Hyppää pääsisältöön

Kotikatsomo: Kerron sinulle kaiken

Kotikatsomo: kerron sinulle kaiken, yle tv1
Maarit (Leea Klemola) on korjannut sukupuolensa naiseksi ja elää nyt suurta murroskautta. Kotikatsomo: kerron sinulle kaiken, yle tv1 kotikatsomo: kerron sinulle kaiken

TV1 sunnuntaina 1.2.2015 klo 21.05 - 22.40, uusinta maanantaina 2.2. klo 22.30
Yle Areenassa 7 päivää

Maarit (Leea Klemola) on vastikään korjannut sukupuolensa naiseksi. Elämä alkaa vihdoinkin maistua omalta.

Hän haluaa rakentaa suhteen teini-ikäiseen tyttäreensä uudelleen ja päästä ammattiaan vastaavan työhön. Hän haluaa myös rinnalleen jonkun, jonka kanssa jakaa elämänsä ilot ja surut. Kun kohtalo heittää Maaritin tielle Samin (Peter Franzén), näyttää kaikki olevan mahdollista.

Kerron sinulle kaiken (12) on Simo Halisen käsikirjoittama ja ohjaama elokuva rohkeudesta olla oma itsensä. Tarina oikeudesta rakastaa, tehdä virheitä ja löytää onnensa.

Leea Klemola palkittiin parhaan naispääosan Jussilla ja Simo Halinen parhaan käsikirjoituksen Jussilla vuonna 2014. Suomen Elokuvaohjaajaliitto SELO palkitsi Halisen elokuvasta Vuoden elokuvaohjaaja -palkinnolla.

Maaritin tyttären Pinjan roolissa nähdään Emmi Niva ja Samin vaimon roolissa Ria Kataja. Pariskunnan yhteisen oppilaan roolia näyttelee Alex Anton.

Tuotanto: Edith Film Oy / Liisa Penttilä, 2013.

Ohjaaja Simo Halinen: Kohtalon kanssa eletään

Kun sydän sanoo, on ylitettävä omat rajansa. Elokuva Kerron sinulle kaiken on tarina rohkeudesta olla oma itsensä ja oikeudesta rakastaa.

Ohjaaja Simo Halinen, miksi vaatii rohkeutta olla oma itsensä, tehdä omia ratkaisuja?

”Varmaankin sen takia, että kun ihminen tekee omia ratkaisuja, hän joutuu myös kantamaan vastuun omista teoistaan. Meillä on myös taipumus pelätä lähimmäistemme tuomioita, samalla kun meiltä jää näkemättä, kuinka helposti itse jaamme niitä."

Elämme yksilöllisyyden aikaa. Oikeasti vai onko kyseessä kollektiivinen harha?

”Riippuu siitä mitä yksilöllisyydellä tarkoitetaan. Jos on kyse mahdollisuudesta vaihtaa hiusten väriä, tai liittyä napin painalluksella erilaisiin sosiaalisiin alakulttuureihin, niin varmaankin kyllä. Ja selvää on, että yhteiskuntaamme ei aja enää erityisemmin eteenpäin unelma yhteisestä, paremmasta tulevaisuudesta."

"Mutta jos yksilöllisyydellä tarkoitetaan vaikkapa halua suojata omaa yksityisyyttään, raivata itselleen alue jolla kuunnella omaa sisintään, saattaa olla että pikemminkin loittonemme yksilöllisyydestä kuin lähestymme sitä.”

Onko miehen elämässä helpompaa olla rohkea kuin naisen?

”En näe että rohkeus on sukupuolisidonnaista."

Miksi ihminen kulkee mieluummin seinänviertä pitkin kuin hankkii rakkauden tai soittaa läheisen ovikelloa?

”Vaikea kysymys. Jos puhut elokuvani päähenkilöstä, niin voin vain vastata, että matka läheisen ovikellon luo vaihtelee suuresti.”

Miksi pelkäämme tehdä virheitä rakkaudessa?

”Tämä on tietenkin hyvin yksilöllistä. On paljon ihmisiä, joille erehdykset ovat osa rakkautta, jopa sen polttovoima. Mutta enimmäkseen me kaiketi haemme toisistamme vahvistusta sille että olemme rakastamisen arvoisia. Jokainen erehdys saattaa itsestämme luomamme kuvan vaakalaudalle. Ja tietenkin pelkäämme yksin jäämistä.”

Mistä kumpuavat ennakkoluulot ja suvaitsemattomuus?

”Pidän itse ennakkoluuloja aika luonnollisena asiana. Olen jopa sitä mieltä, että ne ovat tiettyyn rajaan saakka tarpeellisia. Ne antavat meille miettimisaikaa. Vierastan poliittisesti korrektin humanismin kohottamista ruotsalaiseen tyyliin valtiouskonnoksi. Ihmisen ei ole tarkoitus hyväksyä kaikkea ja kaikkia, ellei hän ole voinut ymmärtää ensin mistä on kyse.”

”Suvaitsemattomuus on isompi juttu, eikä välttämättä aina ollenkaan kumpua ennakkoluuloista. Meidänhän ei tarvitse suvaita kaikkea. Mutta jos ihminen haluaa torjua oman yhteisönsä ulkopuolelle kaiken mikä on hänelle vierasta, saattaa ainakin joissain tilanteissa olla kyse siitä, että ihminen ei itse voi kovin hyvin.”

”Poissulkeminen ja tuomiot toimivat väylänä oman elämän näköalattomuuden käsittelyyn. Voi myös olla, että kun ihmisen minäkuva on uhattu tai hämärä, sitä on korostettava voimakkain mielipitein ja teoin. Tästä reagointitavasta on paljon historiallisia esimerkkejä, läheltä ja kaukaa.”

Onko ihmisen onnen tiellä jokin muu kuin hän itse?

”Kohtalo. Mutta sen armoillehan ei voi jättäytyä. Sen kanssa eletään.”

Pitäisikö jokaisella olla joku, jolle voi kertoa kaiken.

”Ehkä kyse on siinä mielessä positiivisesta asiasta, että hän jolla sellainen on, siitä iloitkoon. Varmaan on hyväksi että ihmisellä on jonkinlainen itkumuurinsa. Kuten John Lennon totesi: God is a concept with which we measure our pain - Jumala on konsepti jolla mitataan painetta!”

Kommentit
 • Lokakuun Riemulauluissa Antti Kleemolan musiikkia

  Lokakuun Riemulaulujen teemana on Sun puolella.

  Sun puolella -Riemulauluissa 24.10. klo 10 Lahden Gospelkuoron valoisa ja voimakas soundi yhdistyy Kleemolan tarinallisiin kappaleisiin. Ohjelmassa keskustellaan erityisesti nuorten auttamisesta ja siitä, mikä luo toivoa elämän heikkoina hetkinä.

 • Mika Ihamuotila aloittaa Toivomus-keskustelusarjan uuden kauden

  Toivomus-keskustelusarja TV1:llä 2.9.2021 alkaen

  Keskustelusarjan Toivomus (En önskan) uuden kauden aloitusjaksossa Mika Ihamuotila kertoo sairastumisestaan, joka rohkaisi hänet vaihtamaan alaa. Sarjan neloskausi esitetään Yle TV1:llä 2.9.2021 alkaen.

 • Trauma - henkirikoksen jäljet kertoo rankoista henkirikoksista uhrien omaisten äänellä

  Yle Areenassa 30.8. ja Yle TV1:llä 5.9. alkaen

  Trauma – henkirikoksen jäljet on kahdeksanosainen sarja ihmisistä, jotka ovat menettäneet läheisensä yllättäen mielivaltaisen henkirikoksen uhrina. Jokainen tarina elämästä trauman jälkeen on henkilökohtainen ja omanlainen. Sarjan juontaja Jere Tiihonen kuljettaa katsojaa rankkojen kertomuksien läpi. Sarjaa esitetään Yle TV1:ssä sunnuntaisin 5.9. alkaen. Yle Areenasta kaikki jaksot voi katsella jo 30.8. alkaen.