Hyppää pääsisältöön

Liisa kirjoitti ylioppilaaksi 69-vuotiaana

Liisa on vappuihminen ja iloitsee kun ylioppilaiden juhlassa on tästä lähtien päässä kampauksen sijaan virallinen vappuhattu. Kuva: Kaisa Erola/YLE.

Liisa Jokela täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Hän kirjoitti syksyllä 2014 ylioppilaaksi, koska se kuuluu sivistykseen. 42 vuoden työuran jälkeen eläkkeellä on aikaa opiskella. Liisa jatkaakin opintojaan heti tammikuussa Avoimessa yliopistossa.

Tietolaatikko

Valtakunnallinen Avoin yliopisto on avoin kaikille

Avoimen yliopiston opintoihin ei ole pohjakoulutusvaatimuksia. Myöskään ikärajoja ei ole, vaan kaikki halukkaat voivat opiskella.

http://www.avoinyliopisto.fi/

Ikäihmisten yliopisto ”ikis” tarjoaa mahdollisuuden yliopistolliseen opiskeluun ilman muodollisia 
suorituksia.

http://www.avoin.helsinki.fi/ikis/

- Täytyy seurata aikaansa. Jos ei ole ylioppilas, eikä ole tämmöistä perussivistystä, niin kyllä sitä vähän putoaa tästä yhteiskunnan ulkopuolelle. Ei pysy ajan tasalla.

Oppikirjojakin päivitetään koko ajan, on Liisa huomannut. Uusia painoksia tuli jopa hänenkin opiskeluaikanaan.

- Nyt on yksi kirja kurssin aikana, kun ennen yhdessä aineessa pärjäsi 1-2 kirjalla koko lukioajan. Sitä ne opettajat sanoivat, että täytyy niinku päivittää.

Vanhin poikani on nyt 44-vuotias. Minä luin hänen kanssaan kaikki nää reaaliaineet silloin kun hän kirjoitti. Ei mitään niistä ollut hyötyä. Eletään niin eri maailmassa, että on nää ympyrät laajentuneet ympäri maailman. Mikä tahansa kysymyksessä, niin kaikki käsitellään paljon laajemmin.

- Pojan kanssa yhdessä luettiin. Hän halus tämmöstä tukea ja jostain syystä menestyi sitten erittäin hyvin, sanoo Liisa iloisesti.

Ylioppilaskirjoitukset stressasivat

Ylioppilastutkintoa Liisa opiskeli neljä vuotta. Hän piti kevyempää tahtia, sillä oma urheilu ja kuntosalilla käynti on numero ykkönen.

- Otin vaan yhden tai kaksi kurssia kerralla. Sitten mä kyllä kirjottelin hajautetusti kolmena eri kertana.

Liisa on erittäin tyytyväinen ylioppilaskokeittensa tuloksiin, mutta kirjoituksiin valmistautuminen vei yöunet.

- Se täytyy sanoa, että jos minä olisin kirjoittanut 20-vuotiaana niin mä en olisi stressannut. Mua häiritsi tämä, varsinkin kirjoituksissa, stressasin aika kauheesti. Enkä paljon nukkunut sinä yönä. Sehän vaikuttaa, että ei sitä ole oma itsensä silloin.

Liisasta tuntuu, että kirjoituksiin ehkä tottuisi, jos niissä kävisi kerran viikossa. Mitä aineita kirjoitit?

- Pakolliset. Pitkä ruotsi. Vaihdoin sen englannista pitkään ruotsiin, vaikka englantia olen opiskellut varmaan 10 vuoden aikana ja työssäkin tarvitsin englantia, mutta jostain syystä se ruotsi alkoi tuntumaan kauhean mielenkiintoiselta. Äidinkielen ja yhteiskuntaopin.

- Se on tehty, mutta ei todellakaan opiskelut lopu tähän!

Opinnot jatkuvat Avoimessa yliopistossa

- Tämähän oli peräti niinku pakko melkeen päivittää tätä tietopuolta. Nyt kun minulla on eläkkeellä aikaa, aion jatkaa Avoimessa yliopistossa. Siellä on tämmöinen ryhmä kuin 55 +, erittäin mielenkiintoinen. On samanhenkisiä ihmisiä siellä sitten.

Liisa käy säännöllisesti yksityisessä eläkeläisten 10 hengen ryhmässä, jossa keskustellaan ja luetaan englanninkielisiä lehtiä ja käännetään niitä.

- Avoimessa yliopistossa kielet kiinnostaa ja myöskin nämä sivistävät aineet. Nyt kun en ole siellä vielä aloittanut, niin en vielä tiedä. Psykologia on erittäin mielenkiintoinen, sitä varmasti tulen opiskelemaan ja englantia, enkä myöskään ruotsia jätä. Ranskan kieli kiinnostaa, mutta en ole opiskellut sitä. Pitää katsoa miten paljon on haasteita.

- Heti kun päästään tästä joulusta ohitse niin heti siellä alkaa.

Liisa lämmittelee kuntosalilla ennen Bodybalance-ryhmätuntia. Kuva: Kaisa Erola/YLE.

Ylioppilasjuhlat jatkuvat kesään saakka

Hienoa suoritusta on syytä juhlia. Liisa asuu Helsingin keskustassa 50 neliön asunnossa, mikä rajoittaa juhlavieraiden määrää.

- Nyt juhlitaan pieni joukko kerrallaan ja kesällä pidetään vähän suuremmat juhlat maalla.

- Sillon kun mä tulin sieltä lakkiaistilaisuudesta, minä aloin valmistamaan YO-menua, kun seuraavana päivänä tuli kaksi minun pojistani perheineen tänne syömään. Leivoin mm. täytekakunkin vielä.

- Nimittäin mulla on semmoinen periaate, että pitää rasittaa sekä kehoa että aivoja. Käyn viisi kertaa viikossa kuntosalilla. Ei sitten tunnu tämmöiset extra-asiat kovin pahalta. Ei saa lopettaa elämistä kun jää eläkkeelle!

Liisa lämmittelee kuntosalilla ennen Bodybalance-ryhmätuntia. Kuva: Kaisa Erola/YLE.

Liisa lämmittelee kuntosalilla ennen Bodybalance-ryhmätuntia. Kuva: Kaisa Erola/YLE.Liisa lämmittelee kuntosalilla ennen Bodybalance-ryhmätuntia. Kuva: Kaisa Erola/YLE.

Artikkelit