Hyppää pääsisältöön

Tuhkimotarinoiden Outi Brouxin 3 faktaa maksaläiskistä

Helin maksaläiskät
Tuhkimotarinoiden Helin riesana ovat maksaläiskät. Helin maksaläiskät tuhkimotarinoita

Maksaläiskät ovat varsin yleisiä, sinnikkäitä ja kantajalleen epämiellyttävä riesa. Paras tapa välttyä maksaläiskiltä on suojata iho auringolta ympäri vuoden.

1. Uv-säteet. Maksaläiskien syntyyn vaikuttavat monet tekijät kuten hormonaalinen toiminta, raskaudet, ehkäisy ja perinnöllisyys. Ennen kaikkea laukaisijana näille kaikille aiheuttajille ovat uv-säteet!

2. Alkutalven aurinko. Maksaläiskät syntyvät hyvin syvällä ihossa. Ne eivät välttämättä näy synnyttyään ihon pinnalla vielä kuukausiin, mutta kesäauringon paisteessa nousevat esiin. Tällöin on jo myöhäistä estää läiskien synty. Yleisin syy maksaläiskiin on yksinkertaisesti se, että aliarvioimme alkutalven auringon vaikutukset. On houkuttelevaa kävellä tammikuun aurinkoisena päivänä tunnin lenkki, kun hanget hohtavat, meikittä tietysti ja aurinkolasitkin jäävät kotiin. Juuri nuo hetket aiheuttavat maksaläiskät! Uv-säteily saattaa olla voimakasta, vaikka aurinko ei lämmittäisikään. Lumen heijastus saattaa jopa tuplata säteilyn vaikutuksen. Suojaa ihosi auringolta ympäri vuoden.

3. Suojakerroin 50. Maksaläiskiä on helpompi ehkäistä kuin poistaa tai peitellä. Jos sinulla on taipumusta maksaläiskiin, käytä tarpeeksi suurta suojakerrointa. Kasvoille suojakertoimen tulee olla ainakin 50. Mikäli maksaläiskät ovat jo kroonistuneet eli pigmenttikerros on paksu ja syvällä jatkuvan uv-altistuksen takia, vain sinnikäs suojaus voi auttaa niistä eroon pääsemisessä. Pahimmassa tapauksessa on käännyttävä ihotautilääkärin puoleen.