Hyppää pääsisältöön

Tuhkimotarinoiden Minna: "Taide auttoi kriiseissä."

Minna maalaa
Tuhkimotarinoiden Minna aloittelee kuvausten aikana maalaamaansa teosta. Minna maalaa tuhkimotarinoita

Tuhkimotarinoiden Minna maalasi ohjelman kuvausten aikana teoksen, jossa hän kuvaa omaa menneisyyttään ja nykyisyyttään. Taideterapia on ollut hänelle tärkeä apu elämän kriiseistä selviämisessä. Myös kirjoittaminen on ollut Minnalle luonteva tapa käsitellä vaikeita asioita. Lestadiolaisuudesta eronnut Minna on ollut yhdeksän kertaa raskaana, mutta hänellä on vain viisi lasta.

Minnan maalaus2
Minnan maalaus2 tuhkimotarinoita

”Ohjelman aikana maalaamassani teoksessa nykyisyyden minä katsoo taakseen menneisyyden minää, päästäen irti. Ei säälistä, vaan rakkaudesta. Ylpeydestä tuota kyynelehtivää tyttöä kohtaan: sinä selvisit, sinä vahva nainen!

Minä kasvoin sinusta, sinun koettelemuksistasi. Sinä opetit minut elämään, sinä opetit minut rakastamaan, itseäni. Sinä salaisuuksiin, häpeään, valheiden verhoon pukeutunut. Minulle tuli tuskaisen kuuma paksussa viitassasi. Riisuin sen, varoen.

Nyt olen paljas, ilman rihman kiertämää, ilman häpeää, ilman salaisuuksia. Hattuni vielä pidän, tarvitsen vielä päälleni suojaa. Pimeydestä kun valoon astuin.”


Minna kirjoittaa
Minna kirjoittaa tuhkimotarinoita

Minnan runo poisnukkuneelle pojalleen Valtterille

Valkea enkelinsiipi
hipaisi poskeani
Hennot kädet
nostivat pienen sylistäni
kuiskaten,
vien turvaan tähtitarhoihin


Päivitetty linkit 6.4.2016.

Kommentit
  • "Mun piti vaan hyväksyä se, että mulla ei ole äitiä"

    Kukaan ei tiennyt, minne Tiinan äiti lähti.

    Äidittömyys jättää jäljen, joka ei lähde koskaan pois. Terapiassa Tiina oivalsi viimein, että vaikka hän kuinka toivoo, hän ei tule koskaan saamaan kaipaamaansa äitiä. Hänen oli päästettävä irti menneisyydestä ja alettava rakentaa omaa elämäänsä. Nykyään Tiina ei ole äitiinsä missään yhteydessä.

  • Yksinhuoltajaäiti joutui jääkiekon kalleuden vuoksi velkakierteeseen, mutta nyt veljekset loistavat - Joonas jopa MM-joukkueessa

    Rahat ei riitä, velat painaa ja elämänilo katoaa.

    "Minulla oli neljä työtä ja velkaakin 10 000 euroa. Joskus ei ollut ruokaakaan kaapissa, mutta kaikista tärkeintä minulle oli, että pojat saavat jatkaa jääkiekkoa! Joku voi sanoa, että oliko pakko tai että turhaa valittamista, mutta halusin, että heillä säilyy edes yksi asia elämässä avioeromme jälkeen. Pojat menettivät eron myötä kodin, kaverit, kielen ja jopa kotimaansa. Minulle oli tärkeää, että he saivat jatkaa jotain, mikä oli heille rakasta", Minna kertoo.