Hyppää pääsisältöön

Tähtitaivas talon yllä

Kotikatsomo: Tähtitaivas talon yllä, yle tv1
Saima (Irina Björklund) ja Toivo (Leo Honkonen). Kotikatsomo: Tähtitaivas talon yllä, yle tv1 kotikatsomo: tähtitaivas talon yllä

TV1 tiistaina 24.12.2019 klo 20.45 - 22.30, uusinta perjantaina 27.12. klo 11.00, Areenassa

Saman suvun kolme naista viettää syksyä itäsuomalaisessa maatalossa, saman tähtitaivaan alla, eri vuosina. Tähtitaivas talon yllä -draaman (7) tapahtumat sijoittuvat jatkosotaan 1942, vuoteen 1978 ja nykyaikaan.

Palkitun ohjaajan Saara Cantellin elokuva kertoo yhden suvun naisten elämästä, äideistä ja tyttäristä. Se on tarina siitä, miten äitien valinnat ja vaietut salaisuudet vaikuttavat tyttäriin.

Kyläkoulun opettajattaren Saiman mies on rintamalla, ja Saima löytää sukulaissielun taloon aputyövoimaksi tuodusta nuoresta sotainvalidista.

Kotikatsomo: Tähtitaivas talon yllä, yle tv1
Kotikatsomo: Tähtitaivas talon yllä, yle tv1 kotikatsomo: tähtitaivas talon yllä
Saiman tytär Tuulikki muuttaa taloon tyttärensä kanssa pää täynnä ekologisia suunnitelmia. Kun hänen miesystävänsä saapuu maalle kaveriporukkansa kanssa, saa elämä uuden käänteen.

Vuosia myöhemmin Tuulikin tytär Salla valmistelee väitöskirjaansa ja vetäytyy maalle pakoon parisuhdettaan. Salla tahtoo olla rauhassa, mutta naapuritalon Ville tunkeutuu vastustuksesta huolimatta hänen reviirilleen.

Rooleissa nähdään Irina Björklund, Meri Nenonen, Elin Pettersdottier, Lauri Tanskanen, Leo Honkonen, Kai Vaine, Tommi Raitolehto ja Tuomas Rinta-Panttila.

Elokuva elokuva kilpaili ainoana suomalaisena Pohjoismaiden suurimmasta elokuvapalkinnosta Göteborgin elokuvajuhlilla vuonna 2012. Tuotanto: Pystymetsä Oy, 2012. Elokuva on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2017.

Ohjaaja Saara Cantell: Vapaus, vastuu, olosuhteet ja perhetausta – elämänkokoinen tehtävä

Tähtitaivas talon yllä kertoo kertoo sukupolvista, äideistä ja tyttäristä. Se on tarina siitä, miten äitien valinnat ja vaietut salaisuudet vaikuttavat tyttäriin.

Ohjaaja Saara Cantell, siirtyykö nykypäivänä sukupolvelta toiselle samanlaisia vai erilaisia asioita kuin ennen?
”Riippuu vähän siitä, miten määrittelemme “ennen” – ja mistä “asioista” puhumme. Agraariyhteiskunnassa ammatit ja kädentaidot siirtyivät suoremmin vanhemmilta lapsille, mutta sehän on muuttunut jo kaupungistumisen myötä."

"Henkistä perintöä, tapoja, arvoja ja tiedostamattomiakin käytösmalleja vanhemmat ovat varmasti siirtäneet lapsilleen niin kauan kuin ihmisiä on ollut olemassa."

Saara Cantell, yle tv1
Saara Cantell, yle tv1 yle tv1
Miten äitien ja tyttärien kohtaaminen on mielestäsi muuttunut sukupolvien ketjussa?
”Luulisin, että muutos on pitkälti sidoksissa naisen asemaan yhteiskunnassa. Mitä epätasa-arvoisempi yhteiskunta on, ja mitä kapeampi naisen liikkumavara, sitä tiukemmin äitien suhdetta tyttäriinsä säätelevät sukupuolimoraaliin ja avioitumiseen liittyvät huolet ja rajoitukset. Ne kun ovat suorassa yhteydessä tyttären selviämiseen ylipäänsä hengissä ja hyväksyttynä.”

”Suomalaisessa yhteiskunnassa lähihistoriassa suurimmat vaihtelut liittyvät osin aaltoliikkeenä kulkeneeseen vaihteluun rajaavan ja vapaamman kasvatuksen välillä.”

Saako äiti vaieta, voiko hänellä olla salaisuuksia? Pitäisikö suvun ikävät asiat puhua auki vaikenemisen sijaan?
”On salaisuuksia ja salaisuuksia. Jokaisella ihmisellä, niin äidillä kuin lapsella, on oikeus täysin yksityiseen ja omaan osaan persoonaansa – ihan kaikkea ei tarvitse jakaa edes läheisilleen.”

”Mutta kun puhutaan isoista kansallisista tai henkilökohtaisista traumoista, on niistä vaikeaa ellei mahdotonta päästä yli ilman puhdistavaa käsittelyä. Vaietuista, hiljaisiksi hyssytellyistä, hävetyistä salaisuuksista voi tulla niin yksilön kuin koko kansakunnan kohdalla tulehtuneita, tykyttäviä paiseita, jotka sairastuttavat seuraavatkin sukupolvet.”

Miten äitien valinnat vaikuttavat tyttärien elämään? Onko tyttären oma valinta sittenkään ihan oma?
”Tämä on kysymys, joka kiehtoo ja kiinnostaa minua loputtomasti. Tavallaan koen, että olen yrittänyt käsitellä sitä lähes jokaisessa elokuvassani, Tähtitaivas talon yllä -leffassa ehkä suorimmin.”

”Ristiriita vapaan tahdon ja sen mukanaan tuoman vastuun sekä toisaalta annettujen olosuhteiden ja perhetaustan välillä on minusta yksi isoimpia elämässä ratkaistavaksi annettuja asioita. Niin yksilötasolla kuin yhteiskunnallisesti.”

Voiko sukupolvelta toiselle siirtyvää pahoinvointia katkaista?
”Voi, onneksi! Ainahan se ei toki ole helppoa, edes sen tiedostaminen, mitä kaikkea tulemmekaan siirtäneeksi omasta lapsuudestamme lapsillemme. Mutta yksi elämässä eniten toivoa antavista asioista on juuri se, että mitä hirveimmätkin pahoinvoinnin ketjut on mahdollista katkaista.”

”Yhteiskunnan tasolla näen tärkeimmäksi tehtäväksi pitää huolen siitä, ettei huono-osaisuudesta tehdä periytyvää. Olen erittäin huolestunut siitä, miten Suomi tuntuu muuttuvan yhä enemmän luokkayhteiskunnaksi ja kuilut ihmisten välillä niin tuloeroissa kuin koulutusmahdollisuuksissa syvenevät ja vakiintuvat. Sitä ei saisi päästää tapahtumaan!”

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.