Hyppää pääsisältöön

Sibeliuksen ooppera muuttui orkesteriteokseksi

Jukka Rautasalo, Tuomas Hannikainen
RSOn soolosellisti Jukka Rautasalo ja kapellimestari Tuomas Hannikainen Jukka Rautasalo, Tuomas Hannikainen Kuva: Yle/Tiina-Maija Lehtonen tuomas hannikainen

Loppiaisena 6. tammikuuta klo 13 Yle Radio 1:ssä kuullaan ensiesityksenä orkesteriversio Jean Sibeliuksen yksinäytöksisestä oopperasta Neito tornissa - tai uudelta nimeltään Neitsyt tornissa. Esityksestä vastaa Radion sinfoniaorkesteri ja kapellimestarina toimii Tuomas Hannikainen.

Tuomas Hannikainen on myös itse laatinut orkesterisovituksen tästä säveltäjänmestarin ainoasta, varhaisesta oopperasta. Sibelius sävelsi reilun puolen tunnin mittaisen Jungfrun i tornet -oopperansa Rafael Hertzbergin librettoon ja teos kantaesitettiin Helsingin filharmonisen seuran arpajaisjuhlissa säveltäjän johdolla 7. päivänä marraskuuta 1896. Pian ensi-illan jälkeen nuori säveltäjä kielsi oopperan esittämisen ennenkuin tekisi siihen parannuksia. Oopperaa ei esitetty enää hänen elinaikanaan.

Soolosellisti Jukka Rautasalo oli mukana, kun Radion sinfoniaorkesteri äänitti Hannikaisen uuden version ja innostui. Rautasalon haastattelussa Tuomas Hannikainen kertoo sekä orkesteriversion laatimisesta että laajemmin kiinnostuksestaan Sibeliuksen näyttämömusiikkiin.

Kuuntele Jean Sibeliuksen Neitsyt tornissa Tuomas Hannikaisen orkesteriversiona Yle Radio 1 ti 6.1. 2015 klo 13.

Kommentit
  • Celestan hiljaisia voimasointeja

    Celestan hiljaisia voimasointeja

    Yhdysvaltojen länsirannikoilla toimiva säveltäjä-pianisti Michael Jon Fink (s. 1954) rakentaa usein teoksissaan hiljaisia ja rauhallisia sointimaisemia. Uusin säveltäjän musiikkiin keskittyvä julkaisu rakentuu unenomaisen tunnelman ja pehmeiden soivuuksien ympärille. Fink on ensimmäisen kerran levyttänyt musiikkia soolocelestalle jo 80-luvun alussa.

  • Kuin kaksi marjaa

    Kuin kaksi marjaa

    Amy Beach (1867–1944), Clara Schumann (1819–1896) ja Ethel Smyth (1858–1944) olivat muusikko-säveltäjiä, joiden elämäntarinoista löytyy yhteisiä nimittäjiä. Kaikki tulivat perheistä, joissa heidän musiikkiharrastustaan ja myöhemmin myös muusikon uraansa kannustettiin.