Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Keskeiset sovellukset joululahjalaitteisiin

Sormi kosketusnäytöllä
Sormi kosketusnäytöllä Kuva: Shutterstock/ Sergey Nivens kosketusnäyttö

Kuvaus ja kuvankäsittely

Pixelmator (iOS)
Kuvankäsittelystä ja -editoinnista todella innostuneille Apple-käyttäjille on yksi selvä vaihtoehto. Se on Maceista jo vuosien takaa tuttu Pixelmator, josta julkaistiin iPad-versio lokakuussa. Tarjolla on lähes ammattilaistasoisia työkaluja, mutta kosketusnäytölle onnistuneesti muokattuna. Pixelmatorilla voi muokata myös Photoshop-tiedostoja ja tiedostot voi tallentaa helposti iCloudiin. Pixelmator maksaa App Storessa mobiilisovellukselle korkeat 8,99 euroa, mutta on rahansa arvoinen. Se suunniteltiin nimenomaan iPadia ja iOS8:aa varten.

pixelmator
Pixelmator on iPadin kuvankäsittelyohjelmien parhaimmistoa pixelmator pixelmator

Adobe Photoshop Express (Android, iOS, Windows Phone)
Adobe Photoshop Express on perustoiminnot sisältävä ilmainen kuvankäsittelysovellus, jossa on automaattisia kuvanparannuskikkoja ja yksinkertaisia filttereitä nopeaan kuvankäsittelyyn. Liukukytkimillä voi muokata näppärästi kontrastia, valotusta, varjoja ja muita yksityiskohtia. Sovelluksen sisäisillä ostoilla saa mukaan lisäominaisuuksia.

VSCO Camera (Android, iOS)
Kummallekin pääalustalle tarjolla oleva ilmainen VSCO Cam tarjoaa mukavan paketin työkaluja kuvien muokkaamiseen ja efektien luomiseen. Monenkäyttöiset filtterit ja niitä säätävät voimakkuuskytkimet tarjoavat paljon mahdollisuuksia, joita voi vielä halutessaan maustaa sisäisten ostojen avulla. Filtterien lisäksi kuvista voi säätää saturaatiota, lämpötilaa ja varjoja sekä lisätä mukaan vaikkapa rakeisuutta. Vaikka sovelluksen nimessä on maininta kameratoiminnoista, ovat ne kohtuullisen yksinkertaiset. Tämän sovelluksen voima jyllää käsittelypuolella. Ilmainen.

Camera+ (iOS)
Camera+ on tarkoitettu iPhonen oman kuvaussovelluksen korvaajaksi. Nimi alleviivaa kuvaustoimintoja, mutta mukana on myös raskas kassillinen muokkaustyökaluja. Liian tummaan kuvaan saa nopeasti elämää, vinossa olevan kuvan suoraksi ja halutessaan kuviin voi lisätä myös reunuksia, tekstiä tai erilaista rosoa. 2,69 e.

Musiikki ja muu kuuntelu

Suoratoisto on ainoa oikea tapa kuluttaa musiikkia digitaalisesti. Selkeitä vaihtoehtoja on kaikkialta ilmaiseksi käytettävissä olevan, mutta kaistaa videoiden takia paljon syövän Youtuben lisäksi toki muitakin, eikä aina tarvitse maksaa.

Spotify (iOS, Android, Windows Phone)
Suoratoiston pioneerilla on yli 12 miljoonaa maksavaa asiakasta ja ilmaisesta versiosta nauttivat mukaan lukien yli 50 miljoonaa aktiivista kuuntelijaa. Ilmaiseksi mobiililaitteella voi kuunnella albumeita ja soittolistoja vain satunnaistoistona, Maksullisella premium-palvelulla (9,99e /kk) voi kuunnella mitä tahansa, milloin tahansa. Spotify tuskin tarvitsee laajempaa esittelyä.

soundcloud
Soundcloud tarjoaa monipuolista sisältöä ilmaiseksi soundcloud soundcloud

Rdio (iOS, Android, Windows Phone)
Siinä missä Spotify luottaa enemmän sosiaalisiin verkostoihin ja jakamiseen, on amerikkalainen Rdio ehkä enemmän itse kuuntelijassa kiinni. Se tarjoaa mm. Spotifyta personoidumpia älykkäitä soittolistoja, jotka oppivat kuuntelemisestasi. Vaikea sanoa, kumpi lähestymistapa on parempi. Monien mielestä Rdio on esteettisesti kauniimpi ja hiotumpi, mutta sisällöissä ei juuri taida eroa olla. Ilmaiseksi voi kuunnella valmiita ”radioasemia”, maksullisen Unlimited-palvelun (9,99e /kk) lunastamalla saa käyttöön kaiken.

Soundcloud (iOS, Android)
Musiikin ja muiden äänitiedostojen levitykseen tarkoitettu ilmainen Soundcloud kasvattaa jatkuvasti suosiotaan. Palvelusta löytyy niin ammattilaisten kuin harrastajienkin tuotoksia, ja monesti pääsee nauttimaan myös erilaisista raakaversioista, demoista ja podcasteista, joihin ei muutoin törmäisi. Varsinkin nousevat nimet ja vaihtoehtoja perinteisiin soittolistoihin tarjoavat tahot pitävät Soundcloudia omana areenanaan. Windows Phonelle on tarjolla vain epävirallisia sovelluksia.

TuneIn Radio (iOS, Android, Windows Phone)
Vaikka digitaalinen kuuntelu on syönyt radion merkitystä, on perinteiselle medialle myös tilausta. Se vain muuttuu mobiiliaikana uusiin muotoihin. TuneIn Radio on yksi parhaimmista sovelluksista radiokanavien kuuntelemiseen ympäri maailmaa. Selkeäkäyttöinen ja tyylikäs sovellus tarjoaa kuunneltavaksi yli 100 000 radioasemaa ja yli 4 miljoonaa podcastia. Sisältöä voi hakea genren tai sijainnin perusteella. Esimerkiksi lomamatkalla voi hakea lähellä sijaitsevia asemia. Ilmainen.

Pelit

Minecraft: Pocket Edition (iOS, Android, Windows Phone)
Legendaarinen peli jaksaa ihastuttaa lähes jokaisella mahdollisella alustalla ja laitteella. Esimerkiksi Suomen App Storessa Minecraft: Pocket Edition on ollut iPadin ostetuimpien pelien listalla ykkösenä jo pitkään. Joulukuun puolivälin tienoilla se ilmestyi myös Windows Phonelle, joten pelaajakunta sen kun laajenee. Mobiili-Minecraftissa voi pelata joko yksin- tai moninpelinä ja kahdella eri tavalla, joka survivalina tai creativena. Ensimmäisessä rakennusmateriaalit pitää kerätä, jälkimmäisessä vain mielikuvitus on rajana. Perheen pienetkin pelaajat tuntuvat saavan tästä aina vaan lisää intoa. 5,99 / 5,49 e.

Leo's Fortune
Leo's Fortune on hyvän mielen tasohyppely, jossa pitää ratkoa eteen tulevia pulmia Leo's Fortune leos fortune

Monument Valley (iOS, Android)
Apple Design Awardilla joulukuussa palkittu Monument Valley on kerännyt runsaasti suitsutusta eri medioissa. Ja ansaitusti. Prinsessa Ida seikkailee perspektiivipelissä halki eriskummallisen valtakunnan. Omalaatuisen pelikokemuksen aikana ei tarvitse vääntää vauhdilla ja väkisin, vaan rentoutua rauhassa. Optiset harhat tekevät kokemuksesta mukavan erilaisen. Tässä pelissä ei ole mitään pahaa. 3,59 e.

