Hyppää pääsisältöön

Raju unelma teatterista

Esikoiskirjailija Antti Holma
Esikoiskirjailija Antti Holma Esikoiskirjailija Antti Holma Kuva: Pekka Holmström antti holma

Teatterin lumo on Antti Holman esikoisromaanin lähtökohta. Lumo kuitenkin särkyy tarinan edetessä rajustikin ihmisten välisten suhteiden vaikeuksiin.

Aikuistunut mies Tarmo etsii edelleen omaa miehenä olemisen tapaa. Hän ihastuu Daniel nimiseen näyttelijään, koska näkee hänessä ihannekuvan miehestä. Rakkaudesta muodostuu vähitellen pakkomielle. Tarmo onkin ihastunut tavallaan omaan haaveeseensa tulla itse Danielin kaltaiseksi mieheksi.Teatterityössään järjestäjänä Tarmo pääsee ihailemaansa Danielia lähelle, muttei kunnon suhteeseen hänen kanssaan.

Näyttelijä, kirjailija Antti Holma ei valinnut teatterimaailmaa romaaninsa aiheeksi siksi, että tuntee tuon maailman. Häntä kiinnostivat enemmän ne roolit, joita ihmiset kantavat. Holma sanoo, että teatterin kautta hän pääsi kirjoittamaan niistä.

Teatteri on ihmeellinen paikka, katsojat tulevat sinne katsomaan keinotodellisuutta, johon he hetkeksi uskovat, kunnes verho vedetään heidän silmiensä eteen ja he huomaavat, että lavallahan oli ollut vain näyteltyä todellisuutta. Tämän jälkeen he joutuvat palaamaan sadetta tihkuvaan omaan todellisuuteensa.

Vaikka Järjestäjä on raju romaani, se on myös kuvaus herkän miehen vaikeasta kasvusta erilaiseen miehuuteen.

Yle Radio1 Viikon kirja: Antti Holma: Järjestäjä 30.12.2014 klo 17.20
Yle Areenassa kuunneltavissa 30.12.2014 klo 17.20 alkaen

Yle Areena: Antti Holma Aamun Kirjassa

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri