Hyppää pääsisältöön

Loiri ja Leino kohtasivat jo radikaalilla 1960-luvulla

Vesa-Matti Loiri on vuosikymmenien ajan yhdistetty väkeviin laulutulkintoihin Eino Leinon runoista. Yksi hänen varhaisista Leino-esityksistään tallennettiin asunnottomien alkoholistien itsenäisyysjuhlassa vuonna 1967.

Loiri lauloi ensimmäiset levytetyt Leino-tulkintansa vuonna 1966 säveltäjä Kaj Chydeniuksen esikois-LP:llä, joka oli samalla Love Recordsin ensimmäinen albumijulkaisu. Miesten tuttavuus oli syntynyt Ylioppilasteatterissa Lapualaisooppera-produktion yhteydessä.

Chydeniuksen säveltämä Lapin kesä -kappale tallentui kuvanauhalle vuotta myöhemmin tilaisuudessa, jonka vähemmistöjen oikeuksia ajava Marraskuun liike järjesti yhteiskunnan laitapuolen eläjille. Kun Loiri laulaa "kaikkialla kaatuvista ja kesken toimiensa katkeavista miehistä", hänen katseensa kielii niistä uusista merkityksistä, joita runon teksti tässä poikkeuksellisessa esitystilanteessa saa.

Loirin yhteistyö Chydeniuksen kanssa jatkui myöhemminkin. Leinon 100-vuotispäivää juhlistavassa tv-ohjelmassa hän esitti Kristiina Halkolan kanssa suurlakkovuonna 1905 kirjoitetun "protestilaulun" Carmen Saeculare. Vahvan Väinämöisen laulun Loiri levytti samana juhlavuonna uudestaan Perttu Hietasen sävellyksenä.

Leinolla listoille

Juuri Hietasen ja Taisto Wesslinin iskelmällisen melodiset Leino-sävellykset nostivat Loirin myös levylistojen suosikiksi. Vuonna 1978 julkaistun Vesa-Matti Loiri/Eino Leino -albumin kappaleet kuultiin ja nähtiin seuraavana vuonna tv-ohjelmassa Tulkaa kotiin.

Vuonna 1898 kirjoitettu Höyhensaaret kuuluu Leinon varhaisimpaan tuotantoon. Freya Schultzille vuonna 1903 runoiltu Nocturne taas lienee hänen tunnetuimpia ja rakastetuimpia runojaan nimenomaan Loirin tulkintana.

Loiri on harvinaisella tavalla yhdistänyt taiteilijapersoonassaan niin hulvattoman koomikon kuin vakavan draama- ja laulutulkitsijan roolit. Yleisradion uudenvuodenaaton viihdeohjelmassa 1991 tämä moninaisuus konkretisoitui upealla tavalla.

Melskeisen ja alkoholinhuuruisen Uuno Turhapuro -sketsin jälkeen Loiri kuoriutuu kansallisen antisankarin groteskista hahmosta koruttomaksi laulajaminäkseen. Meikkejä pyyhkiessään hän lausuu säkeitä Eino Leinon Elegiasta ja siirtyy kohta orkesterin eteen laulua esittämään.