Hyppää pääsisältöön

Näitä avustuskohteita julkkikset edustavat

SPR henkinen tuki
SPR henkinen tuki Kuva: Niklas Meltio / SPR 100 päivää

Neljä julkkista edustavat kukin omaa hyväntekeväisyyskohdettaan. Mitä paremmin he pärjäävät suorien lähetysten kilpailuissa ja tehtävissä, sitä enemmän he saavat kerättyä rahaa Suomen Punaisen Ristin avustuskohteille. Tulevissa tv-lähetyksissä kukin haasteeseen osallistuva voi auttaa omaa suosikkiaan ja lahjoittaa haasteessa saamiaan pisteitä haluamalleen julkkikselle - ja hänen avustuskohteelleen.

SPR henkinen tuki
SPR henkinen tuki Kuva: Niklas Meltio / SPR 100 päivää

MARIA JUNGNER: Henkinen tuki
Punainen Risti on varautunut siihen, että se on valmis auttamaan heti, kun jotain sattuu. Ensiapu- ja valmiustoiminnan lisäksi Punaisen Ristin henkisen tuen vapaaehtoiset auttavat onnettomuuden sattuessa. Henkisen tuen vapaaehtoiset voivat olla tukena esimerkiksi kadonneiden etsinnöissä ja tulipalon sattuessa.

Henkisen tuen tarkoituksena on turvallisuuden tunteen luominen tai sen palauttaminen. Vapaaehtoiset ovat läsnä, kuuntelevat ja auttavat tukea tarvitsevia. Henkisen tuen vapaaehtoiset antavat ohjeita, ovat yhteydessä lähiomaisiin ja ohjaavat jatkoapuun. Vapaaehtoiset tekevät viranomaista tukevaa vapaaehtoistyötä. Pitkäkestoista tukea tarvitsevat ohjataan ammattiavun piiriin.

Tässä ohjeet, jos haluat mukaan vapaaehtoiseksi.

SPR katastrofirahasto
SPR katastrofirahasto Kuva: Katherine Mueller / IFRC 100 päivää

ARTO NYBERG: Katastrofiapu
Katastrofeissa heikoimmilla ovat yleensä kaikkein köyhimmät ihmiset, etenkin lapset, naiset ja vanhukset. He tarvitsevat nopeasti tehokasta apua. Hädän kohdatessa Punainen Risti toimittaa katastrofialueelle avustustarvikkeita, esimerkiksi telttoja, huopia, puhdasta juomavettä tai kokonaisen kenttäsairaalan.

Suomen Punaisen Ristin erityisosaamista ovat nopean avustustoiminnan yksiköt: toimintavalmiit kenttäsairaalat ja -klinikat sekä avustustyöntekijät, jotka voidaan lähettää muutaman tunnin varoitusajalla katastrofialueelle. Hätäavun jälkeen Punainen Risti tukee jälleenrakennuksessa ja kouluttaa toimimaan onnettomuuden sattuessa. Kansainvälistä avustustoimintaa rahoitetaan Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon lahjoitetuilla varoilla. Katastrofirahaston avulla tuetaan myös kehitysyhteistyöohjelmia ja taistellaan jatkuvasti sairauksia ja nälkää vastaan paikallisten vapaaehtoisten kanssa.

Lue lisää katastrofiavusta.

SPR nuorten turvatalot
SPR nuorten turvatalot Kuva: Hanna Linnakko / SPR 100 päivää

SAMAE KOSKINEN: Nuorten turvatalot
Suomen Punaisen Ristin Nuorten turvatalot on tarkoitettu 12–19-vuotiaille nuorille ja heidän perheilleen. Turvatalolle voi tulla viettämään aikaa ja tarvittaessa nuori voi jäädä yöksi. Nuorten turvatalolta löytyy aina puolueeton aikuinen, jolle nuori voi puhua ja saada tukea vaikeissa asioissa.

Punaisen Ristin Nuorten turvataloja on Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Turussa ja Tampereella. Turvatalot ovat auki aamusta iltaan joka päivä ja niiden palvelut ovat ilmaisia. Nuori tai perhe voi tulla käymään turvatalolla ilman lähetettä ja ajanvarausta talojen aukioloaikoina. Arkisin Nuorten turvatalon työntekijän tavoittaa puhelimitse myös päiväaikaan. Kriisi- ja perhetyön lisäksi turvatalot antavat tukea chatin välityksellä netissä. Nuorten turvatalon asiakkaalle saadaan hankittua 30 euron lahjoituksella iltapalat kuukaudeksi.

Lue miten haet apua nuorten turvataloista.

SPR ystävätoiminta
SPR ystävätoiminta Kuva: Petteri Kivimäki / SPR 100 päivää

MATTI NYKÄNEN: Vapaaehtoistoiminta
Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoiset auttavat onnettomuus- ja kriisitilanteissa, tukevat omaishoitajia, tuovat iloa yksinäisten arkeen ja auttavat muun muassa turvapaikanhakijoiden vastaanottamisessa. Vapaaehtoiset auttavat tapahtumissa ja festivaaleilla sekä neuvovat esimerkiksi terveysasioissa.

Punaisen Ristin vapaaehtoiset toimivat yli 500 paikallisessa osastossa ympäri Suomea. Toimintaa on niin nuorille, vanhuksille kuin lapsillekin. Punaisen Ristin vapaaehtoisen ei tarvitse antaa muuta kuin aikaansa juuri sen verran kuin hän ehtii.

Tutustu vapaaehtoistoimintaan.


VOIT LIITTYÄ JA OSALLISTUA Ylen 100 päivää -haasteeseen tästä.

Jos yritys tai yksityishenkilö haluaa osallistua SPR:n avustamiseen, tässä sähköpostiosoite jolla voi ottaa yhteyttä: 100paivaa@punainenristi.fi.

Seuraa haasteen etenemistä Facebookissakin.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

100 päivää