Hyppää pääsisältöön

"Oon ollut salatissuttelija, kulissit on kunnossa ja kaikki tiptop"

Piia Sumupuu Jussi Kinnunen vierekkäin
Piia Sumupuu ja Jussi Kinnunen Piia Sumupuu Jussi Kinnunen vierekkäin Kuva: Yle korkki kiinni

Muutosvalmentajat Piia Sumupuu ja Jussi Kinnunen puhuvat kuuluisalla kokemuksen rintaäänellä, kun he kannustavat ja auttavat Korkki kiinni -sarjassa seurattavia henkilöitä.

Korkki kiinni -sarjan logo
Korkki kiinni -sarjan logo Kuva: Yle korkki kiinni

Piia Sumupuu (s.1963) on koulutettu taideterapeutti, neuropsykiatrinen valmentaja ja yhteisöpedagogi (AMK). Hän toimii tällä hetkellä muutosvalmentajana, luovuuskouluttajana sekä riippuvuusterapeuttina hyödyntäen laaja-alaisesti eri metodeja.

Piialla on omakohtaista kokemusta runsaastakin juomisesta:
- Mä oon ollut sellanen salatissuttelija. Mä epäilen, että sellasia on tosi paljon naisissa. Sellasta, että kaikki hommat hoituu, kulissit on kunnossa ja kaikki tiptop.

Tuntui että mä olin ihan silkka kuori.

- Mä vaan pakenin omaa elämää juomalla iltaisin viiniä tai olutta. Lähestulkoon joka ilta, mut silleen salaa koko maailmalta. Mulle tuli itselle niin huono olo, elämänilo rupes hiipumaan ja mä ajattelin, että mä en selviydy. Tuntui että mä olin ihan silkka kuori, Piia pohtii.

Piialla on omakohtaista kokemusta siitä, että elämä voi muuttua paremmaksi:
- Mä hain vertaistuesta apua ja jouduin pakottamaan itseni siihen, että otan sitä apua vastaan vaikka se tuntu ikävältä.

Jussi Kinnunen (s. 1962) on koulutettu päihdeterapeutti ja seksuaalineuvoja, jolla on yli kymmenen vuoden kokemus päihdetyöstä eri laitoksissa. Tällä hetkellä hän työskentelee omalla päihdeklinikallaan. Kinnunen on myös yksi arvostetuimmista rockbasisteista.

Jussi on avoin oman päihdehistoriansa suhteen.
- Olen ollut alkoholisti ja narkomaani, raitistuin vuonna -97. Kyllähän mä olin ihan oikea kunnon juova alkoholisti, tyrin asiat urakalla. Sain kenkää bändeistä ja ihmissuhteet - eihän sellasia silloin enää ollutkaan.

Tästä tietää aika paljon sen oman kokemuksen kautta ja sitten nää ihmisen päänsisäiset asiat on aina kiehtonut.

Basistin ura alkoi Hassisen Koneessa, ja hän soittaa tällä hetkellä bändeissä Veljekset Kinnunen, lastenorkesteri Hääppöset, bilebändi Kansanruusut, sekä Antti Reini ja maapallon maitolaituri.

Nykyinen työ päihdeterapeuttina tuntuu Jussista luontevalta.
- Se oli jotenkin hirveen simppeliä kun tästä tietää aika paljon sen oman kokemuksen kautta ja sitten nää ihmisen päänsisäiset asiat on aina kiehtonut.

Korkki kiinni –sarjassa Jussi luotsaa Susanna Indrénin, Pekka Myllykosken ja Timo Erängön viinatonta vuotta yhdessä Piian kanssa. He ovat usein työpari myös tv:n ulkopuolella. Työssään he molemmat luottavat huumorin voimaan.

Jussi on toiveikas siitä, miten vuosi tulee onnistumaan:
- On mahdollista elää hirvittävän hyvää ja täysipainoista elämää ilman päihteitä. Mulla on nykyään mukavampaa ja jaksan bailata pidempään kuin ennen!

Piia ja Jussi eivät puhu mielellään alkoholistien retkahtamisesta. He käyttävät termiä ”sairaus uusiutui.”
- Mä ajattelen että alkoholismi on sairaus siinä missä mutkin riippuvuudet on sairauksia. Uskon että 12 askeleen ohjelma on toimiva apu. Mutta voi olla, että joku toipuu vaikka vaeltelemalla metsissä. Niin se pitää ollakin.

- Pitää löytää kyky rakastaa itseään ja kyky rakastaa muita. Ja pitää sulattaa se, että kaikki ei kestä sitä kun joku oppii rakastamaan itseään ja sitä kautta muita.

KATSO videot - mistä lähtökohdista Jussi ja Piia tukevat ja valmentavat muita:

TUTUSTU: Korkki kiinni -sarjan ja sen päähenkilöiden esittely.

LUE: Kinnusen blogi sarjan tekemisen herättämistä ajatuksista.

LISÄÄ AIHEESTA: Ylen 100 päivää ilman viinaa -haaste, johon voi kuka tahansa liittyä ja kokeilla miltä tuntuu tyystin alkoholiton pala elämää.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

100 päivää