Hyppää pääsisältöön

Avec Tastula: Lahkosta irtaantuneet

Ilkka ja Vuokko Ilola katsovat kameraa, takana lasten kuvat seinällä
Ilkka ja Vuokko Ilola Ilkka ja Vuokko Ilola katsovat kameraa, takana lasten kuvat seinällä Kuva: Tommi Ketonen avec tastula

Kontrollia, pelottelua, oman ajattelun kieltämistä. Avec Tastula -ohjelmasarjan viidennessä jaksossa Maarit Tastula tutkii uskonnollisten lahkojen vallankäytön ja alistamisen mekanismeja.

Ohjelmassa lestadiolaisesta liikkeestä irtautuneet Vuokko ja Ilkka Ilola sekä Tapani Koivuniemen lahkosta lähtenyt Inkeri kertovat rankoista kokemuksistaan.

Vuokko ja Ilkka ehtivät olla lähes koko elämänsä kuuliaisia lestadiolaisliikkeen jäseniä, ehkäisykieltoa myöten. Syntyi 11 lasta. Kahdestoista raskaus oli Vuokolle hengenvaarallinen eikä lapsi olisi ollut lääkärin mukaan elinkelpoinen. Vuokko taipui aborttiin. Vaikka kyseessä oli liikkeen oppien mukaan synti jopa uskonveljet ja sisaret suosittivat hänelle aborttia.

Vuokko Ilola istuu ja kirjoittaa läppärillä
Vuokko Ilola valmistelee kirjaa kokemuksistaan lestadiolaisessa liikkeessä. Vuokko Ilola istuu ja kirjoittaa läppärillä Kuva: Tommi Ketonen avec tastula

Kahdeksannen lapsen syntymän jälkeen Vuokko huomasi, että hän alkoi olla lopussa. Uupumus vei voiton, mutta siitä ei sopinut puhua ääneen. Iltarukouksessaan Vuokko toivoi, että jumala ottaisi hänet pois ja antaisi perheelle jaksavamman äidin.

Vuokon lopullinen erkaantuminen lestadiolaisliikkeestä alkoi, kun hänen ystävänsä joutui hoitokokouksen tuomitsemaksi, koska oli ehdottanut aineellisen avun antamista liikkeen vähävaraisille jäsenille. Ystävä perusteli ehdotustaan vetoamalla raamattuun, mutta tuli samalla hypänneeksi liikkeen isokenkäisten varpaille.

-Se on niin järkyttävää. Sen ymmärtäisi, jos ystäväni olisi tehnyt jotain pahaa tai rumaa, mutta että menee ja ehdottaa köyhien auttamista ja siitä tuomitaan. Siinä minä sivusta seurasin, kun ystäväni romahti. Se oli kuin piste iin päälle, Vuokko kertoo ohjelmassa.

Inkeri ja hänen teologimiehensä puolestaan irtaantuivat Tapani Koivuniemen johtamasta, fundamentalistisesta uskonlahkosta. He olivat eläneet lahkossa nelilapsisen perheensä kanssa 12 vuotta eristyksessä muusta maailmasta ja johtajan kovan kurin alla. Kyseessä oli sananmukaisesti pako, jonka jälkeen kaikki ihmissuhteet yhteisöön katkesivat.

Syyllistäminen ja pelottelu ovat monissa yhteisöissä vallankäytön muotoja. Vuokko ja Ilkka tottuivat jo lapsesta lähtien elämään hoitokokousten ja väärien ajatusten pelossa. Pelko teki kuuliaiseksi.

Vallankäytön välineenä on myös tiukka kontrolli, jossa puututaan yksityiskohtaisesti mitättömiltä tuntuviin asioihin. Lestadiolaisliikkeessä permanentti esimerkiksi on sallittu mutta meikkaaminen ei. Jos edes epäilee sääntöjen järjellisyyttä, on se merkki epäuskosta.

Tapani Koivuniemen lahkossa ylipainosta tehtiin synti. Miesten hyväksytty painoindeksi oli 19, naisten 17. Niitä, jotka eivät tähän pystyneet, uhattiin karkotuksella.

Ilkka Ilolan mukaan syyllistämisen ja pelon mekanismien vuoksi liikkeeseen jää ja sinne ajautuu arkoja ja kuuliaisia ihmisiä, joiden oma tahto ei ole kovin voimakas.

Ilkka Ilola katsoo kameraan, takana lasten muotokuvat seinällä
Ilkka Ilola Ilkka Ilola katsoo kameraan, takana lasten muotokuvat seinällä Kuva: Tommi Ketonen avec tastula

-Pelko ja syyllistäminen pysäyttää ihmisen oman henkisen kasvun. Vasta lähes viisikymppisenä olen pikkuhiljaa alkanut ymmärtää, kuka minä oikeastaan olenkaan, Ilkka sanoo.

Vuokko katuu sitä, että hän antoi määrätä itseään niin kauan asioilla, joilla ei ole mitään tekemistä kristinuskon kanssa.

Asioilla, jotka ovat kaukana kristinukon ydinajatuksesta. Siitä, että ei tarvita ulkoisia asioita, on vain armo - ja armollisuus - joita kohti ihmisen tulee pyrkiä.

AVEC TASTULA TV1 perjantaina 9.1.2015 klo 22.00, uusinta sunnuntaina 11.1 klo 17.10, katsottavissa Yle Areenassa vuoden tv-ensilähetyksestä.

Linkki ohjelmaan Yle Areenassa, katsottavissa 9.1.2015 alkaen

Avec Tastula –ohjelmasarjan toisella tuotantokaudella Maarit Tastula kohtaa jälleen ihmisiä heidän arjessaan.

45-minuuttisissa, dokumentaarisissa keskusteluohjelmissa eletään irtisanomisuhan alla, pohditaan tarvitseeko masentunut terapiaa vai potkua takalistolle ja seurataan kolmen lapsen äidin henkiinjäämistaistelua. Lisäksi näytetään kuinka vaarallista usko auktoriteetteihin voi olla ja kysytään, tuleeko eläimistä onnellisempia, jos niitä kohdellaan ihmisen kanssa tasaveroisina.

AVEC TASTULA TV1 perjantaisin klo 22.00, uusinta sunnuntaina klo 17.10, katsottavissa Yle Areenassa

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Yhteiskunta