Hyppää pääsisältöön

Vaalea Venus

Vaalea Venus, ohjaus Josef von Sternberg.
Vaalea Venus, ohjaus Josef von Sternberg. Kuva: Yle Kuvapalvelu marlene dietrich

Yökerholaulajatar ja playboy: Josef von Sternbergin ohjaaman elokuvan pääosissa ovat Marlene Dietrich ja Cary Grant.

Josef von Sternbergin ohjaamien Marlene Dietrich -elokuvien sarjaa jatkava Vaalea Venus (Blonde Venus, 1932) lienee näistä elokuvista arkisin, sillä sen miljöistä puuttuu kaukaisten maiden korea eksotiikka. Mutta eipä von Sternberg nytkään malta olla tuomatta loistokasta glamouria elokuvaansa, jossa on vienoa eroottisuutta alastonuinteineen ja varsinkin show-numeroissa jatkuvaa yllättävyyttä gorillapukuineen ja alkuasukastyttöineen.

Näiden revyynumeroiden ulkopuolella elokuva on kuitenkin tietyllä tapaa realistisuuteen pyrkivä avioliiton kuvaus ja kyyneltenpusertaja. Marlene Dietrich ja nuori Cary Grant tekevät pääosissa hyvät, hillityt näyttelijäsuoritukset. Tämä arkisuus pitää hyvin kurissa juonen melodramaattisemmat ainekset.

Herbert Marshall esittää amerikkalaista kemistiä, joka menee naimisiin Saksassa patikkaretkellä kohtaamansa näyttelijättären Helenin kanssa. Kun aviomies joutuu vakavan säteilysairauden uhriksi, haluaa Helen palata teatteriin hankkimaan rahaa kalliisiin hoitoihin. Kun aviomies kieltää tämän, Helen alkaa viettää kaksoiselämää ”Vaaleana Venuksena”, viettelevänä yökerholaulajattarena, johon playboy Nick Townsend iskee heti silmänsä.

  • Vaalea Venus (Blonde Venus), USA 1932. Pääosissa Marlene Dietrich, Herbert Marshall, Cary Grant. Ohjaus Josef von Sternberg.

Teksti: Vesa Nykänen

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa