Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Yoga Tablet 2 Pro -tabletissa on jättinäyttö ja pieni videotykki

Yoga Tablet 2 Pro -taulutietokone
Yoga Tablet 2 Pro -taulutietokone on iso Yoga Tablet 2 Pro -taulutietokone Kuva: Olli Sulopuisto taulutietokone

Jos tabletit kerran ovat omiaan pelaamiseen ja videoiden katseluun, saako laitteesta vielä enemmän iloa lisäämällä siihen videotykin? Vastaus on kyllä, kunhan hyväksyy, että kyseessä on oikeastaan kosketusnäytöllä varustettu tietokone.

Tablettien piti valloittaa maailma. Niiden myynti kasvoi muutaman vuoden räjähdysmäisesti, mutta se on sittemmin tasaantunut. Älypuhelimet ja niiden alati suurentuvat näytöt kelpaavat nykyään moniin tehtäviin, jotka vielä vuosi—pari sitten olisivat tuntuneet luontevilta tableteille.

Ei ongelmaa, jota insinööri ei ratkaisi lisäämällä uusia ominaisuuksia

Mutta ei sellaista ongelmaa, jota tuotekehitysinsinööri ei yrittäisi ratkaista lisäämällä uusia ominaisuuksia. Lenovon ehdotus on kasvattaa tablettia entisestään. Yoga Tablet 2 Pro -laitteessa on hillittömän suuri eli 13,3-tuumainen näyttö, jonka tarkkuus on parempi kuin HD-monitoreissa. Sen lisäksi laitteeseen on upotettu pieni videotykki, jolla saa jo reilun metrin etäisyydeltä heijastettua noin 35-tuumaisen kuvan.

Se on varsin toimiva yhdistelmä. Kysymys onkin varsinaisesti siinä, kannattaako tällaisesta laitteesta maksaa 500 euroa. Onko isolle tabletille paikkaa älypuhelimen, tietokoneen ja olohuoneen viihde-elektroniikan välissä?

Projektori on hyvä idea

Videotykki on yllättävän kätevä peli. Parin viikon testijakson aikana kokeilin sitä kotona, työpaikalla ja junan työskentelyhytissä. Siitä oli kaikkialla jonkin verran iloa: kuvasta saa lyhyeltäkin etäisyydeltä aivan tarpeeksi suuren ja valoteho riittää — ainakin näin Suomen talven pimeydessä.

Yoga Tablet 2 Pro -taulutietokoneen videotykki
Videotykki toimii parhaiten pimeässä Yoga Tablet 2 Pro -taulutietokoneen videotykki Kuva: Olli Sulopuisto videoprojektori

Tykki on kiinteä osa tablettia eli sitä ei pysty kääntelemään. Isoin ongelma on siinä, että tykin kuvan saa suoraksi oikeastaan vain silloin, kun tabletin laskee pöydälle. Toisin sanottuna se onnistuu neuvotteluhuoneessa, mutta esimerkiksi meillä kotona ei olohuoneesta oikein löytynyt tasoa, jossa tabletti ei olisi tiellä, pysyisi suorassa ja osoittaisi oikeaan suuntaan.

Videotykki ei kuluta akkua paljonkaan enemmän kuin monitori

Kuvanlaatu ei tietenkään pärjää tabletin huipputarkalle monitorille, mutta YouTube-videoiden ja palkkigraafeja sisältävien esitys demoamiseen pienelle ihmisjoukolle se on vallan passeli.

Hyvä uutinen on, että videotykin käyttäminen ei kuluta akkua paljonkaan enemmän kuin varsinaisen näytön töllöttäminen. Tabletti jaksoi pyörittää YouTube-videota yhtäjaksoisesti 5 tuntia ja 40 minuuttia näyttö päällä ja 4 tuntia 50 minuuttia videotykki päällä.

Tabletti on paras pöydällä

Muuan asia Lenovon Yoga-tableteissa on tehty fiksusti. Niissä on sisäänrakennettu jalusta, jonka voi kääntää vapaasti eri asentoihin. Yleensähän näytön on hyvä olla jonkin verran kallellaan, mutta tarkka kohta vaihtelee etäisyyden ja käyttäjän mieltymysten mukaan. Aiemmissa Microsoftin Surface-laitteissa oli tukijalka, jossa oli vain muutama kallistuspykälä, mutta uudessa Surface 3:ssa kallistuskulma on portaaton.*

Yoga Tablet 2 Pro -taulutietokoneen näppäimistö
Isolla näytöllä näppäimistökin leviää turhan suureksi Yoga Tablet 2 Pro -taulutietokoneen näppäimistö Kuva: Olli Sulopuisto taulutietokone

Tuki tulee tarpeeseen, sillä leveyttä tabletilla on 33 cm ja se painaa 1,5 kiloa. Käytännössä mitat tarkoittavat, että tabletin käyttäminen yhdellä kädellä on mahdotonta ja kahdella kädelläkin se on työlästä. On siis parasta laskea laite suosiolla pöydälle tai vaikka syliin.

Siinä mielessä isot tabletit alkavat muistuttaa kannettavia tietokoneita. Ne kulkevat repussa tai laukussa mukavasti paikasta toiseen, mutta kotona niitä ei jaksa kanniskella jatkuvasti paikasta toiseen, vaan mieluummin tabletin istuttaa yhteen paikkaan.

Ohjelmia ei ole suunniteltu isolle näytölle

Isosta koosta on muutakin vaivaa. Android-ohjelmat on suunniteltu niin, että ne venyvät erikokoisille näytöille sopiviksi. Käytännössä 13-tuumainen laajakuvanäyttö, jonka resoluutio on 2560x1440 pikseliä, on monessa käytössä jo liian iso.

Yhdellä kädellä tällaista tablettia ei pysty käyttämään

Osassa ohjelmissa huomaa, että grafiikat on alkujaan suunniteltu pienemmille näytöille. Virtuaalinäppäimistöstä tulee aivan liian leveä ja erilaiset ohjauspainikkeet (haku, edellinen, sulje) valuvat niin kauas toisistaan, että sormea joutuu liikuttelemaan epämukavan pitkiä matkoja. Tähän tosin saattaa tulla parannus seuraavan Android-version myötä, sillä nykyisellään tabletissa pyörii vielä käyttöjärjestelmän versio 4.4.

Tekstipalstoista tulee väärän mittaisia. Ylen Uutisvahti-sovelluksessa yksittäinen rivi voi venyä yli 160 merkin mittaiseksi, jolloin vaikutelma on kuin lukisi vaaka-asennossa olevaa A4-paperia. Helsingin Sanomien sovelluksessa taas suurta näyttöä hyödynnetään niin, että näytölle tungetaan monta palstaa vierekkäin, mutta tällöin taas yksittäiset rivit jäävät paljon lyhyemmiksi kuin vaikka älypuhelimen näytöllä.

Kuvakaappaus Ylen Uutisvahti-ohjelmasta Yoga Tablet 2 Pro -tabletin ruudullaKuvakaappaus HS.fi-sovelluksesta Yoga Tablet 2 Pro -tabletin ruudulla
Kotimaiset uutissovellukset eivät osaa hyödyntää suurta näyttöä Kuva: Olli Sulopuisto

Ongelmaan tuskin löytyy ratkaisua aivan pian, sillä se johtuu pohjimmiltaan siitä, että Android-laitteiden näytöt voivat olla minkä mallisia ja kokoisia tahansa. Apple-maailmassa tämän kanssa on helpompaa, koska vaihtoehtoja on vähemmän.

Kenelle Yoga sopii?

Siinä mielessä Lenovo Yoga Tablet 2 Pro on tyypillinen uudenlaisia teknisiä ominaisuuksia sisältävä laite, että se on teoriassa parempi kuin käytännössä. Tehoa laitteessa on enemmän kuin tarpeeksi, näyttö on silmämääräisesti arvioituna oikein mainio ja videotykkikin parempi kuin olisi voinut luulla.

Yoga Tablet 2 Pro -taulutietokone
Yoga Tablet 2 Pro -taulutietokone Yoga Tablet 2 Pro -taulutietokone Kuva: Olli Sulopuisto tekniikka

Sanoisin, että eniten iloa tällaisesta tabletista on reissussa. Kotona television kuva on tykkiä parempi, joskin YouTube-videoiden katselu porukalla on luultavasti helpompaa tabletilta.

Toinen kysymys liittyy hintaan, sillä 500 euroa on varsin paljon Android-tabletista. Ilman Pro-lätkää oleva malli eli Lenovo Yoga Tablet 2 on 200 euroa halvempi, tosin siinä on pienempi näyttö. (Pro-mallista saa mobiilidataa tukevan version pulittamalla satasen lisää.)

Oman käyttöni perusteella käyttäisin mieluummin saman rahan suurinäyttöiseen älypuhelimeen. Sen ruutua ei pysty kurkkimaan kahdestaan, mutta esimerkiksi videoiden katselu sujuu isolta puhelimen ruudulta ihan hyvin. Toisaalta 13-tuumaisesta näytöstä on jo television korvikkeeksi, etenkin kun jalustan ansiosta tabletti seisoo näppärästi omillaan.

Oikaisu: Alun perin jutussa sanottiin, että Surfacen tuen säätö ei ole portaaton, mutta se koskee vain kahta vanhempaa mallia eikä uusinta Surface 3 -tablettia.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.