Hyppää pääsisältöön

Loiri ja Leino kohtasivat jo radikaalilla 1960-luvulla

Vesa-Matti Loiri on vuosikymmenien ajan yhdistetty väkeviin laulutulkintoihin Eino Leinon runoista. Yksi hänen varhaisista Leino-esityksistään tallennettiin asunnottomien alkoholistien itsenäisyysjuhlassa vuonna 1967.

Loiri lauloi ensimmäiset levytetyt Leino-tulkintansa vuonna 1966 säveltäjä Kaj Chydeniuksen esikois-LP:llä, joka oli samalla Love Recordsin ensimmäinen albumijulkaisu. Miesten tuttavuus oli syntynyt Ylioppilasteatterissa Lapualaisooppera-produktion yhteydessä.

Chydeniuksen säveltämä Lapin kesä -kappale tallentui kuvanauhalle vuotta myöhemmin tilaisuudessa, jonka vähemmistöjen oikeuksia ajava Marraskuun liike järjesti yhteiskunnan laitapuolen eläjille. Kun Loiri laulaa "kaikkialla kaatuvista ja kesken toimiensa katkeavista miehistä", hänen katseensa kielii niistä uusista merkityksistä, joita runon teksti tässä poikkeuksellisessa esitystilanteessa saa.

Loirin yhteistyö Chydeniuksen kanssa jatkui myöhemminkin. Leinon 100-vuotispäivää juhlistavassa tv-ohjelmassa hän esitti Kristiina Halkolan kanssa suurlakkovuonna 1905 kirjoitetun "protestilaulun" Carmen Saeculare. Vahvan Väinämöisen laulun Loiri levytti samana juhlavuonna uudestaan Perttu Hietasen sävellyksenä.

Leinolla listoille

Juuri Hietasen ja Taisto Wesslinin iskelmällisen melodiset Leino-sävellykset nostivat Loirin myös levylistojen suosikiksi. Vuonna 1978 julkaistun Vesa-Matti Loiri/Eino Leino -albumin kappaleet kuultiin ja nähtiin seuraavana vuonna tv-ohjelmassa Tulkaa kotiin.

Vuonna 1898 kirjoitettu Höyhensaaret kuuluu Leinon varhaisimpaan tuotantoon. Freya Schultzille vuonna 1903 runoiltu Nocturne taas lienee hänen tunnetuimpia ja rakastetuimpia runojaan nimenomaan Loirin tulkintana.

Loiri on harvinaisella tavalla yhdistänyt taiteilijapersoonassaan niin hulvattoman koomikon kuin vakavan draama- ja laulutulkitsijan roolit. Yleisradion uudenvuodenaaton viihdeohjelmassa 1991 tämä moninaisuus konkretisoitui upealla tavalla.

Melskeisen ja alkoholinhuuruisen Uuno Turhapuro -sketsin jälkeen Loiri kuoriutuu kansallisen antisankarin groteskista hahmosta koruttomaksi laulajaminäkseen. Meikkejä pyyhkiessään hän lausuu säkeitä Eino Leinon Elegiasta ja siirtyy kohta orkesterin eteen laulua esittämään.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto