Hyppää pääsisältöön

Viikon fraasirikos: Myötä- ja vastamäessä

Pablo Iglesias Turrión
Ei mikään nousukas, vaan Pablo Iglesias Turrión Pablo Iglesias Turrión Kuva: Wikipedia commons /Asquedladd pablo iglesias turrión

Elämän nousuissa ja laskuissa tarvitaan malttia, jotta vauhti ei sumenna ajattelua. Harkinta on tarpeen myös vauhdikkaiden asetelmanmuutosten sivustaseuraajilta, ettei käy niin kuin Turun Sanomille marraskuun alussa. Lehti pohti Espanjan politiikan uusia kiemuroita, koska siellä Podemos –niminen uusi vasemmistopuolue on mullistanut vanhoja asetelmia. Lehti päätyi seuraavanlaiseen päätelmään puolueen johtajasta:

Nousukas Pablo Iglesias selätti vanhan vallan.

Vaikka Podemos perustettiin vuoden 2014 alussa ja jo EU-vaaleissa se haali neljä paikkaa, on silti hyvin riskaabelia nimittää Pablo Iglesiasia nousukkaaksi. Nousukashan on halventava ilmaus henkilöstä, joka on kerännyt vauhdilla varallisuutta tai mainetta ja antaa sen näkyä käytöksessään. Tämän pröystäilyn vuoksi nousukasta katsotaan yleensä niin sanotusti nenänvartta pitkin.

Aristoteleen kantapään poliittisten fraasien ylikomissaarin mukaan näin ei akateemisesti pätevöityneestä ja nyt politiikkaan siirtyneestä Iglesiasista voi sanoa. Fraasikomissaari kiittää ilmiantajakuulijaamme Annukkaa ja tuomitsee skribentin kiipeämään kevyttä juoksuhölkkää Turun korkeimmalle kohdalle, 88 metrin korkuiselle Tortinmäelle ja miettimään, mitä eroa on nousukkaalla ja uudella menestyspoliitikolla. Hop hop!

Pasi Heikura
aristoteles@yle.fi

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri