Hyppää pääsisältöön

Pozaluista seurasi Heikki Kinnusen kielimatkaa Neuvostoliittoon

Venäjän kielen opetusohjelma Pozaluistassa (1985) seurattiin näyttelijä Heikki Kinnusen matkaa junalla kohti Moskovaa. Matkan varrella opittiin niin tervehdyksiä, numeroita kuin hyödyllisten verbien taivutuksia. Aina kun ruutuun ilmestyi kukko, katsojan piti lausua ruudussa näkyvä sana ja painaa se mieleen.

1. jakso: Pozaluistan ensimmäisessä jaksossa Heikki Kinnunen ilmestyy metron rullaportaita pitkin Helsingin rautatieasemalle. Hän on lähdössä junalla Neuvostoliittoon Moskovaan. Jaksossa opetellaan yleisimmät tervehdykset sekä tutustutaan venäjää opiskelevaan Virtasen perheeseen, jonka edistymistä opinnoissa seurataan koko sarjan läpi. Ohjelman opettaja Astrid Lindeberg esittelee myös kukon, jonka ilmestyessä ruutuun katsojien on tarkoitus lausua ruudussa näkyvä sana ja painaa se mieleen.

2. jakso: Heikki löytää junassa omalle paikalleen ja tapaa heti uusia tuttavuuksia. Kieliopin aiheena ovat numerot, kansallisuudet sekä esittäytyminen.

3. jakso: Nyt kysytään mikä sinun nimesi on, ja opitaan miten kysymykseen vastataan. Aiheena ovat myös kohteliaisuudet kuten "kiitos", "anteeksi" ja "olkaa hyvät" eli "pozaluista". Astrid opettaa lisää numeroita. Heikin hytti täyttyy uusilla matkailijoilla.

4. jakso: Juna on vihdoin lähtenyt liikkeelle Helsingistä kohti Moskovaa. Astrid kehuu, että Heikki puhuu oikein hyvää venäjää, niinpä opetellaan verbin "puhua" taivutus. Kun puhutaan puhumisesta, on hyvä opetella myös sanonnat "hyvin" ja "huonosti".

5. jakso: Heikki keskustelee hyttitovereidensa kanssa perheistä – se on venäläisillekin mieleinen aihe. Siispä jaksossa opitaan sukupuiden tärkeimmät sanat aina isoäidistä lapsenlapsiin. Junamatka on edennyt Vainikkalan raja-asemalle, jossa matkustajien passit tarkastetaan.

6. jakso: Tässä jaksossa kerrataan venäjän sanojen suvut, sekä se, miten ne voi tunnistaa. Lisäksi käydään läpi olla-verbin imperfektimuoto ja sen taivutukset. Heikki jalkautuu Viipuriin uuden tuttavansa kanssa.

7. jakso: On tullut aika opetella lisää numeroita, vuorossa ovat kymmenet. Samalla opitaan, miten venäläiset ilmoittavat puhelinnumeronsa. Nyt nähdään välähdyksiä Heikin venäläisten matkakumppanien Helsingin-vierailusta.

8. jakso: Prrrr! Puhelin pirisee Virtasilla, mutta miten venäjäksi oikein puhutaan puhelimessa? Eikä numero-oppi ole vieläkään ohi: nyt nimittäin opetellaan numerot 11 ja 19 välillä.

9. jakso: Heikki herää junassa uuteen päivään. Hän ja hänen uusi ystävänsä kertovat toisilleen, mistä asioista pitävät. Heikki kertoo rakastavansa esimerkiksi elokuvia ja teatteria. Siispä opetellaan rakastaa-verbin taivutus.

10. jakso: Vihdoin Heikki on saapunut Moskovaan. Kukaan ei kuitenkaan ole häntä vastassa asemalla, joten on opeteltava rauhoittamaan Heikki. Kun hän vihdoin löytää hotellilleen, hän kohtaa kauniin naisen. Tarina ei kerro, mitä sen jälkeen tapahtui.

Pozaluista-sarjassa oli myös kolme kertausjaksoa, joita ei ole tässä Elävä arkiston koosteartikkelissa. Ohjelmasta saa julkaista vain otteita tekijänoikeussyistä johtuen.

Teksti: Sonja Fogelholm