Hyppää pääsisältöön

10 käskyä ruokahihhuleille

asetelma jossa rukoilevat kädet makaronia tähtianista
asetelma jossa rukoilevat kädet makaronia tähtianista Kuva: Yle/Eve Mantu arvolataamo

Kun perinteiset uskonnot menettävät merkitystään, tilalle tulee muuta uskonnon tapaista. Yksi tapa etsiä pelastusta on kilvoitella syömisessä. Aivan kuten Katekismus kristitylle, nämä ruoka-aiheisen keskusteluohjelman innoittamat kymmenen käskyä ilmaisevat elämän peruslain: mitä meidän tulee tehdä ja mitä jättää tekemättä.

Keho on temppeli, joka saastuu vääräoppisesta ruoasta. Tästä ydinopista nousevat keittiöelämään liittyvät kymmenen käskyä, jotka voisivat olla totta. Jokaista käskyä selittämään ja syventämään on liitetty linkki. Ketkä ovat nykyisessä ruokakulttuurissamme profeettoja, askeetteja ja pylväspyhimyksiä? Mitkä synnit ja hapatukset houkuttelevat meitä harhaan?

numero yksi riisistä
numero yksi riisistä Kuva: Yle/Eve Mantu 1

ENSIMMÄINEN KÄSKY

Minä olen sinun ehdoton, ainoa ja autuaaksi tekevä ruokaideologiasi. Sinulla ei saa olla upporasvakeitintä, voileipägrilliä, jäätelökonetta eikä muita vääräoppisuuteen houkuttelevia välineitä.

Opetelkaa syömään, suomalaiset!


numero kaksi kaurahiutaleista
numero kaksi kaurahiutaleista Kuva: Yle/Eve Mantu arvolataamo

TOINEN KÄSKY

Älä käytä valmiseineksiä, valmistaikinoita tai muita teollisia elintarvikkeita.

Ei eineksille


numero kolme sokerista
numero kolme sokerista Kuva: Yle/Eve Mantu arvolataamo

KOLMAS KÄSKY

Pyhitä “lepopäivä” keittiössä nysväämiseen.

Koko sunnuntai keittiössä


numero neljä corn flakeseista
numero neljä corn flakeseista Kuva: Yle/Eve Mantu arvolataamo

NELJÄS KÄSKY

Kunnioita jokaista hysteeristä itseoppinutta ruokagurua.

Spirulinaa smoothieen


numero viisi mustapippureista
numero viisi mustapippureista Kuva: Yle/Eve Mantu arvolataamo

VIIDES KÄSKY

Älä tapa ruokaa mikroaaltouunilla.

Murhaajakodinkone


numero kuusi curryjauheesta
numero kuusi curryjauheesta Kuva: Yle/Eve Mantu arvolataamo

KUUDES KÄSKY

Älä huoraa marketissa, vaan suosi lähiluomuviljelijääsi, vaikka hän olisi keskittynyt pelkästään nauriiseen ja kyssäkaaliin.

Tartu kyssäkaaliin


numero seitsemän makaronista
numero seitsemän makaronista Kuva: Yle/Eve Mantu arvolataamo

SEITSEMÄS KÄSKY

Älä varasta lastesi tulevaisuutta syömällä vakuumiin käärittyä, kassiviljeltyä, yksittäispakattua, antibiootein hoidettua, sademetsässä viljeltyä, delfiinin tappoon syyllistynyttä tai muuten epäekologista tai epäeettistä.

Osaatko valita kalan?


numero kahdeksan rusinoista
numero kahdeksan rusinoista Kuva: Yle/Eve Mantu arvolataamo

KAHDEKSAS KÄSKY

Älä heittäydy tekopyhäksi äläkä väitä lähimmäistäsi lihansyöjäksi, valmistaikinan kaulijaksi tai roskaruuan purijaksi.

Valevege jää kiinni


numero yhdeksän paprikajauheesta
numero yhdeksän paprikajauheesta Kuva: Yle/Eve Mantu arvolataamo

YHDEKSÄS KÄSKY

Älä himoitse lähimmäisesi keittiöstä jääpalakonepakastinta, höyryuunia, integroitua tiskikonetta tai viinikylmiötä.

Kitchens to die for?


numero kymmenen basilikasta
numero kymmenen basilikasta Kuva: Yle/Eve Mantu arvolataamo

KYMMENES KÄSKY

Älä himoitse lähimmäisesi kokkipuolisoa, baristaa, luotto-luomuviljelijää, kyyttölehmätilakontaktia, pelto-osuuskuntaa äläkä mitään, mikä hänelle kuuluu.

Kaupunkilaisten oma pelto


Kommentit
 • Keskustele yrittäjistä ja exitistä!

  Onnistunut exit

  Kun yrittäjä tai yrittäjät myyvät yrityksensä, bisnesmaailmassa sitä kutsutaan exitiksi, jotkut puhuvat myös yrittäjän palkkapäivästä. Millainen on onnistunut exit ja mitä se vaatii? Tässä ohjelmassa exit-tarinansa kertovat Hoplopin perustaja Tomi Pulkki, taksialan Eeva Kovanen ja Pappila Penkkala Groupin Matias Mäenpää.

 • Keskustele ilmastopolitiikasta

  Onko ilmastonmuutoksesta tullut identiteettikysymys?

  Onko ilmastonmuutoksesta tullut identiteettikysymys, joka jakaa ihmisiä eri puolueisiin? Perussuomalaisten mielestä ilmastonmuutosta liioitellaan julkisuudessa, vihreiden mielestä taas näin ei ole. Mitä mieltä sinä olet?

 • Muotitaiteilija Matti Seppänen: Muoti on vihdoinkin tunnustettu kulttuurimuoto

  Elämäntyönä muodin aseman parantaminen

  Muotitaiteilija Matti Seppäsen elämäntyönä on ollut muoti. Evakkoperheen kuopuksesta kasvoi esteetikko. Taival tamperelaisesta somistajasta suomalaisen vaateteollisuuden kultakauden huippusuunnittelijaksi on vertaansa vailla. Viisikymmentävuotiseen taiteilijauraan kuuluu niin käyttömuodin suunnittelua, tulevien muotitaiteilijoiden opetusta kuin mielikuvituksellisten teatteripukujen luomista.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • "Onko musta ollenkaan tähän, kun nuo muut on niin sairaan hyviä?" Lahjakkaan suvun vesa Aili Ikonen epäili pitkään, onko hänestä ammattimuusikoksi

  Musiikki on muusikko Aili Ikoselle intohimo.

  Erityisesti jazzlaulajana tunnettu muusikko Aili Ikonen kasvoi musiikin ympäröimänä. Korpilahdelta kotoisin oleva Ikonen pomppi lapsena Joutsenlammen finaaliosaa veljensä Osmon kanssa olohuoneen sohvan ympärillä ja harjoitteli pieteetillä viulunsoittoa viisivuotiaasta alkaen. Silti ura muusikkona ei ollut itsestäänselvyys.

 • Keskustele yrittäjistä ja exitistä!

  Onnistunut exit

  Kun yrittäjä tai yrittäjät myyvät yrityksensä, bisnesmaailmassa sitä kutsutaan exitiksi, jotkut puhuvat myös yrittäjän palkkapäivästä. Millainen on onnistunut exit ja mitä se vaatii? Tässä ohjelmassa exit-tarinansa kertovat Hoplopin perustaja Tomi Pulkki, taksialan Eeva Kovanen ja Pappila Penkkala Groupin Matias Mäenpää.

 • Keskustele ilmastopolitiikasta

  Onko ilmastonmuutoksesta tullut identiteettikysymys?

  Onko ilmastonmuutoksesta tullut identiteettikysymys, joka jakaa ihmisiä eri puolueisiin? Perussuomalaisten mielestä ilmastonmuutosta liioitellaan julkisuudessa, vihreiden mielestä taas näin ei ole. Mitä mieltä sinä olet?

 • Muotitaiteilija Matti Seppänen: Muoti on vihdoinkin tunnustettu kulttuurimuoto

  Elämäntyönä muodin aseman parantaminen

  Muotitaiteilija Matti Seppäsen elämäntyönä on ollut muoti. Evakkoperheen kuopuksesta kasvoi esteetikko. Taival tamperelaisesta somistajasta suomalaisen vaateteollisuuden kultakauden huippusuunnittelijaksi on vertaansa vailla. Viisikymmentävuotiseen taiteilijauraan kuuluu niin käyttömuodin suunnittelua, tulevien muotitaiteilijoiden opetusta kuin mielikuvituksellisten teatteripukujen luomista.

 • Keskustele Isis-naisten lapsista

  Mitä tehdä Isis-naisten lapsille?

  Pitäisikö sinun mielestäsi Syyriassa al-Hol -leirillä olevia suomalaislapsia auttaa Suomeen? Menevätkö lastenoikeudet sen edelle, että lasten äidit ovat mahdollisesti tukeneet Isiksen tekemiä julmuuksia? Vai pitäisikö vastuu lapsista jättää heidän äideilleen, jotka ovat kuitenkin vapaaehtoisesti vuosia sitten lähteneet konfliktialueelle?

 • Suhteeni lady Chatterleyhin ja vähän muihinkin naisiin

  Eroottinen kirjallisuus on minulle kuin menneet suhteet.

  Luin nuorempana muutamia eroottisia kirjoja kiihoittumistarkoituksessa. Kaunokirjallisia arvoja en teksteistä löytänyt. Myöhemmin tajusin, että haaveissani olleiden naisten takia olisi kannattanut lukea enemmän. Eroottinen kirjallisuus on ollut minulle kuin menneet suhteet. Aina kiinnostavimmillaan ensimmäisillä sivuilla, kun ei vielä tiedä mitä tuleman pitää.

 • Keskustele tuloeroista!

  Tuloerot Suomessa

  Toisin kuin usein on väitetty, tuloerot ovat kasvaneet Suomessa myös 2000-luvulla. Miksi? Tarvitaanko tuloerojen kasvua, jotta talous kasvaa? Vieraana tuloeroja pitkään tutkinut ja vastikään aiheesta uuden kirjan julkaissut professori Matti Tuomala Tampereen yliopistosta.

 • Keskustele valtion budjetista!

  Sailaksen ja Virtasen riihessä

  Antti Rinteen hallitus istui tällä viikolla budjettiriihessä. Mitä jäi käteen? Mikä maksaa? -ohjelman omassa budjettiriihessä kymmenien budjettien miehet Raimo Sailas ja Erkki Virtanen arvioivat hallituksen esitystä ja lukevat omat talouden madonlukunsa. Vähän vanhojakin muistellaan

 • Näyttelijä Taisto Reimaluoto: "Toisten eteen tehty työ kantaa."

  Elämässä runot lääkitsevät ja yhteispeli kannattelee.

  Taisto Reimaluoto on näyttelijänä tulisieluinen oman tien kulkija ja vahva runojen tulkitsija. Useissa elokuvissa, televisiosarjoissa sekä teatteriproduktioissa näytellyt taiteilija kokee että toisten eteen tehdyn työ kannattaa aina. Kajaanin runoviikon esiintyjänä ja johtajana vuodet 2011-2018 toimineelle Reimaluodolle yhteispeli on kaikessa kaiken avain.

 • Keskustele radiolupien jakamisesta!

  Kaupallisen radion lupien jakaminen

  Vuodenvaihteessa alkaa kaupallisessa radiotoiminnassa uusi vaihe, kun kymmenen vuoden radioluvat astuvat voimaan. Suomessa luvat on jaettu ns. kauneuskilpailussa, mutta olisiko huutokauppa parempi vaihto? Asiaa ovat selvittäneet Mika Mäkilä ja Janne Holopainen. Kuulemme myös Radiomedian toimitusjohtajan Stefan Möllerin kommentit asiaan.