kellot kajauttavat kymmenen lyöntiä ja juhlamenot voivat alkaa. Näin käynnistyivät Venäjän vallankumouksen 70-vuotisjuhlat vuonna 1987 ja selostajana oli Yleisradion pitkäaikainen ja ansioitunut kirjeenvaihtaja Reijo Nikkilä.

 • Fritz Lang pahuuden voimien kuvajaana

  Saksalaisen elokuvan lokakuussa Mabuset ja M

  Teeman saksalaisen elokuvan lokakuun keskeinen ohjaaja on Fritz Lang. Kuukauden aikana nähdään Langin Tohtori Mabuse -elokuvat vuosilta 1922 ja 1933 sekä M – kaupunki etsii murhaajaa. Mielenkiintoisen näkökulman Langiin antaa Gordian Mauggin vuonna 2016 valmistunut tosipohjainen draama ohjaaja Langista sarjamurhaajan jäljillä.

 • Teema tuo Jacques Tatin koko tuotannon loppuvuodeksi Areenaan!

  Tatin koko tuotanto Teeman Areena-kanavalla 9.10. alkaen

  Lokakuun 9. päivänä Jacques Tatin syntymästä tulee kuluneeksi 110 vuotta. Samana päivänä Teeman Areena-kanavalla julkaistaan Jacques Tatin koko säilynyt tuotanto ja paljon muuta tätä koomikkoneroa sivuavaa ohjelmistoa. Teemalauantai ottaa varaslähdön jo 7.10. klo 21.

 • Teeman syksyn 2017 elokuvat

  Elokuvia tiistaista sunnuntaihin

  Syksyn 2017 elokuvateemoja ovat muun muassa Jacques Tati, Saksa Mabusesta Hitleriin, Viro, Lokakuun vallankumous, Stanley Kubrick ja itsenäinen Suomi.

 • Ysärillä lama kouraisi ja syvältä - kunnes noustiin taas

  90-luku alkoi Suomen putoamisella syvään talouslamaan.

  90-luvun suuri lama ja suurtyöttömyys olivat Suomen sodanjälkeisen historian totisimpia paikkoja. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään kylmäävä dokumentti talouskriisiin ajautumisesta sekä omalaatuista viihdettä ysärin lopulta, jolloin oltiin jo Nokian siivittämässä nousukiidossa.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!