Hyppää pääsisältöön

Ylioppilasjuhlista Suomen mestariksi

Anniina "AT" Tikka. Kuva: Kingdom Helsinki

B-Girl, breikkarityttö Anniina ”AT” Tikka, 25, juhli ylioppilastutkintoaan itsenäisyyspäivänä ja voitti seuraavana päivänä ensimmäisenä naisena breakdancen Suomen mestaruuden. AT:lla on 4585 Facebook-kaveria ja 1,9K Instagram-seuraajaa (22.12.2014).

Tietolaatikko

AT = artistinimi, B-Girl-nimi [eitʰiː]
B-Girl = breikkari, nainen
battle = mittelö, joka käydään tanssijoiden kesken
footwork = lattiatasossa tapahtuva jalkatyöskentely
saiffa = cypher ”suomalaisittain”, breikkirinki
toprock = ylhäällä tanssittava osa-alue

Anniina ”AT” Tikka on maailman arvostetuimpia naisbreikkareita. Eikä ainakaan Suomessa tarvitsisi edes nais-etuliitettä, vaan hän on yksi maailman parhaista breikkareista myös battleissa miehiä vastaan. Anniina tanssii Suomen menestyneimmässä katutanssiryhmässä Flow Mo:ssa sekä kilpailee ja tuomaroi ympäri maailmaa.

AT välivuosien jälkeen lukion verkko-opiskelijaksi

Helsingin Suomalaisessa Yhteiskoulussa (SYK) kolmannesta luokasta lähtien opiskellut Anniina Tikka aloitti lukion Töölön yhteiskoulun lukiossa (TYK). Koulu piti keskeyttää ensimmäisen vuoden jälkeen kun tanssi vei häntä ympäri maailmaa.

Muutaman vuoden tauon jälkeen AT palasi koulun penkille Eiran aikuislukioon. Etäopiskelu verkossa auttoi suorittamaan kursseja ilman pakollisia läsnäoloja koulussa. Anniina laskeskelee opiskelleensa noin puolet lukion kursseista verkossa. Kokeet hän kävi useimmiten tenttimässä koululla.

Anniina on tyytyväinen pitämiinsä välivuosiin ja korostaa moneen kertaan ajan opiskelemiselle olleen juuri nyt oikea. Kun itsellä on halu opiskella, se sujuu paljon helpommin ja paremmin kuin silloin kun on pakko.

Lue lisää verkko-opiskelusta Eiran aikuislukiossa:

http://www.eira.fi/lukio/verkko-opiskelu

Ylioppilas Anniina Tikka ja matematiikan palkinto. Kuva: Kaisa Erola/YLE.

Lakkiaisista E:n papereilla Suomen mestariksi

Anniina kirjoitti äidinkielen, biologian, englannin ja lyhyen matematiikan tuloksena E:n paperit. Matematiikasta hän sai laudaturin lisäksi yllätyksenä myös kirjapalkinnon. Ehkä sittenkin olisi voinut kirjoittaa laajan matematiikan, hän pohtii.

AT:n ylioppilasjuhlat pidettiin itsenäisyyspäivänä tanssikoulu Saiffassa, jossa hän myös opettaa. Juhlia ei voinut jatkaa myöhään, sillä seuraavana päivänä oli breakdancen Suomen mestaruuskilpailut. B-Girl AT voitti mestaruuden avoimen sarjan ensimmäisenä naisena. Aiemmin naisilla ja miehillä oli kilpailuissa omat sarjat. Naisten sarjan Suomen mestaruuksia hänellä on kuusi.

Miehistä ei ollut vastusta AT:lle myöskään viime syyskuussa. Hän voitti ensimmäisenä naisena arvostetun Focus On Footwork -battlen Hollannissa. Virallisia MM-kilpailuja ei ole olemassa. Monet pitävät omia kilpailujaan MM-kilpailuina.

Tällä hetkellä Aniinalla ei ole suurempia tavoitteita. Keväällä on tulossa kisoja, mutta nyt on aika hengähtää.

Musikaalisuus on tanssissa tärkeää

- Rumpuja kuunnellaan kun tanssitaan. Pidän musikaalisuutta todella tärkeänä tanssissa, että mennään musiikin tahtiin. Breaktanssi joskus menee joillakin semmoseen sirkustemppuiluun ja sitten unohdetaan se musiikki. Mutta mulle se on tärkeetä se musiikki.

Musikaalisuus todella näkyy viulunsoittoa pienenä kokeilleen Anniinan tanssissa. Hän on iloinen ihminen ja heittäytyy täysillä musiikin mukaan vikkelillä jaloillaan.

Breikissä tarvitaan myös improvisointikykyä. Musiikki, jonka mukaan kilpailuissa tanssitaan, ei ole kilpailijoiden tiedossa etukäteen.

- Kyl mul on jotaki sellasia pieniä liikeyhdistelmiä, mitä mä treenailen, mutta sitte niitä aina eri tavalla yhdistellään. Tilanteen mukaan.

- Siinä saa tanssia ihan niin kauan kuin haluu, mutta yleensä se on semmonen joku puol minuuttia. Sitte alkaa jo tanssikin näyttää vähän väkinäiseltä, jos liian pitkiä settejä vetää.

Töitä voisi olla Suomessa enemmän

Vielä ei tiedetä mikä on breikkarin eläkeikä. AT sanoo, että ensimmäiset edelleen aktiiviset breikkarit alkavat nyt olla 50-vuotiaita. Hän suunnittelee kuitenkin opiskelevansa itselleen myös toisen ammatin, ehkä parin vuoden päästä. ”Oikeissa töissä” AT on ollut Suomen urheilumuseossa kesätöissä ja käy joskus vieläkin siellä tuuraamassa.

AT opettaa Helsingissä tanssikoulu Saiffassa. Syksyn viimeisellä toprock-perusteiden tunnilla vilistivät innokkaasti noin 10 pikkupoikaa, yksi tyttö ja kolme aikuista. Siellä kerrattiin aiemmin opittuja liikkeitä mm. salsa step, crossover step, indian step ”inkkari” ja improvisaatioharjoituksia.

AT opettaa Toprockin perusteita. Kuva: Kaisa Erola/YLE.

Anniina opettaa myös kurssiluontoisesti työpajoissa, lähinnä ulkomailla. Lisäksi tanssijan työhön kuuluu kilpailuissa tuomaroimista ja kilpailemista. Anniinalle töitä tarjoavat mm. yksi agentuuri Helsingissä. Keikkoja tulee myös Saiffan ja Flow Mo -ryhmän kautta. Onko töitä tarpeeksi?

- Ehkä Suomessa voisi olla enemmän töitä. Ulkomailla on enemmän kysyntää kuin Suomessa. Olisi mieluisampaa, ettei tarvitsisi niin paljon matkustaa. Jossain vaiheessa tulee raja vastaan.

Seuraavaksi AT matkustaa Ranskan Nantesiin tuomarointikeikalle ensi vuoden alkupuolella. Viimeksi tuomarointia ja opetusta oli Taiwanissa. Hän on käynyt kaikilla mantereilla mm. Japanissa, Koreassa, Brasiliassa, New Yorkissa ja Australiassa. Afrikassa toistaiseksi vain Ranskalle kuuluvalla Réunionin saarella.

Instagram-tilillään bgirlat hehkuttaa ylioppilaslakki päässään:”Mieletön fiilis! Mutta kaikkein mielettömintä tässä on se että ens kerralla ei tarvii lähettää peruskoulun päättötodistusta kun hakee työviisumia Hong Kongiin.”

You Know AT Got Flow

https://www.youtube.com/watch?v=nRQLvHZQ0Rg

Breakdancen Suomen mestaruuskilpailut 2014. B-Girl AT alkaen 3:23

https://www.youtube.com/watch?v=GqXgyG1CFDg

Toimittaja: Kaisa Erola

Anniina Tikka menossa ylioppilasjuhlaan lakitettavaksi 5.12.2014. Kuva: Kaisa Erola/YLE.

Anniina Tikka menossa ylioppilasjuhlaan lakitettavaksi 5.12.2014. Kuva: Kaisa Erola/YLE.Anniina Tikka menossa ylioppilasjuhlaan lakitettavaksi 5.12.2014. Kuva: Kaisa Erola/YLE.
Juuri lakitettu ylioppilas Anniina Tikka ja matematiikan palkintokirja. Kuva: Kaisa Erola/YLE.

Juuri lakitettu ylioppilas Anniina Tikka ja matematiikan palkintokirja. Kuva: Kaisa Erola/YLE.Juuri lakitettu ylioppilas Anniina Tikka ja matematiikan palkintokirja. Kuva: Kaisa Erola/YLE.
AT valitsee tunnilla soitettavaa musiikkia. Kuva: Kaisa Erola/YLE.

AT valitsee tunnilla soitettavaa musiikkia. Kuva: Kaisa Erola/YLE.AT valitsee tunnilla soitettavaa musiikkia. Kuva: Kaisa Erola/YLE.
AT näyttää askeleita Toprockin perusteet -tunnilla. Kuva: Kaisa Erola/YLE.

AT näyttää askeleita Toprockin perusteet -tunnilla. Kuva: Kaisa Erola/YLE.AT näyttää askeleita Toprockin perusteet -tunnilla. Kuva: Kaisa Erola/YLE.

Artikkelit