Hyppää pääsisältöön

Aristoteleen kantapää: Vuoden 2014 sato ja Jenni Haukio

Jenni Haukio
Jenni Haukio Kuva: Wikipedia commons / Pasi Heiskanen jenni haukio

Vuosi vaihtui ja on aika laittaa vanha vuosi nippuun! Valitsemme tänään tapahtumarikkaan vuoden 2014 kieli-ilmiöistä osuvimmat Aristoteleen kantapään viikon sitaateista, fraasirikoksista ja sitaattivinkeistä.

Tässä suureellisessa juhlalähetyksessä on tietenkin mukana myös kunniavieras. Tänä vuonna hän on runoilija ja Tasavallan presidentin puoliso rouva Jenni Haukio. Mikä on hänen suhteensa suomen kieleen? Onko Jenni Haukio innokas oikeakielisyysihminen? Miten Satakunnan murteen ominaispiirteet ovat vaikuttaneet maan ensimmäisen naisen ajatteluun? Joutuuko runoilija Jenni Haukio painimaan kielen kanssa?

Näistä enemmän päivän haastattelussa ohjelman loppupuolella. Nyt on nimittäin vuorossa vuoden 2014 Viikon sitaatti!

Tällä kertaa Aristoteleen kantapään taaksepäinkatsomisneuvosto on yksimielisesti valinnut Vuoden viikon sitaatiksi huhtikuisen täräyksen otsikoltaan ”Humalainen, rakas, köyhä, varas”, sisältäähän se hauskan uudissanan.

Fraasirikollisuus jatkoi rehottamistaan vuonna 2014 niin iloksemme kuin suruksemme. Aristoteleen kantapään taustapeiliintuijotusraati oli yksimielinen Vuoden viikon fraasirikoksesta, joka on helmikuulta ja nimeltään Kuka mitä häh?

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä Aristoteleen kantapään menneisyyskomissio poimii esiin vuoden 2014 viikon sitaattivinkin, joka sekin koskettelee kipeän ajankohtaista kieli-ilmiötä. Onhan sen nimikin: Juurikaan ja juurikin.

ole minulle hidas lintuhavainto keväästä syksyyn

Tämän neljännensadannentoisen lähetyksen myötä alkaa Aristoteleen kantapään kymmenes toimintavuosi suomen kielen puolesta löperöyttä vastaan. Tämän vuosijuhlalähetyksen vieraana on runoilija, joka on kirjoittanut mm. säkeet: ”ole minulle hidas lintuhavainto keväästä syksyyn”, ”Toisinaan hänen kasvoillaan/ näyttäytyy routainen omistuskirjoitus” ja: ”poliittisen iltapäivän jälkeen/ iltapäivä Kirjakahvilassa/ on kuin hyvän asennon hakemista omalla sohvalla”. Tervetuloa, runoilija ja Tasavallan presidentin puoliso rouva Jenni Haukio.

Pasi Heikura
aristoteles@yle.fi

  • Onko rivous uusi musta?

    Rivot jutut huvittavat, koska ne ovat tabu.

    Äitini korvat menevät välittömästi lukkoon, jos hän kuulee v-sanan. Hän ei hyväksy kiroilua tai alapääjuttuja lainkaan. Monille muillekin hänen sukupolvensa edustajalle tämä tabu on ehdoton. Hänen mukaansa törkeyksiä ja rivoa kieltä kuulee yhä useammin ja kaikkialla. Toisaalta monet nauttivat tabujen rikkomisesta. Kielletty kiinnostaa, estottomuus ja häpeästä vapautuminen tuottaa mielihyvää.

  • Avaruusromua: Musiikki on kummallinen asia!

    Musiikki virkistää aivoja.

    Kummallista on se, miten me vastaanotamme musiikkia ja miten se vaikuttaa meihin. Musiikkia kuuntelevan ihmisen aineenvaihdunta ja aivojen verenkierto vilkastuvat. Musiikki vaikuttaa hengitykseen, lihasjännitykseen, verenpaineeseen, pulssiin, ihon sähkönjohtavuuteen sekä elimistön hormonipitoisuuteen. Kiinnostavaa on se, kuinka moneen paikkaan hermoimpulsseiksi muuttuneet äänet kulkevat meidän aivoissamme. Musiikki virkistää aivoja. Kokeillaanko? Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri