Hyppää pääsisältöön

Nukkeäiti Eevaliisa Holma-Kinnunen

"Koko elämäni ajan minulla on ollut halu tutkia ihmistä. Ehkä kaikkein eniten omaa itseäni." Näin kertoi Ransu-nuken tekijänä tunnettu Eevaliisa Holma-Kinnunen Kasvo-ohjelman henkilöhaastattelussa vuonna 1980.

Eevaliisa Holma-Kinnunen (1930–2014) oli ammatiltaan opettaja. Laajemmin hänet kuitenkin tunnettiin sysmäläisenä nukentekijänä eli nukkeäitinä. Vuoteen 1980 mennessä Kinnunen oli ehtinyt valmistaa lähes 2000 erilaista teatterinukkea.

Kinnunen myös johti sysmäläistä nukketeatteri Valkeaa ratsua ja valmisti nukkeja esimerkiksi Pikku kakkoselle. Näistä tunnetuin oli vuonna 1978 tv-debyyttinsä tehnyt Ransu Karvakuono. Nukkejen valmistuksen Kinnunen oli aloittanut 1970-luvun alkupuolella opettajan työnsä ohessa.

Kasvo-ohjelman haastattelussa Kinnunen avasi omia lähtökohtiaan ja motivaatiotaan nukentekijänä hieman yllättävästä näkökulmasta:

"Kun aloin aikanani omaa kotia perustaa, niin minulla oli kova ristiriita siitä, miten paljon lapsia uskaltaa tähän pahaan maailmaan saattaa", Kinnunen kertoi. Hän oli itse kasvanut kahdeksanlapsisessa, vanhoillislestadiolaisessa kodissa.

"Ajattelin, että naisen pitäisi saada tässä elämässä 12 lasta. Minä kun en niitä saanut, niin luultavasti olen aloittanut tämän nukenteon jollakin tavalla korvatakseni yhteiskunnalle tämän suuren lapsiluvun."

Haastatteluvuonna Kinnusen teatterinuket oli huomioitu kotimaan lisäksi myös eri puolella Eurooppaa. Suomessa Valkea ratsu -teatterille oli myönnetty näkyvääkin tunnustusta, mm. Mikkelin läänin taidepalkinto.

Nukketeatterin toiminta oli suunnattu erityisesti puhe- ja ilmaisunopetukseen. Monet teatterin nukeista oli asetettu vierailevien aikuisten ja lasten kokeilukäytettäviksi. Nuken kokeilija sai piiloutua verhon taakse yleisön näkymättömiin, mutta näki itse verhon läpi yleisönsä. Luxer-menetelmäksi nimetty improvisoituun dialogiin perustuvan nukettamisen tarkoituksena oli kehittää esiintyjän artikulaatiota ja ilmaisun rohkeutta.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit