Hyppää pääsisältöön

Yökyöpelit-sarjan tekijät palkittuja taiteilijoita

Yökyöpelit: Nakertaja
Yökyöpelit: Nakertaja Kuva: Yle yökyöpelit

13-osainen Yökyöpelit-sarja pohjautuu Laura Ruohosen Yökyöpelit-lastennäytelmään, joka jalostui Ruohosen kirjoittamista ja Erika Kallasmaan kuvittamista suosituista lastenlorukirjoista Allakka Pullakka ja Yökyöpelit Helsingin kaupunginteatteriin keväällä 2011. Yökyöpelit Pikku Kakkosessa lauantaisin alkaen 24.1.2015 klo 8:49. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 30 päivää ensilähetyksestä.

Laura Ruohonen

Laura Ruohonen on näytelmäkirjailija, dramaturgi ja teatteriohjaaja, joka toimi Teatterikorkeakoulun dramaturgian professorina 2008 – 2013. Ruohonen valmistui dramaturgiksi 1987 ja teatteritaiteen maisteriksi 1997. Ennen opintojaan Teatterikorkeakoulussa hän opiskeli Helsingin yliopistossa kirjallisuutta ja biologiaa. Lisäksi hän on opiskellut University of Texasissa ja American Filminsitutessa elokuva- ja televisiokäsikirjoittamista.

Ruohonen työskenteli Ylen Radioteatterin ohjaaja-dramaturgina vuosina 1990-1996, minkä jälkeen hän on ollut vapaa kirjailija ja ohjaaja. Ruohonen on kirjoittanut näytelmiä, ohjannut ja kirjoittanut kuunnelmia sekä tehnyt televisio- ja elokuvakäsikirjoituksia, joista ehkä tunnetuin on Kaisa Rastion kanssa tehty elokuva Suolaista ja makeaa (1995).

Ruohosen näytelmiä on käännetty kymmenelle kielelle ja esitetty myös ulkomailla. Ruohonen on palkittu niin kotimaassa kuin ulkomaillakin, ja vuonna 2010 Ruohonen palkittiin Pro Finlandia –kunniamerkillä.

Erika Kallasmaa

Erika Kallasmaa aloitti kuvakirjojen kuvittajana 2000-luvun alussa Ruotsissa. Suomessa hän teki läpimurtonsa Allakka Pullakka –kuvakirjalla vuonna 2004.

Erika Kallasmaan työn painopiste on lastenkulttuurissa. Hänen teoksilleen on tunnusomaista rento muotokieli ja rikkaa sommitelmat, joita sitoo näennäisestä riehakkuudesta huolimatta hallittu värisuunnittelu, Kallasmaan teokset ylittävä kaikki sovinnaisuuden rajat, ja lastenkulttuuripainotuksesta huolimatt hänen kuvallinen maailmansa vaikuttaa voimakkaasti kaikenikäisiin.

Kallasmaa oli myös ideoimassa Tampereen Näsinpuistossa sijaitsevaa Tiitiäisen satupuistoa.

Kallasmaa on koulutukseltaan graafinen suunnittelija ja kuvittaja. Hän on toiminut alansa opettajana Aalto-yliopistossa ja hänet on palkittu Kuvittajat ry:n Kaiku-palkinnossa 2005 ja kuvitustaiteen valtionpalkinnolla 2013.

Anna-Mari Kähärä

Anna-Mari Kähärä on säveltäjä, laulaja ja pianisti, joka tunnetaan parhaiten lauluyhtye How Many Sistersin ja etnojazz-yhteys Zetaboon jäsenenä. Kähärä on julkaissut myös soololevyn Anna-Mari Kähärän Orkesteri (2005).

Musikaalisen perheen vesana Kähärä aloitti musisoinnin soittamalla omia laulujaan jo kaksivuotiaan mummolansa uruilla. Viulutuntien jälkeen hän alkoi keskittyä kymmenvuotiaana pianon soittoon. Nuorena urheiluakin harrastanut Kähärä esiintyi ensimmäisen kerran Kaustisen kansanmusiikkifestivaaleilla 10-vuotiaana esittäen itse tekemänsä kappaleen. Myöhemmin Kähärä on opiskellut pianonsoittoa Jyväskylän ja Kuopion konservatorioissa sekä laulua Helsingin Pop & Jazz Konservatoriossa ja Sibelius-Akatemian jazzmusiikin osastolla.

