Hyppää pääsisältöön

Tuhkimotarinoiden Minnan taiteellinen matka kriisien läpi

minna maalaa 2
minna maalaa 2 tuhkimotarinoita

Tuhkimotarinoiden Minna on käynyt elämässään läpi monenlaisia kriisejä ja tuskan hetkiä. Maalaaminen ja kirjoittaminen ovat aina olleet Minnalle tärkeitä tapoja prosessoida asioita. Taide on ollut myös pakopaikka ahdistavasta todellisuudesta.

- Näitä tauluja olen maalannut avioeroni ja lestadiolaisuudesta lähdön aikana. Ne ovat aikajärjestyksessä ja niistä huomaan oman henkisen kehitykseni, Minna kertoo.

Minnan maalaus 2.
Minnan maalaus 2. tuhkimotarinoita

1. Maalaus

Vauvahaikaran maalasin jokunen vuosi sitten syksyn ahdistavalla hetkellä. Tajusin vasta maalattuani, että oli pienen poikani, Valtterin, kuolinpäivä. Ihminen kantaa muistot kehossaan, vaikka mieli unohtaisikin ne välillä.Minnan maalaus 4.
Minnan maalaus 4. tuhkimotarinoita

2. Maalaus

Tässä teoksessa näkee jo siivet jotka alkavat kantaa. Tuolloin tunteeni oli hyvin voimakas: elämä kantaa.


“Se heijastui minuun. Tunsin sen lämmön, heleyden, puhtauden, tyyneyden. Lohdun, olen jo kotona, siis todella olen perillä matkallani. Sinä kaunein siivekäs valkeus kuljet vierelläni, tiedän sen, luotan. Luotan vahvoihin, nopeisiin sipiisi jotka rientävät auttamaan. Kaunis ystäväni, nousen nyt siivillesi. Hetken katselen maailmaa ylhäältä, kunnes lasket minut turvallisesti tarkoitukseesi.“Minnan maalaus 5.
Minnan maalaus 5. tuhkimotarinoita

3. Maalaus

Enkelinhahmo, hyvin hauras ja herkkä. Tuohon aikaan enkelit olivat vahvasti elämässäni. Luotin, että ne kantavat minua.Minnan maalaus 6.
Minnan maalaus 6. tuhkimotarinoita

4. Maalaus

Kun unelmat ja haaveet alkoivat valtaamaan, antoivat uskoa huomiseen. Niihin kuuluivat kesänkeijut.


“Näin kaukaa, kaukana taivaanrannassa, missä aurinko valoaan kauneimmin laski, keijujen tanssin, kauniin, keveän, villin, iloisen.
Askeleeni oli raskas. Ei jalka noussut tanssiin, ei ääni helähtänyt lauluun. Kyynelnorot tekivät kulkuni vaikeaksi, katseeni sumeaksi.
Laahustin kohti aurinkoa, valoa. Näin sumeuden läpi häivähdyksen kirkkautta.
Kyyneleistäni norui puro, minne hauraan purteni laskin ja annoin tuulen viedä.
Tuli puuskia, purjeet repesivät, masto kaatui, runko säilyi eheänä tyveneen.
Puron vesi kävi vähiin. Vedin haaksirikkoisen purteni rantaan. Aurinko alkoi säteillään lämmittelemään. Nuppu alkoi avautumaan, hehkeästi nostamaan terälehtiään.
Siellä missä aurinko kauneimmin laski, sain kauneimmat siivet. Keskellä keijujen tanssia, lauloin heleästi, tanssin varoen, tanssin kauniisti, tanssin iloisesti, tanssin villisti.
Elämän tanssia.”Minnan maalaus 7.
Minnan maalaus 7. tuhkimotarinoita

5. Maalaus

Tämä on ensimmäinen maalaukseni tanssivasta naishahmosta. Irti pääsemisestä, elämänvapauden tunteesta.Minnan maalaus 8.
Minnan maalaus 8. tuhkimotarinoita

6. Maalaus

Tämä teos on ensimmäisiä naishahmojani, jolta alkaa hävitä peitteet alastomuuden yltä.Minnan maalaus 9.
Minnan maalaus 9. tuhkimotarinoita

7. Maalaus

Viimeinen työni on voimakas maalaus alastomasta – rohkeudesta olla nainen. Olla minä.


  • "Mun piti vaan hyväksyä se, että mulla ei ole äitiä"

    Kukaan ei tiennyt, minne Tiinan äiti lähti.

    Äidittömyys jättää jäljen, joka ei lähde koskaan pois. Terapiassa Tiina oivalsi viimein, että vaikka hän kuinka toivoo, hän ei tule koskaan saamaan kaipaamaansa äitiä. Hänen oli päästettävä irti menneisyydestä ja alettava rakentaa omaa elämäänsä. Nykyään Tiina ei ole äitiinsä missään yhteydessä.

  • Yksinhuoltajaäiti joutui jääkiekon kalleuden vuoksi velkakierteeseen, mutta nyt veljekset loistavat - Joonas jopa MM-joukkueessa

    Rahat ei riitä, velat painaa ja elämänilo katoaa.

    "Minulla oli neljä työtä ja velkaakin 10 000 euroa. Joskus ei ollut ruokaakaan kaapissa, mutta kaikista tärkeintä minulle oli, että pojat saavat jatkaa jääkiekkoa! Joku voi sanoa, että oliko pakko tai että turhaa valittamista, mutta halusin, että heillä säilyy edes yksi asia elämässä avioeromme jälkeen. Pojat menettivät eron myötä kodin, kaverit, kielen ja jopa kotimaansa. Minulle oli tärkeää, että he saivat jatkaa jotain, mikä oli heille rakasta", Minna kertoo.