Leo’s Fortune (iOS, Android)
Harva mobiilipeli saa vanhemmankin miehen mielen niin virkeäksi. Perinteistä, viatonta tasohyppelyä ja pätevää pulmanratkaisua erittäin hyvännäköiseen grafiikkaan yhdistävä Leo’s Fortune on vuoden 2014 mobiilipelien parhaimmistoa. Kentissä on sopivasti vaihtelua, eikä vaikeustaso ole liian suuri pienemmällekään pelaajalle. Ääninäyttely ja musiikki sopivat tunnelmaan, eikä kosketusohjauksessakaan ole valittamista. 4,49 e.

Viestittely

Kuulumisia vaihdetaan entistä enemmän erilaisten pikaviestisovellusten, kuin perinteisten tekstiviestien avulla. Osa viestisovelluksista, kuten Applen oma iMessage, toimii ainoastaan yhdellä alustalla, mutta monet toimivat myös ristiin eri alustojen ja valmistajien laitteiden kesken. Tässä muutamia esimerkkejä suosituimmista - Facebookin Messenger lienee jo ilmiselvyys. Olennaista tietysti on, minkä palvelun käyttäjiä kaverit ovat – tai mihin he haluavat liittyä.

Snapchat (iOS, Android
Ilmainen Snapchat erosi aluksi monista pikaviestipalveluista siinä, että sen kautta lähetetyt viestit pysyvät vastaanottajan puhelimessa vain lyhyen ajan. Viestin lähettäjä voi päättää, kuinka monta sekuntia viestiä voi lukea ennen sen katoamista. Viesteihin voi tietysti liittää myös kuvia, videoita ja vaikka piirroksia. Kohujen jälkeen Snapchatkin pyrkii joka välissä muistuttamaan, että vaikka viestit katoavatkin palvelusta, voi vastaanottaja ottaa arkaluontoisesta viestistä helposti esimerkiksi ruudunkaappauksen. Kannattaa siis aina miettiä mitä lähettää. Sittemmin sama ominaisuus on kopioitu moniin pikaviestisovelluksiin, mutta Snapchat pitää pintansa.

Telegram
Telegram on monipuolinen kilpailija Whatsappille Telegram telegram

Whatsapp (iOS, Android, Windows Phone, BlackBerry, Sailfish, Symbian)
Pikaviestisovellusten grand old man pitää edelleen pintansa, vaikka sen suosio notkahtikin alkuvuodesta 2014 vastareaktiona sille, että Facebook osti sen itselleen. Whatsappilla siirtyvät niin kuvat, videot kuin ääniviestitkin. Usein nopeampaa on yksinkertaisesti puhua viesti kuin kirjoittaa – varsinkin nuoret pitävät siitä. Kavereille voi luoda erilaisia ryhmiä, vaikka harrastusporukoiden kesken, niin kaikki saavat viestin kerralla. Sovellusta saa käyttää ilmaiseksi ensimmäisen vuoden ajan, jonka jälkeen käytöstä menee minimaalinen 0,99 dollarin vuosimaksu alustasta riippumatta.

Telegram (iOS, Android)
Vapaaseen lähdekoodin perustuva Telegram on virallisesti olemassa vain Androidille ja iOS:lle, mutta luonteestaan johtuen siitä on tehty toimivat versiot myös Windows Phonelle ja yleisimmille tietokoneiden käyttöjärjestelmille. Siitä on myös erilaisia selainpohjaisia ratkaisuja. Telegram mainostaa itseään nopeana ja turvallisena viestimenä. Listaan voisi lisätä myös sen, että Telegram on täysin ilmainen ja mainokseton. Viestien kautta voi lähettää rajattoman määrän viestejä, kuvia, videoita ja erilaisia tiedostomuotoja, kuten doc, zip ja pdf. Ryhmäviestejä voi lähettää jopa 200 ihmiselle kerrallaan. Telegramin viestit eivät katoa periaatteessa koskaan vaikka laite katoaisi, sillä ne tallennetaan pilveen. Uusimman päivityksen myötä Telegramin tilin ja viestit voi siirtää myös uuteen puhelinnumeroon, jolloin uuden tilin luominen on turhaa numeroa vaihdettaessa.

Muokattu 25.12.14: Poistettu toimimaton linkki

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.