How Many Sisters – ja Zetaboo-kokoonpanojen ohella Kähärä on vaikuttanut Anna-Mari Kähärän Orkesterin riveissä. Orkesterin toinen levy julkaistiin 2013 ja tänä vuonna Kähärä on juhlinut 30-vuotista taiteilijauraansa.

Anna-Mari Kähärä on saanut Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinnon 2002 ensimmäisenä naismuusikkoa ja lisäksi hänet on palkittu Taiteen Suomi –palkinnolla 2002 ja hän on ollut vuoden 2005 Jazz-Emma –ehdokkaana.

Marjo Kuusela

Marjo Kuusela aloitti tanssin neljävuotiaana Lahja Salvianderin liikuntakoulussa Turussa ja suuntautui päämäärätietoisesti tanssin pariin. Vuosina 1953–1965 Kuusela tanssi Turun teatterissa. Hän ei kuitenkaan halunnut tanssia klassista balettia, eikä muita tanssin lajeja voinut opiskella Suomessa. Kuusela päätyi teatteriohjaajan koulutukseen Tampereelle vuonna 1966 ja tanssi Tampereen Työväen Teatterissa 1966–1970.

Vuonna 1972 Kuusela ja tanssija-koreografi Maria Wolska perustivat Tanssiteatteri Raatikon, jossa työskenteli myös Kuuselan puoliso tanssija-koreografi Tommi Kitti. Kuusela toimi ryhmässä koreografina, tanssijana kaikissa produktioissa vuosina 1972–1978 ja taiteellisena johtajana vuosina 1974–1987. Monet Kuuselan tanssiteokset pohjautuivat suomalaisen kirjallisuuden klassikoihin.

Myöhemmin Kuusela on vieraillut muun muassa Kansallisbaletissa ja Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmässä, jonka johtajana hän toimi vuosina 1992–1995. Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen professorina hän on ollut vuodesta 1996 lähtien opetusalanaan koreografia. Hän on hoitanut myös Teatterikorkeakoulun vararehtorin virkaa 1997–2000.

Kuuselalle on myönnetty mm. kolmesti valtion taiteilija-apuraha, hän on saanut Pro Finladia –mitalin ja vuonna 2009 hän sai Taiteen akateemikon arvonimen.

Lisää ohjelmasta

Kommentit
 • Vahvuusvariksen tarinat

  Vahvuusvaris opettaa tunnistamaan luonteenvahvuuksia.

  Vahvuusvariksen tarinoissa Varis ystävineen harrastaa, hassuttelee, opettelee olemaan linnuiksi ja huomaamaan hyvää. Vahvuusvariksen tarinat pohjautuvat positiiviseen pedagogiikkaan ja luonteenvahvuuksien tietoiseen opetteluun.

 • Pyjamasirkuksessa riemuitaan musiikin, sirkuksen ja leikin voimalla

  Pikku Kakkosen lastenkonsertti pe 2.4. klo 9:15 Yle TV2:ssa.

  Pikku Kakkosen lastenkonsertissa ihmetellään tuttujen juontajien unia yhdessä Sorin Sirkuksen taitureiden ja monitaitoisen Pikku Papun orkesterin kanssa. Konsertti nähdään Yle TV2:ssa perjantaina 2.4. klo 9:15.

 • Urheat pupuset Pikku Kakkosessa

  Urheat pupuset urheasti matkaan!

  Urheat pupuset (Brave Bunnies) tutkivat suurta maailmaa yhdessä perheensä kanssa. Pupuset seikkailevat Pikku Kakkosessa sunnuntaiaamuisin 7.3. alkaen.

 • Liiku leikiten! - välineet liikuntaleikkeihin kotoa!

  Pikku Kakkosessa kannustetaan liikkumaan.

  Mitä kaikkea voi toteuttaa sanomalehtikeppihevosella, taikamatolla sekä pyykkinarulla ja -pojilla lasten liikunnassa? Entä mikä kulkuväline sopii hyvin hierontaan? Liiku leikiten! Areenassa keskiviikkona 10.3.