Hyppää pääsisältöön

Ikävystymisen olemus

Kuva dokumentista Ikävystymisen olemus
Kuva dokumentista Ikävystymisen olemus ikävystymisen olemus

Ikävystyminen ei ole vain tekemisen puutetta, vaan se nostaa stressitasoa ja lyhentää ikää. Kanadalaisdokumentissa etsitään ikävystymisen syitä. Tiedeillan aloittaa keskustelu tyhmistymisestä. Laskeeko ihmisten älykkyys?

Dokumentin tekijä Albert Nerenberg asettuu koehenkilöksi, jonka ikävystymistä mitataan. Kovin pian hän tunteekin olonsa ikävystyneeksi, sitten ahdistuneeksi, hermostuneeksi ja epämukavaksi. Tylsistynyt ihminen muun muassa erittää stressihormoni kortisolia.

Ikävystyminen ei ole mikään tylsä tai mitäänsanomaton aihe. Korutonta kertomaa: brittiläisen tutkimuksen mukaan työtään ja elämäänsä tylsänä pitävien ihmisten kuolleisuus on selvästi normaalia suurempaa.

Toiset tutkimukset ovat todenneet, että aikuisiän riskikäyttäytymisen taustalla on usein lapsuuden ja nuoruuden ikävystymistä.

Yhä useampi meistä viettää päivänsä tietokoneen, television ja muiden näyttöjen äärellä. Nämä huijaavat meidät luulemaan, että jotain mielenkiintoista tapahtuu, vaikka oikeasti ruudun tuijottaminen on tylsää ja epäterveellistä.

 • Ikävystymisen olemus (Boredom), Kanada 2013. Ohjaus Albert Nerenberg. Tuotanto CBC
Kommentit
 • Isä Matteon tutkimukset jatkuvat taas

  Teemalla nähdään sarjan uusi 11. tuotantokausi

  Karismaattinen ja sydämellinen kirkonmies isä Matteo ratkoo rikoksia ja sydänsuruja suositun italialaissarjan uusissa jaksoissa. Sarjan 11. tuotantokausi nähdään Teemalla syksyn 2018 aikana. Teemalla arkisin 22.8.2018 alkaen keskiviikosta perjantaihin klo 20. Jaksot Areenassa 90 päivää. Uuden kauden aluksi Spoleton karabinieeriasemalla odotetaan jännittyneinä uuden kapteenin tapaamista.

 • Esa-Pekka Salonen 60 vuotta Teemalla

  Juhlakonsertti suorana, arkisto-ohjelmia nuoresta maestrosta

  Kesällä 60 vuotta täyttänyttä maestro Esa-Pekka Salosta juhlitaan suorassa konserttilähetyksessä perjantaina 17.8. Lisäksi Teemalla nähdään arkisto-ohjelmia nuoremmasta Salosesta.

 • Toimintaa ja anarkiaa Seijun Suzukin tyyliin

  Japanilaisen kulttiohjaajan elokuvat yllättävät koko ajan

  Seijun Suzuki oli legendaarinen japanilainen b-rikostarinoiden mestari, jonka elokuvia katsoessa ei voi lainkaan aavistaa, mitä seuraavan kulman takaa tulee. Niissä juonen seuraaminen ei olekaan olennaista vaan totaalisen vapaa mielikuvitus. Kuusi Suzukin elokuvaa Teeman Areena-kanavalla 2.8.–30.9.2018.

Yle Teema