Hyppää pääsisältöön

Teemu Selänne kipparoi Leijonat olympiapronssille Sotšissa

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue kaatoi Yhdysvallat Sotšin talviolympialaisten pronssiottelussa lukemin 5–0. Pronssiottelun juhlituin sankari oli kaksi maalia iskenyt kapteeni Teemu Selänne, joka päätti maajoukkueuransa lopulta vuoden 2014 olympiaturnauksen arvokkaimpana pelaajana.

Suomen jääkiekkomaajoukkueen onnistui kasata rivinsä kirvelevästä välierätappiosta (2–1) Ruotsia vastaan. Leijonajoukkueen valmentajat antoivat ennen pronssiottelua kapteeni Teemu Selänteen hoitaa pelaajien motivoinnin pukukopissa.

Yhdysvallat oli ottelun ensimmäisessä erässä niskan päällä. Suomalaisittain tiukin tilanne koettiin, kun puolustaja Kimmo Timonen tönäisi jäälle katkenneen mailan yhdysvaltalaispelaajan lapaan, jonka johdosta USA:lle tuomittiin rangaistuslaukaus. Yhdysvaltain Patrick Kane kuitenkin epäonnistui yrityksessään ja erätauolle lähdettiin 0–0 tasatilanteessa.

Toiseen erään luisteli ryhdistäytynyt leijonajoukkue ja kapteeni Selänne nosti ajassa 21:27 Suomen riemukkaasti 1–0 johtoon. Vain yksitoista sekuntia myöhemmin suomalaisjuhlat saivat jatkoa. Jussi Jokinen vei Jori Lehterän namusyötöstä leijonamiehistön jo kahden maalin karkumatkalle.

Yhdysvallat sai mahdollisuuden kavennukseen, kun Leo Komarovin huitaisusta tuomittiin yhdysvaltalaisille ottelun toinen rangaistuslaukaus. Vetäjäksi jälleen asettunut Patrick Kane ampui kuitenkin ylärimaan ja Tuukka Raskin vartioima maali pysyi koskemattomana.

Kolmannessa erässä suomalaiset lisäsivät ylimääräisen vaihteen silmään. Juuso Hietanen, Teemu Selänne ja Olli Määttä tekivät kukin vielä maalin mieheen ja Suomen kautta aikain kuudes olympiamitali miesten jääkiekosta varmistui lopulta suvereenein 5–0 loppulukemin.

Teemu Selänne valittiin lopulta koko turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi. Pronssiottelussa kahdesti maalannut 43-vuotias hyökkääjä iski turnauksessa tehot 4+2.

Jo vuonna 1988 maajoukkuedebyyttinsä Suomen paidassa tehnyt Selänne päätti Leijona-uransa Sotšin kisoihin. Hyökkääjä keräsi kaikkiaan 37 olympiaottelussaan 24 maalia ja yhteensä 43 tehopistettä. Sotšin pronssiottelu jäi samalla myös joukkueen luottopuolustaja Kimmo Timosen maajoukkueuran viimeiseksi.

Kooste Suomen ja Yhdysvaltojen välisestä pronssiottelusta on katsottavissa tv-tallenteena kansainvälisen olympiakomitean Youtube-kanavalla

Kommentit