Hyppää pääsisältöön

Varpusia on yhä vähemmän

Varpunen oksalla
Naarasvarpusen tunnistaa silmästä lähtevästä vaaleasta juovasta. Varpunen oksalla Kuva: Yle/Risto Salovaara varpunen

Varpunen ei ole niin yleinen lintu kuin usein luullaan. Jostain syystä varpusten määrä on romahtanut viime vuosikymmeninä. Tilalle on tullut pikkuvarpunen. Erotatko ne toisistaan?

Ympäristöneuvos Pertti Rassi on seurannut varpusia vuosikymmeniä. Parhaimmillaan hän laski yhden omakotitalon pihalla 35 varpusparia. Vuoden 2005 jälkeen niitä ei enää ole näkynyt. Siihen loppuivat Rassin varpustutkimukset ja muistiinpanojen tekemiset.

Koirasvarpunen oksalla
Koirasvarpusella on harmaanvalkeat posket, musta kurkkulappu ja harmaa päälaki. Kuva on julkaistu Flickr-palvelussa CC-lisenssillä https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/ Kuvakokoa muutettu. Koirasvarpunen oksalla Kuva: Flickr.com/Teemu Lehtinen varpunen

Pikkuvarpunen on varpusen lähin sukulainen

Varpusen katoaminen on Rassin mukaan käsittämätöntä. Varsinkin kun sen pikkuserkku pikkuvarpunen runsastuu samaan aikaan vauhdilla.

Pikkuvarpunen maassa
Pikkuvarpusen tunnistaa mustasta täplästä poskessa ja ruskeasta päästä. Pikkuvarpunen maassa Kuva: Yle/Risto Salovaara pikkuvarpunen

Taudit todennäköinen syy

Varpusten vähenemisen syitä voi vain arvailla: sairaudet, ympäristönmuutokset, pesintäpaikkojen väheneminen kaupungeista ja taajamista, huono ravinto, raskasmetallit...

Rassi ei jaksa uskoa ympäristönmuutoksiin, koska varpuset ovat hävinneet niin nopeasti. Hän epäilee syyksi pikemminkin lajikohtaisia tauteja.

Omissa tutkimuksisssaan hän on pannut merkille, että varpusten normaali vuosikuolleisuus on noin 40%. Hän näki omassa yhdyskunnassaankin paljon sairaita lintuja ja kuolleisuus nousi välillä jopa 80%:iin.

Toimittaja Juha Laaksonen keskusteli Pertti Rassin kanssa varpusten vähenemisestä Luontoretki-ohjelmassa.

Linkit:

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto