Hyppää pääsisältöön

Teemu Selänne kipparoi Leijonat olympiapronssille Sotšissa

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue kaatoi Yhdysvallat Sotšin talviolympialaisten pronssiottelussa lukemin 5–0. Pronssiottelun juhlituin sankari oli kaksi maalia iskenyt kapteeni Teemu Selänne, joka päätti maajoukkueuransa lopulta vuoden 2014 olympiaturnauksen arvokkaimpana pelaajana.

Suomen jääkiekkomaajoukkueen onnistui kasata rivinsä kirvelevästä välierätappiosta (2–1) Ruotsia vastaan. Leijonajoukkueen valmentajat antoivat ennen pronssiottelua kapteeni Teemu Selänteen hoitaa pelaajien motivoinnin pukukopissa.

Yhdysvallat oli ottelun ensimmäisessä erässä niskan päällä. Suomalaisittain tiukin tilanne koettiin, kun puolustaja Kimmo Timonen tönäisi jäälle katkenneen mailan yhdysvaltalaispelaajan lapaan, jonka johdosta USA:lle tuomittiin rangaistuslaukaus. Yhdysvaltain Patrick Kane kuitenkin epäonnistui yrityksessään ja erätauolle lähdettiin 0–0 tasatilanteessa.

Toiseen erään luisteli ryhdistäytynyt leijonajoukkue ja kapteeni Selänne nosti ajassa 21:27 Suomen riemukkaasti 1–0 johtoon. Vain yksitoista sekuntia myöhemmin suomalaisjuhlat saivat jatkoa. Jussi Jokinen vei Jori Lehterän namusyötöstä leijonamiehistön jo kahden maalin karkumatkalle.

Yhdysvallat sai mahdollisuuden kavennukseen, kun Leo Komarovin huitaisusta tuomittiin yhdysvaltalaisille ottelun toinen rangaistuslaukaus. Vetäjäksi jälleen asettunut Patrick Kane ampui kuitenkin ylärimaan ja Tuukka Raskin vartioima maali pysyi koskemattomana.

Kolmannessa erässä suomalaiset lisäsivät ylimääräisen vaihteen silmään. Juuso Hietanen, Teemu Selänne ja Olli Määttä tekivät kukin vielä maalin mieheen ja Suomen kautta aikain kuudes olympiamitali miesten jääkiekosta varmistui lopulta suvereenein 5–0 loppulukemin.

Teemu Selänne valittiin lopulta koko turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi. Pronssiottelussa kahdesti maalannut 43-vuotias hyökkääjä iski turnauksessa tehot 4+2.

Jo vuonna 1988 maajoukkuedebyyttinsä Suomen paidassa tehnyt Selänne päätti Leijona-uransa Sotšin kisoihin. Hyökkääjä keräsi kaikkiaan 37 olympiaottelussaan 24 maalia ja yhteensä 43 tehopistettä. Sotšin pronssiottelu jäi samalla myös joukkueen luottopuolustaja Kimmo Timosen maajoukkueuran viimeiseksi.

Kooste Suomen ja Yhdysvaltojen välisestä pronssiottelusta on katsottavissa tv-tallenteena kansainvälisen olympiakomitean Youtube-kanavalla

Kommentit
 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Tauno Hannikainen on Taiteilijakukkulan ainoa klassinen kapellimestari – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 26. helmikuuta.

  Helmikuun 26. päivänä syntynyt kapellimestareiden reissumieheksi kutsuttu Tauno Hannikainen (1896–1968) ehti johtaa orkestereita yli 60 maassa. Jyväskyläläiseen Hannikaisen musiikkiperheeseen syntynyt Tauno oli alkujaan sellisti ja pianisti. Amerikan-vuosinaan hän otti Yhdysvaltain kansalaisuuden, mutta viimeiset vuotensa hän toimi Helsingissä.

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.