Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Klassikot kateissa - verkon elokuvavuokraamot vertailussa

Popcornia ja elokuvaa
Popcornia ja elokuvaa Kuva: Shutterstock/LoopAll popcorn

Kivijalkavuokraamot ovat vaikeuksissa, kun elokuvat liikkuvat ripeämmin digitaalisessa muodossa. Esimerkiksi vuokraamojätti Makuuni teki viime vuonna yli neljännesmiljoonan tappiota. Elokuvan vuokraus onnistuu nykyään helpommin kotisohvalta tietokoneella tai älytelevision kautta. Kuningaskuluttajan vertailun perusteella verkon vuokrauspalveluissakin on eroja.

Otin vertailuun yleisimpiä verkon vuokrauspalveluja. Eri operaattorien videopalvelut (Elisa Viihde, Sonera Viihde ja DNA Welho Viihde) rajasin vertailusta pois. Mukana ei myöskään ole kuukausimaksullisia suoratoistopalveluita, vaikka esim. Viaplayn kautta voi myös vuokrata elokuvia.

Kokeilin palveluiden käytettävyyttä, hintaa ja toimivuutta. Lisäksi testasin verkkovuokraamojen valikoimien kattavuutta etsimällä klassikkoelokuvia eri aikakausilta: 2001: Avaruusseikkailu, Tähtien sota sekä Terminaattori 2: Tuomion päivä.

Makuuni 24h:ssa asiointi on simppeliä

Makuunin verkkosivut
Makuunin verkkosivut Kuva: Yle/Ville Alijoki vuokraamo
Makuuni 24h:n hinnat ovat samaa luokkaa kivijalkavuokraamoiden kanssa. Uutuuselokuvista maksat 4-6 euroa, kun vanhemmat elokuvat ovat hitusen alle kolme euroa. Painopiste on uutuuksissa, eikä esimerkiksi hakua voi edes rajata 60-luvun elokuviin, vaikkakin nimihaulla löytyi muun muassa 1968 valmistunut 2001: Avaruusseikkailu.

Valikoimissa 70-luvun leffoja ei löytynyt kuin muutama kymmenen. Allekirjoittaneen suosikit Terminator 2 ja alkuperäinen Tähtien sota -sarja eivät kuuluneet valikoimaan lainkaan.

Haku ja sivut ovat kuitenkin selkeät eikä elokuvan vuokraaminen vaadi palveluun kirjautumista. Vuokra-aika on 24 tuntia.

Makuunin palvelu on tarkoitettu tietokoneen selaimen tai jonkun muun flashia tukevan laitteen (esim. Android-laitteet) kautta katsottavaksi. Kaikki sisältö katsotaan suoraan palvelusta eikä elokuvia ladata omalle koneelle. Ei siis kannata raivostua, jos elokuva puskuroi ja pätkii ensimmäisten minuuttien aikana.

Makuuni24h ei toimi iPadeissa.

Palvelu ei valitettavasti toimi Applen IOS-laitteiden, Xboxin tai Playstationin kautta, joten jos elokuvat haluaa televisioon, vaaditaan jonkinlaisen johdollisen yhteyden muodostamista tietokoneen ja television välille.

Elokuvien laatu on joko 720x480 tai 1280x720 pikseliä. Sujuva katselu vaatii ainakin 2 megabitin nettiyhteyden.

CDON ei vaadi jatkuvaa verkkoyhteyttä

CDON.com tarjoaa sivuillaan verkkokauppansa lisäksi myös oman Video On Demand -palvelunsa. Kuten Makuunissakin, CDON.comin vuokraamosta hankittu elokuva pitää katsoa 24 tunnin sisällä katselun aloittamisesta.

CDON:issa HD-elokuvan vuokra seilaa 4-5 euron välillä.

Katsomiseen käytetään joko Windows Media Playeria tai Microsoftin Silverlightiä. Elokuvan pystyy halutessaan ensin lataamaan ja katsomaan ilman jatkuvaa nettiyhteyttä. Tällöin myös suoratoiston mahdolliset ongelmat poistuvat. Huonona puolena elokuvia ei pysty katsomaan tabletilla tai älytelevisiolla, vaan käyttöön tarvitsee tietokoneen.

CDON:in valikoimat painottuvat myös uudempiin julkaisuihin, mutta hinnat ovat Makuunia tasaisemmat. Uuden HD-elokuvan vuokra seilaa 4-5 euron välillä, kun vanhempia arkistojen helmiä voi päästä katsomaan 3 eurolla. Testaamiamme klassikkoelokuvia ei tosin löytynyt.

Makuunista poiketen CDON:issa on myös aikuisviihdettä, jos joku siitä vielä maksaa.

SF Anytimessa vuokra-aika on kaksi päivää

SF Anytimen etusivu
SF Anytimellä vuokraat leffan kahdeksi vuorokaudeksi SF Anytimen etusivu Kuva: sfanytime.com sfanytime

Katsot elokuvia sitten tietokoneella, tabletilla tai äly-tv:llä: SF Anytimellä se onnistuu simppelisti. Palvelu toimii PC:llä, Macilla, Samsung Galaxy-laitteissa sekä Samsungin, Panasonicin ja LG:n älytelevisioissa omalla sovelluksellaan. Myös Android-pohjaisella tabletilla vuokraaminen onnistuu. iPadillä homma ei pelitä täälläkään.

Palvelun ehdoton valtti on pidempi, 48 tunnin vuokraus, jonka aikana asiakas saa katsoa elokuvan niin monta kertaa kuin haluaa. Vaikka vuokraamon käyttö vaatii rekisteröitymisen, on kahden päivän laina-aika selkeä etu useimpiin kilpailijoihin nähden. Hinta on elokuvasta ja kuvanlaadusta (HD tai SD) riippuen 2-5 euroa.

SF Anytimessä on tuhansia elokuvia, tosin fokuksen ollessa pääasiallisesti tuoreemmassa tarjonnassa. Terminaattori 2 jäi jälleen löytymättä, kuten myös alkuperäiset Tähtien sota -elokuvat, 2001: Avaruusseikkailu löytyi täältäkin.

Film2homen valtti on hinta

Omien sanojensa mukaan film2home on "Pohjoismaiden johtava vuokraelokuvia verkossa tarjoava palvelu". Palvelun laaja tarjonta onkin vakuuttavaa. Reilusti yli kahden tuhannen rainan joukosta löytyy myös klassikoita huokeaan hintaan.

Film2homen HD-kuva on 1080p-laatuista.

Film2homen valtti on hinta. Leijonanosa rainoista maksaa 0,33-2 euroa ja ainoastaan uutuuksista veloitetaan kolmesta viiteen euroa. Kuten SF Anytimellä, elokuvissa on pitkä, 48 tunnin vuokra-aika. Myös rekisteröityminen vaaditaan. Vastineeksi HD-kuva on 1080p-laatuista.

Elokuvia voi katsella tietokoneella, Android-laitteilla, iPadilla ja iPhonella. Sovellus löytyy myös uusiin Samsungin älytelevisioihin.

film2homen etusivu
film2homen elokuvat ovat parhaimmillaan puoli-ilmaisia film2homen etusivu Kuva: www.film2home.se/fi vuokraaminen

Lempielokuvista film2homen valikoimasta löytyi 2001: Avaruusseikkailu varsin huokeaan yhden euron hintaan. Tosin elokuvaa en koskaan päässyt katsomaan, sillä sivut kaatuivat jatkuvasti. Asiakaspalveluun soitettaessa olisi tarvittu sujuvaa ruotsia, joten ongelman ratkaiseminen jäi kielipuolelta puolitiehen.

iTunesissa valtava elokuvakirjasto

Applen laitteiden omistajat ovat varmasti tietoisia iTunesin vuokrausmahdollisuudesta, mutta monelle PC:n käyttäjälle tieto voi tulla yllätyksenä. Tietokoneelta vuokraaminen onnistuu iTunes-tiliä käyttämällä ja television kautta, mikäli omistaa Apple TV:n. Android-laitteissa Itunes ei toimi.

Valikoimissa on yli 85 tuhatta elokuvaa, jotka voi joko ostaa omaksi tai vuokrata kahdeksi vuorokaudeksi. Kun elokuvan on ladannut, katsominen pitää aloittaa 30 päivän sisällä. Kun katsominen on aloitettu, on 48 tuntia aikaa katsoa leffa loppuun. Vuokraushinta on 4-5 euroa, ostaminen monin kerroin kalliimpaa.

Itunes ei toimi Android-laitteissa.

Kuva on HD:na 1080p-laatuista ja iTunesin valikot ovat erittäin selkeitä. Testileffoistamme 2001: Avaruusseikkailu löytyi 4 euron hintaan, Terminator 2 löytyi myös, samaan hintaan.

Makuuni CDON.com SF Anytime film2home iTunes
Vuokra-aika 24h 24h 48h 48h 48h
Hinnat 3-6 euroa 3-5 euroa 2-5 euroa 0,33-2 euroa 4-5 euroa
Kuvanlaatu 480p SD / 720p HD 480p SD / 720p HD 480p SD / 720-1080p HD 480p SD / 1080p HD 480p SD / 1080p HD
Päätelaitteet Tietokone, Android, TV Tietokone Tietokone, äly-TV Tietokone, iPad, äly-TV Tietokone, Apple TV

Mutta kannattaisiko kuitenkin kantaa rahansa kivijalkavuokraamoon?

Kannattaa, jos haluaa pitää elokuvan fyysistä kopiota käsissään ja nauttia vuokraamon tunnelmasta ennen ja jälkeen katsomisen. Kaikista tärkeimmän eli elokuvanautinnon voi kuitenkin hankkia poistumatta kotoa, eikä elokuvan palauttamisesta tarvitse huolehtia.

Klassikot löytyivät kaikki läheisestä kivijalkavuokraamosta.

Toinen juttu on kuitenkin tarjonta. Nettivuokraamoissa tuntuma on, että vanhempia kulttiklassikoita saisi olla tarjolla huomattavasti enemmän. Osissa verkon vuokraamoista tarjonta oli varsin heikkoa verrattuna kivijalkaliikkeisiin, joissa on usein omat hyllynsä ihmisten rakastamille klassikoille. Esimerkiksi Tähtien sodat loistavat verkossa poissaolollaan ja ainoastaan iTunes pelasti uskon Terminator 2:n asemaan yhtenä maailman parhaana jatko-osana.

Vertailun vuoksi: esimerkkielokuvat löytyivät kaikki omaa asuntoani lähinnä olevasta kivijalkavuokraamosta, yhtä vaille kaikki vieläpä blu-ray -versioina.

Toisin sanoen: jos vanhat klassikot kiinnostavat, kannattaa siirtyä fyysisesti sinua lähinnä olevaan kivijalkaliikkeeseen. Jos kuitenkin juuri se yksi leffa jäi puoli vuotta sitten katsomatta elokuvateatterissa, löytyy se varmasti nettivuokraamosta.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.