Hyppää pääsisältöön

Onko Charlie tapettu?

charlie hebdon tragedia
charlie hebdon tragedia Kuva: Charlie Hebdo je suis charlie

Helvetin vaikeeta. Strada pyytää minulta kirjoitusta Charlie Hebdon verilöylystä. Minun näkökulmaani, koska olen ranskalainen! Ei ole helppo nakki kirjoittaa siitä verekseltään, kun sisuskaluissa myllertää, ajatukset harhailevat ja kauhun kyyneleet tuppautuvat silmiin.

Kun sain ensimmäiset tiedot eilen iltapäivällä puoli kahden aikaan, kirjoitin Facebookiin: ”Cabu ilmeisesti kuollut”. Sitten kavereilta alkoi vyöryä päivityksiä. Cabun lisäksi oli kuollut myös Charb, ja sitten vielä Wolinski! Sitä ei halunnut, ei voinut uskoa! Cabu ja Wolinski lahdattu, murhattu! Mahdotonta, hehän olivat osa minua, osa nuoruuttani. Kaikki ne tuhannet piirrokset printtimediassa; Charlie Hebdon edeltäjä Hara Kiri, joka 70-luvulla rehvasteli olevansa ”tyhmä ja ilkeä” lehti.

Profeetta suree sitä, että hänellä on niin tyhmiä kannattajia.
Muhammadilla on kädet täynnä fanaatikkojen kanssa: ”Ei jaksaisi olla idioottien palvonnan kohde.” Profeetta suree sitä, että hänellä on niin tyhmiä kannattajia. Kuva: Charlie Hebdo mahomet

Se oli pelleilyn ja provosoinnin kulta-aikaa, tyylipuhdasta ranskalaislehtien pilakuvaperinnettä, jossa armeijaa, kirkkoa ja poliittisia tahoja lyötiin kuin vierasta sikaa. Tuolloin oli vaikea kuvitella, että piirroksen takia voisi joutua hengenvaaraan, teloitetuksi. Saako kaikelle yhä nauraa? Saa, mutta nauruseuraksi on turha toivoa fanaatikkoja, jotka kyniä vastaan vetävät nyt kalašnikovit esiin.

Sosiaalisessa mediassa sekä Ranskassa että kaikkialla maailmassa tulvii kannatusviestejä, joissa lukee mustalla pohjalla Je suis Charlie, ’Minä olen Charlie’. Länsimaissa on muodostunut valtava kaikupohja eilisen murhenäytelmälle. Tästä huolimatta emme saisi unohtaa, että arabimaat ja Afrikan maat joutuvat barbaaristen ääriliikkeiden uhreiksi joka ainoa päivä.

Pakistanissa räjähtelevät koulut, Irakissa ja Syyriassa naisia ja lapsia raiskataan ja myydään orjiksi. Missä länsimaiden närkästys näkyi joulukuussa, kun salafisti-imaami yritti Facebookissa usuttaa Algerian hallitusta tuomitsemaan ja teloittamaan lehtimies-kirjailijan Kamel Daoudin, jonka romaani Meursault, contre-enquête (’Meursault, vastakanne’) oli ehdolla Ranskan maineikkaimman kirjallisuuspalkinnon Goncourtin saajaksi.

Kirjailija Daoudi: ”Valitettavan usein islamia ajetaan ainoana oikeana ideologiana juuri vihan ja väkivallan keinoin."

Kirjailija Daoudi kertoi Facebook-sivuillaan: ”Valitettavan usein islamia ajetaan ainoana oikeana ideologiana juuri vihan ja väkivallan keinoin. Aitoina arabeina itseään pitävillä on taipumus muodostaa islamista fanaattinen elämäntapa, ei onnistunut identiteetti eikä hedelmällinen maaperä. Kansallisia vakioita, nationalismia ja uskontoa saarnaavat ovat usein hyökkääviä, väkivaltaisia, vihaa tihkuvia, ilottomia, viheliäisiä ja lyhytnäköisiä: heille maailma näyttäytyy vain hyökkäyksinä, salaliittoina ja Lännen vehkeilynä ja juonina. He suuntaavat katseensa pohjoiseen, tuohon ilmansuuntaan joka musertaa ja kiehtoo heitä ja saa heidät vihreäksi kateudesta.”

Eiliset murhaajat ylpeilivät ”tappaneensa Charlien” noustessaan kaikessa rauhassa pakoautoonsa.

Algerian sisällissodan aikaan 90-luvulla saivat samanlaisten fatwojen seurauksena surmansa kymmenet sikäläiset kirjailijat, intellektuellit ja toimittajat. Eiliset murhaajat ylpeilivät ”tappaneensa Charlien” noustessaan kaikessa rauhassa pakoautoonsa. Toivoa sopii, että he eivät onnistuneet siinä. Charlie Hebdon täytyy jatkaa hauskuttamista ja raakalaismaisten voimien vastaista taistelua ivanaurun keinoin.

Teksti: Marc Helfer
Suomennos: Sampsa Peltonen

Dokumentti Charlie Hebdosta:

Kommentit
 • Avaruusromua: Olisiko nyt oikea aika?

  Analogisen syntesoijan voi ostaa parilla sadalla eurolla.

  4000 dollaria. Plus rahtikulut Yhdysvalloista Suomeen. Se oli edullisin vaihtoehto. Vuoden 2019 valuutassa se on noin 19 000 euroa. Sen verran olisi maksanut edullisin modulaarinen analoginen syntesoija vuonna 1974, amerikkalaisen Moog-yhtiön vähittäismyyntihinnaston mukaan. En taatusti ollut ainoa, joka unelmoi saavansa jostakin yhtäkkiä kasan dollareita. Ajat muuttuvat. Nyt analogisen syntesoijan voi ostaa parilla sadalla eurolla. Nyt olisi mahdollista toteuttaa nuoruuden unelmat. Olisiko nyt oikea aika ostaa oma syntikka? Tai useampi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Onko salasanasi Saatana tai Perkele?

  Hyvät salasanat suojaavat yksityisyytesi.

  Vaihda välittömästi, se ei ole riittävän omaperäinen. Suomessa kirosanat pääsevät aina yleisimpien salasanojen listan kärkeen. Sinne missä komeilevat myös 123456, qwerty ja 0000. Hyvä salasana on sellainen, joka ei tule ensimmäiseksi mieleen, eikä ole pääteltävissä esimerkiksi perhesuhteista. Siinä pitää olla erikoismerkkejä, isoja kirjaimia ja numeroita.

 • Tanssiva karhu haastaa lukemaan runoutta!

  Osallistu #tanssivakarhu25 lukuhaasteeseen!

  Ylen runopalkinto Tanssiva karhu täyttää 25 vuotta. Haastamme sinut tutustumaan nykyrunouteen. Lue Tanssiva karhu-palkittu teos ja kirjoita lukukokemuksesi alla olevaan lomakkeeseen tai jaa se tunnisteella #tanssivakarhu25. Voit myös toivoa kokoelmasta löytyvää runoa esitettäväksi heinäkuun alussa Tämän runon haluaisin kuulla –ohjelmassa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri