Hyppää pääsisältöön

Katso ja hämmenny: dox@net tulee helmikuussa

Provokatiivisuuteen ja uudenlaiseen elokuvalliseen muotoon perustuvat lyhytelokuvat saavat ensi-iltansa helmikuussa. Elokuvilla on viisi teemaa, joista jokaisesta on Ylen, Elokuvasäätiön ja AVEK:n tuella toteutettu viisi lyhytdokumenttia. Aiheet vaihtelevat tuotantoeläinten kasvatuksesta Mannerheimiin ja suomenruotsalaisten ankkalammikoista eliitin kekkereihin Porissa sekä seksin, änkytyskuoron ja meemien klikkaussotaan.

Lyhytdokumenttien tuottajina toimii viisi suomalaista tuotantoyhtiötä, ja mukana on lukuisia nuoren polven dokumentaristeja. ”Keskustelua varmasti syntyy”, lupaavat Ylen tuottajat Jenny Westergård ja Iikka Vehkalahti.

Ohjaajia ovat mm. Susanna Kuparinen, Marika Väisänen, Iris Olsson, Arthur Franck ja Katja Lautamatti.

Esitysaikataulu

2.2. KLIKkaussota

Netti ja nopeasti kehittyvä arkitekniikka on räjäyttänyt videomateriaalin leviämisen netin kautta. Kuka tahansa voi ladata nettiin videon, joka saa enemmän katsojia kuin mikään yksittäinen tv-ohjelma. Mutta mikä tekee videosta hitin? Nyt viisi tekijää julistaa keskenään kilpailun siitä, kenen video saa eniten klikkauksia. Kaikki, paitsi lainvastaiset keinot päämäärän saavuttamiseen ovat sallittuja. Tulemme näkemään niin paljasta pintaa, laulukilpailua kuin kuuluisuuden henkilöitäkin. Kilpailu tulee olemaan kiihkeä, vain klikkausten määrä ratkaisee.
Tuotanto: Pohjola-Filmi
Omat videonsa ohjaavat: Salla Sorri, Wille Hyvönen, Iris Olsson, Markus Kåhre ja Reetta Aalto.

Valintaraadin perustelut:
Vahvan tekijäjoukon hulvaton ja energinen hanke pyrkii vakavissaan keräämään lyhytdokumenteille katsojia verkossa samalla ironisoiden ja asettaen kysymyksiä verkkokäyttäytymisestämme elokuvien aiheiden vaihdellessa pillusta änkytykseen ja sodasta erroreihin sekä meemi -tekijöihin.

9.2. Karsinasta kauppaan

Interaktiivinen nettidokumenttisarja, jossa katsoja pääsee tutustumaan suomalaisen tuotantoeläimen elinkaareen. Elokuvien sarjassa esitellään erilaisilla suomalaisilla tiloilla elävien kanan ja sian taival syntymästä kuolemaan ja aina kaupan hyllylle asti. Katsoja saa tutustua eläinten elinolosuhteisiin ja vaiheisiin omien valintojensa mukaisesti. Asia esitetään sarjassa tiukasti eläimen näkökulmasta ja elinympäristöstä käsin eli elokuvat eivät sisällä haastatteluja (tai asiantuntijoita). Karsinasta kauppaan antaa suomalaisille mahdollisuuden saada lisää tietoa ja ymmärrystä aiheesta, joka on arkinen ja meitä päivittäin lähellä - ruokalautasella.
Tuotanto: Liisa Juntunen / napafilms oy
Ohjaus: Marika Väisänen

Valintaraadin perustelut:
Kertoessaan kliinisesti, kantaa ottamatta suomalaisen ruokatuotannon ketjun ja sen eri vaihtoehdot hanke pyrkii hyväksikäyttämään netin interaktiivisuutta, katsojan mahdollisuutta valintoihin jolloin lopputuloksena voi olla vaaditun viiden elokuvan sijasta kaksi elokuvaa, jotka pitävät sisällään kuusi elokuvaa.

16.2. Porttikielto Poriin

Lyhyiden tuokiokuvien sarja Porin Suomi Areenasta ja sen vihreillä niityillä vaeltavasta Suomen kermasta. Dokumenttisarja taltioi hyvinvointivaltion leikkuriin ajaneen eliitin kesätunnelmia ennen vuoden 2015 eduskuntavaaleja.
Tuotanto: Tühma Audio/Visual Oy
Tiimi: Susanna Kuparinen, Jari Hanska, Konsta Väänänen ja Anna Rombach

Valintaraati:
Hanke pureutuu monitasoisesti suomalaisen vallankäytön ytimen eri alueisiin taloudesta mediaan ja yhdistää mielenkiintoisella tavalla journalismin, teatterin ja elokuvan lyhytdokumenteiksi, jotka onnistuessaan tulevat varmasti herättämään keskustelua.

23.2. Jante Redux

"Älä luule että sinä olet jotain" - Janten laki, sääntö nro 1. Elämä ruotsinkielisellä maaseudulla mielletään usein idylliseksi ja onnelliseksi yhteiseloksi - mutta tämä ei ole koko totuus.
Tuotanto: 4KRS Films
Ohjaus: Oskar Forstén ja Arthur Franck

Valintaraadin perustelut:
Hanke kulkee pitkin Suomen ruotsinsuomalaisia ”payton placeja” kertoen osin omakohtaisiin kokemuksiin perustuen sekä Janten lakeja hyväksikäyttäen näiden pienten paikkakuntien monesti tukahduttavasta ilmapiiristä. Dokumentit tulevat soveltumaan mm. suvaitsevaisuuskasvatukseen kouluissa.

2.3. Mannerheimit

Mannerheim -elokuvia ei voi olla liikaa. Mannerheimit -lyhytelokuvien sarja tuo dokumentaarisen muotokuvan internet –aikaan.
Tuotanto: Zodiak Finland Oy
Ohjaus: Sari Lempiäinen, Katri Lautamatti ja Jarkko Virtanen Valintaraati:

Valintaraadin perustelut:
On valituista hankkeista sovinnaisin, mutta pitkälle kehitelty, selkeä ja eri yleisöille suunnattu. Kun yksi viidestä lyhytdokumenteista on selkeästi suunnattu historiasta kiinnostuneille käyttää toinen puolestaan hyväkseen nettimeemien yhtä suosituinta muotoa: puhuvaa eläintä. Hanke tarjoaa mahdollisuuden myös interaktiivisuuden kehittämiseen sekä visuaalisesti mielenkiintoiseen toteutukseen.

Dox@net hankkeen elokuvat esitetään osoitteessa yle.fi/dox@net helmikuun alusta alkaen. Seuraa Facebookissa Twitterissä @doxatnet ja #doxatnet.

Lisätietoja:

Elina Kivihalme
Suomen elokuvasäätiö
elina.kivihalme(a)ses.fi

Iikka Vehkalahti
YLE
iikka.vehkalahti(a)yle.fi

Timo Korhonen
AVEK
timo.korhonen(a)avek.kopiosto.fi

Jenny Westergård
YLE
jenny.westergard(a)yle.fi

 • Sukupuolivalistus voitti dox@netin klikkaussodan

  Klikkaussodan voitti sukupuolivalistus.

  Kuukauden kestänyt dox@net-lyhytdokumenttien KLIKkaussota on päättynyt. Voittajadokumentti Pillua aloittelijoille sai yli 189 000 katsojaa, ja se herätti kiinnostusta myös ulkomailla. Elokuvassa kerrotaan kiertelemättä sukupuolielinten toiminnasta seksin aikana.

 • Mannerheim 2/5

  Tämäkään ei ole fiktiota. Ratsastajapatsaan suunnitteluun osallistui koko Suomi. Kansallissankarin kuvaaminen on nostanut tunteet pintaan jo 65 vuotta.

 • Ohjaaja: uusia näkökulmia kansallissankariin

  Ohjaaja Katja Lautamatti kertoo: "Mannerheimit-sarjan valmistuttua päällimmäinen kokemukseni on ihmetys siitä, miten laajaa ja kirjavaa aineistoa kansallissankarista löytyy. Jouduin jättämään monta hyvää tarinaa viiden dokumenttielokuvan kokonaisuudesta pois, ja Suomesta löytyisi aineksia vielä vaikka kuinka moneen Mannerheim-lyhytelokuvaan."