Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Parasta nyt pääkuva

Palaa 2014 Flow Festivalin tunnelmiin Yle Teemalla 9.8.

Sopivasti ennen Flow Festivalia 2015 Yle Teema tarjoilee upean paketin festarin aurinkoa, musiikkia ja viihdettä vuodelta 2014. Sunnuntaina 9.8. nähdään kaksi uusintaa - herkullinen dokumentti Flow kolmelle sekä Yle Live: Flow Festival 2014.

Flow Kolmelle -dokumentin juliste
Flow Kolmelle -dokumentin juliste Kuva: Flow kolmelle flow kolmelle

Flow Festival on Helsingin Suvilahdessa kesäisin järjestettävä kaupunkifestivaali, jossa runsaan ja paikoin marginaalisen musiikkitarjonnan lisäksi herkutellaan mm. taiteella, keskustelutilaisuuksilla ja ruoalla.

Flow kolmelle taas on erilainen festaridokumentti, jonka avulla pääsemme tutustumaan tapahtumaan kolmen festarikävijän kautta. Dokumentti seuraa Jereä, Riittaa ja Villeä tapahtumaviikon ajan elokuussa 2014.

Kuvausryhmän seurannan lisäksi dokumentissa on kolmikon itse GoPro-kameroilla kuvaamaa materiaalia omasta festarimenosta. Luvassa on siis hulvatonta ja rehellistä festarointia. Flow kolmelle -dokkarin ohjaaja ja käsikirjoittaja Mika Niva kertoo toisistaan hyvin erilaisten tyyppien valikoituneen mukaan puhelin-castingin ja Instagram-videoiden kautta.

Mika Niva, miten Flow kolmelle -dokkarin idea syntyi?

Mä katoin aika paljon festaridokkareita ja musta tuntui, että siellä aika usein toistui semmonen, että tosi nopeita leikkauksia, tosi hyvää musiikkia ja bileet käynnissä. Meininkiin kyllä pääsi sisään helposti, mutta kyllä sitten joskus 15 minuutin jälkeen alkoi kyllästyttää.

Usein myös festaridokkareissa olevat artistit tulee muualta maailmasta johonkin tiettyyn maahan, niin eihän ne oo ehtineet näkemään mitään ja sitten se keskustelu jostain muusta kuin musiikista on turhaa.

Mietin, voisko olla jotain muuta kulmaa, että se kiinnostaisi muitakin kuin musiikkidiggareita? Aloin miettiä, että mikä ois sellanen pointti, mitä ei ois käsitelty vielä. Sitten mä ajattelin että festarivieraat!

Täytyy myöntää, että en mäkään aluks ollut ihan täysin luottavaisin mielin. Mietin, että mitäköhän tästä tulee, me ehkä nähdään Riitan, Ville ja Jeren kanssa perjantaina ja lauantaina, mutta sunnuntaina ne saattaa olla jo omilla teillään. Mutta kaikki onnistui!

Pääpointti oli siis, että yritetään kertoa mikä se niitten matka on ollut Flow’n aikana ja mitä ne kokee. Ja hyvät tyypit tuli mukaan.

Miten dokkarissa festaroiva kolmikko valikoitui?

Jere

Jere Silfsten Flow'ssa 2014
Jere Silfsten Flow'ssa 2014 Kuva: YLE / Flow kolmelle kuvakaappaus jere silfsten

Jere on käynyt Flow’ssa aikaisemmin ja hänellä oli sellanen ”kaikki hoituu” -meininki. Mä jotenkin näin, että se on ehkä semmonen tietynlainen Flow’n arkkityyppi. Stoorii riittää ja heti sai sellasen kuvan, että sen ympärillä tapahtuu asioita! Jere ei ainakaan pelkää puhua eikä olla suora. Tiesin, että Jereltä tulee yllättäviä tilanteita ja hän tekee muutakin kuin kattoo pelkästään keikkoja.

"Siellähän on tasokkaita naisii, et mä oon käyny monilla muillakin festareilla, esim. Raumanmeren juhannuksessa. Pakko sanoo, et kyl se jää Flow'lle kakkoseks." - Jere dokumentissa

Riitta

Riitta Ryhtä Flow'ssa 2014
Riitta Ryhtä Flow'ssa 2014 Kuva: YLE / Flow kolmelle kuvakaappaus riitta ryhtä

Riitta valikoitui, koska hän on ollut kulttuurin parissa duunissa. Flow’han on muutakin kuin musiikkia, niin Riitan kautta pystyy myös esittelemään sen muun tarjonnan, mitä sieltä löytyy. Riitta sanoi myös jo heti puhelimessa, että häntä kiinnostaa kuvaaminen ja siitä tuli varma tunne, että hän on tässä kunnolla mukana. Tärkein oli se, että Riittaa kiinnosti lempibändinsä The Nationalin lisäksi Flow’n taidetarjonta.

"Musiikkia sinne ollaan menossa kuuntelemaan. Mutta musiikin lisäks myös muut asiat mitä siellä on, eli minkälaista taidetta siellä on tänä vuonna esillä, minkälainen miljöö on rakennettu ja tottakai minkälaista ruokaa siellä on." - Riitta dokkarissa

Ville

Ville Lehto Flow'ssa 2014
Ville Lehto Flow'ssa 2014 Kuva: YLE / Flow kolmelle kuvakaappaus ville lehto

Ville laitto Instagramiin kuvan, jossa sillä on tää Teletappi-asu päällä ja mietin, että Flow ja Teletapit ei mitenkään liity toisiinsa. Ville sanoikin, että hän ei ole ikinä ennen ollut Flow’ssa ja se oli itse asiassa mulle yksi erittäin tärkee puoli, että miltä Flow näyttää ensikertalaisen silmin. Ja kyllä mä voin sanoo, ettei se Teletappi-puku vähentänyt sen mukaan valikoitumista!

"Vähän on huono tää asu, että tää pissalla käynti on vähän ongelmallista. Tässon vetoketju rikki takaa, nii hakaneuloilla kiinni ni sitä joutuu aina joku ottamaan pois ja laittamaan takas. Ja muutenki tosi kuuma." - Ville dokkarissa

Yle Live: Flow Festival 2014

Flow kolmelle -dokkarin perään Yle Teemalla keskitytään tuon aurinkoisen kaupunkifestivaalin musiikkitarjontaan. Luvassa on parhaita paloja niin kotimaisilta kuin ulkomaisilta keikoilta.

Dj Kridlokk ottaa alkuun Hynät, rahat ja ruplat suvereenisti pois. Suomiräpin kuuma nimi tuo lavalle mukanaan myös Tuuttimörön ja Eevil Stöön. Ruotsalaisen Little Dragonin keikalla tarjolla on tyylikästä ja kaahaavaa elektropoppia.

Riipivää tunnelmaa ja musiikillisesti vahvaa tarinankerrontaa taas tarjoilee amerikkalaismuusikko Bill Callahan. Kotimainen mystinen joukkio Siinai taas vie musiikillaan ja lavashow’llaan aivan toisiin sfääreihin!

Näemme myös, kuinka vahvat naisartistit valloittavat, kun Jenny Wilson villitsee yleisön lavalle tanssimaan ja Mirel Wagnerin makaaberi ja tunnelmallinen soundi saa ihmiset hypnoosin partaalle.

Luvassa on myös kaikkien edellä mainittujen artistien haastattelut Bill Callahania lukuun ottamatta.

Yle Teema, sunnuntaina 9.8.2015

Flow kolmelle klo 22:20
Yle Live: Flow Festival 2014 klo 23:12

Katso myös Flow'ssa kuvatut Artistin ura 30 sekunnissa -videot:

Lue lisää:

Artistin ura 30 sekunnissa: Neneh Cherry

Runotytöstä kasvoi punk-vaiheen kautta legendaarinen räppäävä laulajatar.

Lue lisää:

Artistin ura 30 sekunnissa: Iisa

Iisa Pykäri aloitti musiikin tekemisen vahingossa ja pian hän huomasi olevansa levyttävä artisti.

Lue lisää:

Artistin ura 30 sekunnissa: Risto Joensuu

HC-bändin solistina aloittaneesta Risto Joensuusta tuli soittaja, koska hän ei osannut laulaa.

Lue lisää:

Artistin ura 30 sekunnissa: Jenny Wilson

Jenny Wilson poltti tupakkaa ja kirjoitteli runoja ennen kuin hänestä tuli muusikko.

Lue lisää:

Artistin ura 30 sekunnissa: DJ Kridlokk

DJ Kridlokk aloitti musiikin tekemisen yläasteikäisenä ja huomasi, että siinä on järkeä.

Lue lisää:

Artistin ura 30 sekunnissa: Tuomo

Improvisaatio vei Tuomon mukanaan ja klassinen piano vaihtui jazziin varhaisessa vaiheessa.

Lue lisää:

Artistin ura 30 sekunnissa: Jori Hulkkonen

Suomalaisen elektronisen musiikin pioneeri Jori Hulkkonen treenasi kolme kuukautta non-stop ennen ensimmäistä DJ-keikkaansa.

Lue lisää:

Artistin ura 30 sekunnissa: Yukimi Nagano

Yukimi Nagano oli surullinen ja vihainen teini, josta kasvoi Little Dragon -bändin valovoimainen solisti.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua