Hyppää pääsisältöön

Tuhkimotarinoiden Katjan aforismeja vammasta ja häpeästä

Katja
Katja tuhkimotarinoita

Tuhkimotarinoiden Katjan elämää on varjostanut vamma ja sen tuoma häpeä. "Häpeästä on kasvanut tapa ajatella, turva. En vaadi iteltäni asioita, koska olen tällainen. En ole tavoitellut unelmiani. Olen antanut häpeän vaikuttaa valintoihini ja minäkuvaani. En halua, että häpeä sitoo mua enempää, siksi yritän tietosesti opetella siitä pois", Katja kertoo. Hän on käsitellyt häpeäänsä kirjoittamalla. Tässä Katjan aforismeja.

katja kirjoittaa
katja kirjoittaa tuhkimotarinoita


Jos näkisit kauniin vammaisen,
etkö ajattelisi,
että onpa sääli?

**
Pitäisi pitää itsestään huolta
pitäisi pitää itsestään.
**
Ei se ole epäkohteliaisuutta,
kun en katso sinua silmiin.
Tahdon vain säästää sinut myötähäpeältä.
**
Kauneus on katsojan silmässä
sisäinen kauneus on tärkeintä.
Lohdutuksia luusereille.
**
Luulin olevani valmiimpi matkaan
mutta enhän ollut vielä edes pakannut.
**
Kauneudenhoito
hyvinvointi
laihdutus
ei minulta motivaatio puutu
vaan oikeus.
**
Tavoitteeni on oppia välttämään
välttämiskäyttäytymistä.
**
Kuvittelee olevansa näkymätön
ja ihmettelee kun häntä ei nähdä.
**
Hyvästit häpeälle ovat myös haikeat.
**
Onko meistä lopultakaan kukaan
ehjänä perillä?


katjan vauvat
katjan vauvat tuhkimotarinoita

Katjalla on spastinen parapareesi eli etenevä alaraajahalvaus. Kyse on perinnöllisestä sairaudesta, joka periytyy 50 prosentin todennäköisyydellä. Suurin suru tällä hetkellä on se, että sairaus on periytynyt myös Katjan kaksostytöille.

Sairauden vuoksi viestit eivät kulje aivoista normaalia tahtia lihaksiin, joten ne eivät toimi yhtä nopeasti tai joustavasti kuin terveellä. Se näkyy lihaskireytenä, heikkoutena ja tasapainovaikeuksina. Katjalla vamma aiheuttaa ennen kaikkea lihasheikkoutta ja voimattomuutta, kipujakin on välillä. Katja ei voi kävellä pitkiä matkoja ja esteet, epätasaisuudet ja portaat ovat hänelle vaikeita. Pahimmillaan sairaus voi johtaa pyörätuoliin.

Kommentit
 • Tuhkimopäivä: Huutokauppaa, ystäviä ja yksisarvisia

  Huutokauppa ja yksisarvishoito värittivät Anskun päivää.

  Pari vuotta sitten Ansku olisi toivonut tuhkimopäivältään adrenaliinia, laskuvarjohyppyä ja miesstrippareita. Elämäntilanteen vilkastuttua vähän liiaksikin hän lopulta toivoi jotain rauhallisempaa ja ystävät laittoivat tuumasta toimeen.

 • Vahvinkin voi heikolla hetkellä ajautua itsetuhoisuuteen

  Tuhkimotarinoiden päähenkilöt pohtivat selviytymistään.

  Ulla halvaantui 15-vuotiaana ja päätyi pyörätuoliin. Nyt hän ajaa ratamoottoripyörää ja on kahden lapsen äiti. Heikkojakin hetkiä on ollut - ainakin aluksi. Tuhkimotarinoiden kolmannen tuotantokauden päähenkilöt tapasivat ensimmäistä kertaa toisensa Mitä kuuluu, Ulla? -jakson kuvauksissa. He löysivät paljon yhtäläisyyksiä niin toistensa itsetuhoisista ajatuksista, identiteetin rakentamisesta kuin selviytymiskeinoistaankin.

 • TUHKIMOTARINOITA - Mitä heille kuuluu nyt?

  Mitä Tuhkimotarinoiden päähenkilöille kuuluu nyt?

  TUHKIMOTARINOITA - Mitä heille kuuluu nyt? -sarjassa ohjaaja Mape Morottaja haluaa tietää mitä Tuhkimotarinoiden päähenkilöiden elämässä on tapahtunut kuvausten jälkeen ja kutsuu heidät kylään.

 • Miltä tuntuu pelätä, että läheinen tappaa itsensä?

  Nannan mieli särkyi ja veli pelkäsi Nannan satuttavan itseää

  Nannan pikkuveli teki itsemurhan. Isosiskon mieli särkyi. Hän päätyi yrittämään itsemurhaa ja lopulta mielisairaalaan. Pikkuveli Jussi oli menettänyt juuri veljensä ja joutui nyt pelkäämään siskonsa elämän puolesta. Miltä tuntuu pelätä läheisensä satuttavan itseään?