Hyppää pääsisältöön

Lintulaudan yllätysvieraat - miten saat oravan kuriin?

Orava lintujen ruokintapaikalla
Orava lintujen ruokintapaikalla Kuva: Yle/Risto Salovaara orava

Lintujen talviruokintapaikoilla käy lintujen lisäksi myös muita vieraita. Monet tykkäävät oravista, mutta joidenkin mielestä huiskuhännät hamstraavat liian ahneesti ruokintapaikan antimia.

Ruokintapaikan antimia voivat käydä tutkimassa hiiret ja myyrät, joskus kärpät ja lumikotkin. Näätäkin on havaittu ruokintapaikalla talia tutkimassa ja lintuja väijymässä.

Kaupungeissa ja taajamissa rusakot ja kanit ovat yleisiä vieraita, maaseudulla metsäjänikset. Öisin ruokintapaikoilla voi käydä kettu ja supikoira. Havaintoja on pihapiireihin tulevista metsäkauriistakin.

Orava on pihojen akrobaatti

Orava lintulaudalla
Orava lintulaudalla Kuva: Yle/Juha Silander orava

Yleisin ruokintapaikoilla käyvä nisäkäs on kuitenkin orava. Se viihtyy koko Suomessa, joten sen voi nähdä taituroimassa melkein millä tahansa pihalla.

Monet tykkäävät oravista, mutta joidenkin mielestä huiskuhännät hamstraavat liian ahneesti ruokintapaikan antimia. Aika moni lintujen ruokkija on yrittänyt keksiä, miten tämän taiturimaisen kiipeilijän saisi kuriin, ainakin niin, ettei se rohmuaisi kaikkea.

Oravat selvittävät esteet kuitenkin hämmästyttävän hyvin. Takajalkojensa taipuisien nilkkojen ansiosta orava pystyy juoksemaan näppärästi puun runkoa ylös ja alas. Terävät kynnet kannattelevat pää alaspäin roikkuvan kurren painon helposti.

Oravalingosta apua?

Luonto-Suomen oravaillassa pohdittiin oravien kekseliäisyyttä ja kykyä oppia. Esimerkkinä oli eräs orava, joka ensin oli syönyt narussa riippuvaa talipalloa oksasta pää alaspäin roikkuen, mutta pudonnut siitä maahan. Aikansa yritettyään orava oli lopulta keksinyt, että se voi hinata talipallon narusta oksalle syliinsä.

Ohjelmassa annettiin myös vinkki ns. oravalingon rakentamiseen, jolla oravat voisi saada pysymään poissa lintujen ruoista. Kun muutenkin riittävän etäälle sijoitetun ruokintapisteen yläpuolelle laittaa vielä epäkeskon peltikuvun, orava ei pääse ruokaan käsiksi yläpuoleltakaan. Ellei se sitten löydä muuta keinoa ohittaa pyörivää estettä... (Kuuntele lähetys kohdasta 30min.)

Orava hyppää lintujen ruokinta-astiaan
Orava hyppää lintulaudalle. Kuva julkaistu Flickr-palvelussa CC-lisenssillä https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/. Kuvakokoa muutettu. Orava hyppää lintujen ruokinta-astiaan Kuva: Flickr.com/terren in Virginia orava

Edit: 15.1.2020 Linkki kuvan ja oman vinkin lähettämiseen poistettu.

Kommentit