Hyppää pääsisältöön

Ikävystymisen olemus

Kuva dokumentista Ikävystymisen olemus
Kuva dokumentista Ikävystymisen olemus ikävystymisen olemus

Ikävystyminen ei ole vain tekemisen puutetta, vaan se nostaa stressitasoa ja lyhentää ikää. Kanadalaisdokumentissa etsitään ikävystymisen syitä. Tiedeillan aloittaa keskustelu tyhmistymisestä. Laskeeko ihmisten älykkyys?

Dokumentin tekijä Albert Nerenberg asettuu koehenkilöksi, jonka ikävystymistä mitataan. Kovin pian hän tunteekin olonsa ikävystyneeksi, sitten ahdistuneeksi, hermostuneeksi ja epämukavaksi. Tylsistynyt ihminen muun muassa erittää stressihormoni kortisolia.

Ikävystyminen ei ole mikään tylsä tai mitäänsanomaton aihe. Korutonta kertomaa: brittiläisen tutkimuksen mukaan työtään ja elämäänsä tylsänä pitävien ihmisten kuolleisuus on selvästi normaalia suurempaa.

Toiset tutkimukset ovat todenneet, että aikuisiän riskikäyttäytymisen taustalla on usein lapsuuden ja nuoruuden ikävystymistä.

Yhä useampi meistä viettää päivänsä tietokoneen, television ja muiden näyttöjen äärellä. Nämä huijaavat meidät luulemaan, että jotain mielenkiintoista tapahtuu, vaikka oikeasti ruudun tuijottaminen on tylsää ja epäterveellistä.

  • Ikävystymisen olemus (Boredom), Kanada 2013. Ohjaus Albert Nerenberg. Tuotanto CBC
Kommentit

Yle Teema