Hyppää pääsisältöön

Tuhkimotarinoiden Outi Brouxin 3 faktaa maksaläiskistä

Helin maksaläiskät
Tuhkimotarinoiden Helin riesana ovat maksaläiskät. Helin maksaläiskät tuhkimotarinoita

Maksaläiskät ovat varsin yleisiä, sinnikkäitä ja kantajalleen epämiellyttävä riesa. Paras tapa välttyä maksaläiskiltä on suojata iho auringolta ympäri vuoden.

1. Uv-säteet. Maksaläiskien syntyyn vaikuttavat monet tekijät kuten hormonaalinen toiminta, raskaudet, ehkäisy ja perinnöllisyys. Ennen kaikkea laukaisijana näille kaikille aiheuttajille ovat uv-säteet!

2. Alkutalven aurinko. Maksaläiskät syntyvät hyvin syvällä ihossa. Ne eivät välttämättä näy synnyttyään ihon pinnalla vielä kuukausiin, mutta kesäauringon paisteessa nousevat esiin. Tällöin on jo myöhäistä estää läiskien synty. Yleisin syy maksaläiskiin on yksinkertaisesti se, että aliarvioimme alkutalven auringon vaikutukset. On houkuttelevaa kävellä tammikuun aurinkoisena päivänä tunnin lenkki, kun hanget hohtavat, meikittä tietysti ja aurinkolasitkin jäävät kotiin. Juuri nuo hetket aiheuttavat maksaläiskät! Uv-säteily saattaa olla voimakasta, vaikka aurinko ei lämmittäisikään. Lumen heijastus saattaa jopa tuplata säteilyn vaikutuksen. Suojaa ihosi auringolta ympäri vuoden.

3. Suojakerroin 50. Maksaläiskiä on helpompi ehkäistä kuin poistaa tai peitellä. Jos sinulla on taipumusta maksaläiskiin, käytä tarpeeksi suurta suojakerrointa. Kasvoille suojakertoimen tulee olla ainakin 50. Mikäli maksaläiskät ovat jo kroonistuneet eli pigmenttikerros on paksu ja syvällä jatkuvan uv-altistuksen takia, vain sinnikäs suojaus voi auttaa niistä eroon pääsemisessä. Pahimmassa tapauksessa on käännyttävä ihotautilääkärin puoleen.

  • "Mun piti vaan hyväksyä se, että mulla ei ole äitiä"

    Kukaan ei tiennyt, minne Tiinan äiti lähti.

    Äidittömyys jättää jäljen, joka ei lähde koskaan pois. Terapiassa Tiina oivalsi viimein, että vaikka hän kuinka toivoo, hän ei tule koskaan saamaan kaipaamaansa äitiä. Hänen oli päästettävä irti menneisyydestä ja alettava rakentaa omaa elämäänsä. Nykyään Tiina ei ole äitiinsä missään yhteydessä.

  • Yksinhuoltajaäiti joutui jääkiekon kalleuden vuoksi velkakierteeseen, mutta nyt veljekset loistavat - Joonas jopa MM-joukkueessa

    Rahat ei riitä, velat painaa ja elämänilo katoaa.

    "Minulla oli neljä työtä ja velkaakin 10 000 euroa. Joskus ei ollut ruokaakaan kaapissa, mutta kaikista tärkeintä minulle oli, että pojat saavat jatkaa jääkiekkoa! Joku voi sanoa, että oliko pakko tai että turhaa valittamista, mutta halusin, että heillä säilyy edes yksi asia elämässä avioeromme jälkeen. Pojat menettivät eron myötä kodin, kaverit, kielen ja jopa kotimaansa. Minulle oli tärkeää, että he saivat jatkaa jotain, mikä oli heille rakasta", Minna kertoo.