Hyppää pääsisältöön

Kino Suomi selvittää kevään ajan suomalaista rikosta

Teeman Kino Suomen kotimaisia rikoselokuvia, kevät 2015.
Teeman Kino Suomen kotimaisia rikoselokuvia, kevät 2015. Kuva: Yle/kuvakäsittely Harto Hänninen suomalainen rikos

Helmikuussa alkaa Kino Suomen ainutlaatuinen kotimaisten rikoselokuvien sarja, joka jatkuu huhtikuun loppuun saakka.
Suomalaiset rikoselokuvat kertovat useammin seksuaali- ja intohimorikoksista kuin huolella suunnitelluista ryöstöistä tai murhista. Tunteet käyvät kuumina ja kuohahtaessaan tuottavat karua jälkeä. Toisinaan myös epätoivo ajaa ihmisiä epätoivoisiin tekoihin.

Sarjan avaa kaksi elokuvaa, joissa aiheena on seksuaalisen väkivallan aiheuttama koston kierre. Jörn Donnerin elokuvassa Miestä ei voi raiskata väkivaltaa kokenut nainen kostaa raiskaajalleen, Ville Mäkelän elokuvassa Lain ulkopuolella koston enkeleiksi ryhtyvät raiskatun puoliso ja veli.

Rikoselokuvien sarjassa on mukana Teeman katsojien toive-elokuvia 1980- ja 1990-luvuilta, kuten Åke Lindmanin Harjunpää ja kiusantekijät, Pekka Lehdon Kaivo, Tapio Suomisen Porttikielto taivaaseen ja Matti Kassilan Kaikki pelissä, sekä harvemmin esitettyjä yllätyksiä kuten Christian Lindbladin Ripa ruostuu, Taavi Kassilan Petos ja Aki Kaurismäen Rikos ja rangaistus.

Sarjan päätteeksi huhtikuussa nähdään varsinaiset kuriositeetit. Mauri Sariolan Susikoski-dekkareista on tehty vain kaksi filmatisointia, ja Kino Suomi esittää ne molemmat: Yrjö Nortan Kolmas laukaus on vuodelta 1959 ja Lars Thelemanin Tuntematon ystävä vuodelta 1978. Yrjö Nortan Susikoski-elokuva näistä on harvinaisempi: se on esitetty televisiossa edellisen kerran vuonna 1970.

Suomalainen rikos elokuvissa 5.2.–23.4.2015

5.2. Miestä ei voi raiskata
(1978) Märta Tikkasen romaaniin perustuvassa elokuvassa raiskattu nainen päättää kostaa miehelle samalla mitalla. Vastaako miehen nöyryytys naisen kokemaa tuskaa? O: Jörn Donner. Pääosassa Anna Godenius.
12.2. Lain ulkopuolella
(1987) Elokuva rankaisematta jäävästä raiskauksesta ja sen rajuista jälkiseurauksista. O: Ville Mäkelä. N: Taneli Mäkelä, Kari Heiskanen, Pirjo Luoma-aho ja Antti Litja.
19.2. Kaikki pelissä
(1994) Jännityselokuva eroottista elokuvaa tekevästä filmiryhmästä, jonka käsikirjoittaja yllättäen murhataan. N: Esko Salminen, Satu Silvo, Antti Litja, Kari Heiskanen, Jukka Puotila, Aake Kalliala. O: Matti Kassila.
26.2. Ripa ruostuu
(1993) Christian Lindbladin komedia nuoresta miehestä Ripasta, jolla on paljon energiaa, mutta ei ollenkaan kärsivällisyyttä. Kohellus johtaa lopulta veritekoon. Pääosassa Sam Huber. T: Villealfa Filmproductions Oy.
5.3. Porttikielto taivaaseen
(1990) Johtaja TT pyörittää ilotyttöbisnestä. Juopottelun, huumeiden ja väkivallan leimaamatyöt vaativat uhrinsa. N: Satu Silvo, Niina Nurminen, Minna Aaltonen, Riikka Suikkari, Tapani Perttu. O: Tapio Suominen.
12.3. Harjunpää ja kiusantekijät
(1993) Rikospoliisi Harjunpää ja työtoverinsa Onerva selvittävät outoa häirintää: katkera vartiointiliikkeen mies piinaa nuorta, menestyvää avioparia. N: Kari Heiskanen, Riitta Havukainen, Mats Långbacka. O: Åke Lindman.
19.3. Kaivo
(1992) Pieni vauva, vaikeat perhesuhteet ja kova työ käyvät nuoren äidin voimille ja johtavat moninkertaiseen tragediaan maaseudulla. O: Pekka Lehto. N: Merja Larivaara, Liisa-Maija Laaksonen, Katariina Kaitue.
26.3. Klaani – tarina Sammakoitten suvusta
(1984) Elokuva suvusta, jonka kirouksena on taipumus rikollisuuteen. Veijaritarina,sukutarina ja rakkaustarina. O: Mika Kaurismäki. N: Markku Halme, Minna Soisalo, JuhaniNiemelä, Antti Litja, Kari Väänänen.
2.4. Petos
(1987) Tositapahtumiin perustuva rikoselokuva 1950-luvun kuuluisasta postiryöstöstä ja sen tekijästä, suurrikollinen Heimo Hilarius Sorjosesta. N: Paavo Pentikäinen, Eeva Litmanen, Martti Tschokkinen. O: Taavi Kassila.
9.4. Rikos ja rangaistus
(1983) Aki Kaurismäen ensimmäinen elokuvaohjaus on sovitus Dostojevskin klassikkoromaanista. Se on psykologinen jännityselokuva rakkaudesta, kostosta ja syyllisyydestä. N: Markku Toikka, Aino Seppo ja Esko Nikkari.
16.4. Kolmas laukaus
(1959) Komisario Susikoski joutuu lomamatkallaan selvittämään agronomin murhaa. Yrjö Nortan harvinainen rikoselokuva perustuu Mauri Sariolan romaaniin Rotat pois laivasta! N: Ismo Kallio, Antero Karres, Mirja Karisto.
23.4. Tuntematon ystävä
(1978) Mauri Sariolan romaaniin perustuva jännityselokuva, jossa komisario Susikoski tutkiioutoja onnettomuuksia. Pääosissa Åke Lindman, Bruno Oya, Anne Pohtamo ja Kate O'Mara. Ohjaus Lars G. Thelestam.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa