Hyppää pääsisältöön

True Detective: ensimmäinen tuotantokausi

True Detective-sarjan etsivät Marty Hart (Woody Harrelson) ja Rust Cohle (Matthew McConaughey)
True Detective-sarjan etsivät Marty Hart (Woody Harrelson) ja Rust Cohle (Matthew McConaughey) Kuva: Yle/HBO true detective

Poikkeuksellisen tiheä, synkkyydestään huolimatta mukaansa imevä tunnelma. Maine modernina rikosklassikkona lähes välittömästi ensiesityksen jälkeen. Pääosissa karismaattiset Hollywood-tähdet Woody Harrelson ja Matthew McConaughey. Katsoja-arvosanojen keskiarvo 9.3 elokuva- ja tv-portaali imdb:ssä. Kriitikotkin sulaa vahaa.

Lue myös: True Detectiven toinen kausi: Mainettaan parempi?

Päivitys 16.10.2017: HBO uutisoi heinäkuussa, että True Detectivestä tehdään myös kolmas tuotantokausi, joka nähdään aikanaan myös Ylen kanavilla. Esitysajankohta on vielä auki.

Menestysteoksen taustalla on toteutunut tarina Amerikkalaisesta Unelmasta.

Lahjakas nuori kirjailija Nic Pizzolatto (s. 1975) muutti vuonna 2010 Kaliforniaan kokeillakseen siipiään käsikirjoittajana. Ensimmäinen isompi pesti oli The Killing-sarjan kirjoittajatiimissä. Pizzolatto oli kuitenkin tyytymätön rooliinsa rivitekijänä.

Kyseessä ei silti ollut ylimielisyys. Pizzolatto yksinkertaisesti koki, että hänestä saa irti enemmän oman kuin jonkun toisen vision toteuttajana. Syntyi True Detective, jonka ideaa ja asetelmaa pidettiin niin vahvoina, että Pizzolatto pystyi määrittelemään ehtonsa HBO:n voittamassa tarjouskilpailussa. Käsikirjoittaja halusi luotsata luovaa kokonaisuutta itse, ja niinpä hän astui myös vastaavan tuottajan rooliin.

True Detective-sarjan etsivät Marty Hart (Woody Harrelson) ja Rust Cohle (Matthew McConaughey)
True Detectiven dynamoita ovat etsivät Rust Cohle (Matthew McConaughey) ja Marty Hart (Woody Harrelson) True Detective-sarjan etsivät Marty Hart (Woody Harrelson) ja Rust Cohle (Matthew McConaughey) Kuva: Yle/HBO true detective

Pizzolatto ei kuitenkaan ole ainoa True Detectiven valttikortti. Ensimmäisen kauden kaikki kahdeksan jaksoa on ohjannut nouseva auteur-tekijä Cary Fukunaga, jonka cv:stä löytyy mm. kesällä Kakkosella nähty siirtolaistrilleri Ei nimeä (Sin Nombre). Päärooleja esittävien Harrelsonin ja McConaugheyn ohella keskeisessä osassa on myös mm. Michelle Monaghan. He ovat kaikki A-luokan elokuva-, eivät tv-tähtiä.

Mutta pelkillä nimillä ei tietenkään olisi merkitystä, ellei sisältö olisi niin vahvaa ja omaleimaista. Hahmojen moniulotteisuutta on kehuttu laajalti. Molemmilla päähenkilöillä on kaapissa sen luokan luurankoja, että tagline "kosketa pimeyttä ja se koskettaa sinua takaisin" lunastaa itsensä moninkertaisesti takaisin.

True Detective koukuttaa, koska siinä on yhtä aikaa sekä jotain tuttua että arvaamatonta. (Tim Goodman, The Hollywood Reporter)

Vuosien 1995-2012 välille eli seitsemäntoista vuoden aikajänteelle sijoittuva tarina kertoo kahdesta etsivästä, jotka jäljittävät sarjamurhaajaa ja omia demoneitaan Louisianassa. Ja se sarjan tunnelma. Se on koettava.

Tässä artikkelissa on käytetty taustamateriaalina Nic Pizzolatton haastattelua New Orleansin The Times-Picayunessa.

Kommentit

Yle TV2