Hyppää pääsisältöön

Marokko

Marokko. Elokuvan pääosissa Marlene Dietrich ja Gary Cooper.
Marokko. Elokuvan pääosissa Marlene Dietrich ja Gary Cooper. gary cooper

Josef von Sternbergin ja Marlene Dietrichin ensimmäinen yhteinen Hollywood-elokuva: eksotiikkaa, romantiikkaa ja glamouria.

Wienissä syntynyt mutta Yhdysvalloissa varttunut elokuvaohjaaja Josef von Sternberg kutsuttiin 1920-luvun lopussa Saksaan tekemään elokuvaa Sininen enkeli. Elokuvan pääosassa oli tuntematon revyy-esiintyjä Marlene Dietrich, joka nousi sensaatiomaisesti elokuvatähdeksi.

Hollywoodiin palatessaan von Sternberg otti Dietrichin mukaansa ja loi tästä vuosien 1930–1935 suuren glamour-tähden kuudessa elokuvassa. Näistä yhteisistä Hollywood-elokuvista ensimmäinen oli Marokko (Morocco, 1930).

Dietrichin ja von Sternbergin yhteiset elokuvat olivat eroottisia melodraamoja eksoottisissa miljöissä, joissa Dietrich esitti usein kabaree-laulajaa. Näin elokuviin voitiin liittää luontevasti musiikkinumeroita, kun taas melodramaattiset juonet ja asetelmat tarjosivat von Sternbergille oivat puitteet tyyliteltyjen kuvien ja aistillisten tunnelmien rakenteluun.

Marokko on tämän kaavan perusteos, jossa Saharan laitamilla sijaitsevaan kaupunkiin ajautunut kabaree-laulaja yrittää valita kahden rakastajan välillä. Toinen on rikas maailmanmies (Adolphe Menjou), joka tarjoaisi turvaa ja varallisuutta. Hullu rakkaus vetää naista kuitenkin kopean ja komean muukalaislegioonalaisen (Gary Cooper) käsivarsille.

Von Sternberg oli Marokosta ja Shanghain pikajunasta kahdesti peräkkäin Oscar-ehdokkaana, ja nämä elokuvat tekivät Dietrichistä yhden kaikkien aikojen kuuluisimmista elokuvatähdistä. Shanghain pikajuna oli myös valtava hitti, itse asiassa vuoden 1932 menestynein Hollywood-elokuva. Mutta nämä kalliit elokuvat alkoivat tuottaa isoja tappioita, ja vuonna 1935 Paramount-studio antoi von Sternbergille potkut. Vaikeana ihmisenä tunnetun von Sternbergin ura katkesi ilman Dietrichiä melkeinpä siihen paikkaan.

Teksti: Vesa Nykänen

  • Marokko (Morocco), USA 1930. Pääosissa Marlene Dietrich, Gary Cooper, Adolphe Menjou. Ohjaus Josef von Sternberg.

Marlene Dietrichin ja Josef von Sternbergin elokuvat Teemalla tammikuussa 2015:

11.1 Kino Klassikko: Marokko
18.1 Kino Klassikko: Vaalea Venus
24.1 Teemalauantai: Shanghain pikajuna
25.1 Kino Klassikko: Intohimojen keisarinna
Aiheeseen liittyy myös tv-dokumentti Glamour elokuvissa. joka esitetään Teemalauantaissa 24.1. Sen jälkeen nähdään vielä Vaalea Venus pikauusintana.

Vaalea Venus, ohjaus Josef von Sternberg.
Vaalea Venus, ohjaus Josef von Sternberg. Kuva: Yle Kuvapalvelu marlene dietrich

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa