Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningas Matti ja ysäristit pääkuva

Matti Airaksinen on ysäri-dj, joka soittaa timanttista jyystöä. Nyt päästetään ääneen Matin laaja fanijoukko ympäri Suomen. Talkoistetun dokumentin ja verkkosarjan ovat kuvanneet ysärifanit eli ysäristit, sekä Matti.

Parasta ysäristijoulua!

Parasta ennen -ohjelman juontaja Matti Airaksinen soittaa Virgin Oilissa joulukuussa 2014.
Parasta ennen -ohjelman juontaja Matti Airaksinen soittaa Virgin Oilissa joulukuussa 2014. Kuva: YLE kuningas matti ja ysäristit

Keikkailun keskeltä kiireisenä tavoitettu Mr. Ysäri, Parasta ennen -ohjelman sielu Matti Airaksinen pakotettiin herkistymään ja muistelemaan 1990-luvun jouluja. Lahjaksi Matti laati myös ysärijouluun sopivan soittolistan.

Matti, mikä oli parasta, mitä pukki toi sinulle 1990-luvulla?
"Amiga 500, oman aikansa Pleikkari, parasta mitä oli. Tai ainakin kaikilla sellainen oli, se piti saada. Muistan, että lahjan saaminen piti sisällään extra-asiallisen syksyn, ahkeraa opiskelua ja hyvää käytöstä. Laite maksoi todella paljon ja mahdollisuuden sen saamiseen tuntuivat minimaaliselta. Unohtumattomin 9särijoululahja."

Mitä muuta ysärillä löytyi pukinkontista?
"Pojille poikien lahjoja, He-Man -ukkelit, GI Joe, erilaiset autot, autorata."

Ruokailutottumukset ja nautiskelu ovat kovasti muuttuneet 1990-luvulta, jolloin kasvissyöntikin oli ihmettelyn aihe. Mitä ovat teidän perheen jouluherkut?
"Joulun tärkeimmät elementit ennen ja nyt: Colajuoma lasipullossa, hyvää leipää, kinkkua ja majoneesia. Näistä elementeistä syntyy voileipiä, joilla Mama Cass olisi vienyt itseltään hengen!"

Tärkeämpää on yhdessäolo ja mahdollisuus olla tekemättä mitään.

Missä suhteessa nykyinen joulusi poikkeaa lapsuuden jouluista eniten?
"Joulu on yksi päivä muiden joukossa. Lapselle ei halua sen merkitystä liikaa korostaa, maailma hukkuu tavaraan ja kukaan ei tarvitse sitä yhtään enempää. Tärkeämpää on yhdessäolo ja mahdollisuus olla tekemättä mitään. Välipäivinä on vielä Lapin rundi!"

Kaikille ysäristeille parasta joulua tämän Matin soittolistan säestyksellä!

Matti Airaksisen ysärijoulu!

 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

 • Kolme sointua riittää tangokuninkaillekin

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela ovat yhdistäneet voimansa duoksi, joka alkaa keikkailla yhdessä ja levyjäkin on tekeillä. Levylautakunnassa Marko ja Jukka saavat arvioitavakseen viikon uutudet. Tämän duon täydentää trioksi toimittaja Maija Salminen. Pisteet ja kommentteja 1.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua