Hyppää pääsisältöön

Teresa Välimäen 5 vinkkiä vähäliikuntaiseen painonhallintaan

Teresa ja Katja2
Teresa ja Katja2 tuhkimotarinoita

Tuhkimotarinoiden Katja ei pysty vammansa takia liikkumaan niin paljon kuin haluaisi. Tämä aiheuttaa Katjalle haastetta kilojen kurissa pitämiseen. Kokki ja ruoan monitoiminainen Teresa Välimäki listaa Katjalle asioita, joiden avulla hän pystyy paremmin säätelemään painoaan.

1. Syö 4-6 ateriaa päivässä

Tärkein asia painonhallinnassa on se, että syö säännöllisesti ja riittävästi. Päivään tulisi mahduttaa 4-6 ateriaa eli aamupala, välipala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala – rytmi kannattaa opetella. Ruoansulatuselimistö tarvitsee säännöllisesti tavaraa käsittelyyn, jotta keho toimii normaalisti.

2. 80% - 20% sääntö

Syö sopivasti kaikkea: lihaa, kalaa, kanaa, kasviksia, hedelmiä, marjoja, maitotuotteita. Herkutellakin saa, sopivasti. Tässä pätee 80–20 sääntö. Jos 80 % ruoasta on perusterveellistä ja monipuolista, 20 % saa olla lähes mitä vain.

Jos 80 % ruoasta on perusterveellistä ja monipuolista, 20 % saa olla lähes mitä vain.

3. Kermaa, voita ja rypsiöljyä

Käytä laadukkaita, tuoreita ja puhtaita raaka-aineita, vältä kaikkea keinotekoista. On hyvä että tunnistaa ja tietää mistä ruoka on tehty. Jätä pois kaikki ”tekotuotteet” kuten ruokakermat. Mieluummin vähemmän ja harvemmin, mutta silloin aitoa tavaraa, kuten kermaa ja voita.

Kaali
Kaali Kuva: Yle/Tuhkimotarinoita tuhkimotarinoita

Pääosin ruoanvalmistuksessa kannattaa käyttää kasviöljyjä, niissä on tärkeitä tyydyttymättömiä rasvahappoja. Suosittelen lämpimään ruoanvalmistukseen pääosin rypsiöljyä, myös avokadoöljyä kannattaa kokeilla. Silloin kun öljyn maku on selkeässä roolissa, kannattaa käyttää laadukasta oliiviöljyä, kuten salaateissa.

Jos on pakko käyttää eineksiä, valitse laadukkaimpia. Laadukkaiden einesten ainesosaluettelossa ei ole mitään tunnistamatonta. Tuotteessa ei ole lisä- tai säilöntäaineita ja ne maistuvat oikeasti hyvälle.

Jos on pakko käyttää eineksiä, valitse laadukkaimpia.

4. Kasviksia, hedelmiä ja marjoja saa syödä niin paljon kuin haluaa!

Tarkkaile päivittäistä ruokamäärääsi, yksittäisten annosten kokoa ja energian saantiasi. On hyvä opetella syömään niin, ettei ruokailuiden välillä tule suden nälkä. Toisaalta tulisi kuunnella syödessään kylläisyyden tunnettaan ja syödä vain sen verran että on kylläinen eli ei liian suuria kerta-aterioita. Jos liikunta lisääntyy, myös energian tarve kasvaa eli ruokaa tarvitaan enemmän. Myös palautuminen kuluttaa energiavaroja. Kasviksia, hedelmiä ja marjoja saa syödä niin paljon kuin haluaa!

Mansikoita
Mansikoita Kuva: Yle/Tuhkimotarinoita tuhkimotarinoita

5. Juo pari litraa vettä

Vettä on hyvä juoda se 1,5-2 litraa vuorokaudessa, se auttaa ruoansulatusta ja pitää nestetasapainoa yllä. Jos on janontunne, tarkoittaa se sitä, että kehossa on jo nestevajausta! Helteellä nesteen tarve lisääntyy.


Seuraa Tuhkimotarinoita Facebookissa!

Tuhkimotarinoiden kaikki jaksot Areenassa ma 29.12 klo 21!
AIHEESEEN LIITTYVIÄ ARTIKKELEITA:

Teresa Välimäen aamupalasmoothie

Kommentit
  • "Mun piti vaan hyväksyä se, että mulla ei ole äitiä"

    Kukaan ei tiennyt, minne Tiinan äiti lähti.

    Äidittömyys jättää jäljen, joka ei lähde koskaan pois. Terapiassa Tiina oivalsi viimein, että vaikka hän kuinka toivoo, hän ei tule koskaan saamaan kaipaamaansa äitiä. Hänen oli päästettävä irti menneisyydestä ja alettava rakentaa omaa elämäänsä. Nykyään Tiina ei ole äitiinsä missään yhteydessä.

  • Yksinhuoltajaäiti joutui jääkiekon kalleuden vuoksi velkakierteeseen, mutta nyt veljekset loistavat - Joonas jopa MM-joukkueessa

    Rahat ei riitä, velat painaa ja elämänilo katoaa.

    "Minulla oli neljä työtä ja velkaakin 10 000 euroa. Joskus ei ollut ruokaakaan kaapissa, mutta kaikista tärkeintä minulle oli, että pojat saavat jatkaa jääkiekkoa! Joku voi sanoa, että oliko pakko tai että turhaa valittamista, mutta halusin, että heillä säilyy edes yksi asia elämässä avioeromme jälkeen. Pojat menettivät eron myötä kodin, kaverit, kielen ja jopa kotimaansa. Minulle oli tärkeää, että he saivat jatkaa jotain, mikä oli heille rakasta", Minna kertoo.