Hyppää pääsisältöön

10 käskyä ruokahihhuleille

asetelma jossa rukoilevat kädet makaronia tähtianista
asetelma jossa rukoilevat kädet makaronia tähtianista Kuva: Yle/Eve Mantu arvolataamo

Kun perinteiset uskonnot menettävät merkitystään, tilalle tulee muuta uskonnon tapaista. Yksi tapa etsiä pelastusta on kilvoitella syömisessä. Aivan kuten Katekismus kristitylle, nämä ruoka-aiheisen keskusteluohjelman innoittamat kymmenen käskyä ilmaisevat elämän peruslain: mitä meidän tulee tehdä ja mitä jättää tekemättä.

Keho on temppeli, joka saastuu vääräoppisesta ruoasta. Tästä ydinopista nousevat keittiöelämään liittyvät kymmenen käskyä, jotka voisivat olla totta. Jokaista käskyä selittämään ja syventämään on liitetty linkki. Ketkä ovat nykyisessä ruokakulttuurissamme profeettoja, askeetteja ja pylväspyhimyksiä? Mitkä synnit ja hapatukset houkuttelevat meitä harhaan?

numero yksi riisistä
numero yksi riisistä Kuva: Yle/Eve Mantu 1

ENSIMMÄINEN KÄSKY

Minä olen sinun ehdoton, ainoa ja autuaaksi tekevä ruokaideologiasi. Sinulla ei saa olla upporasvakeitintä, voileipägrilliä, jäätelökonetta eikä muita vääräoppisuuteen houkuttelevia välineitä.

Opetelkaa syömään, suomalaiset!


numero kaksi kaurahiutaleista
numero kaksi kaurahiutaleista Kuva: Yle/Eve Mantu arvolataamo

TOINEN KÄSKY

Älä käytä valmiseineksiä, valmistaikinoita tai muita teollisia elintarvikkeita.

Ei eineksille


numero kolme sokerista
numero kolme sokerista Kuva: Yle/Eve Mantu arvolataamo

KOLMAS KÄSKY

Pyhitä “lepopäivä” keittiössä nysväämiseen.

Koko sunnuntai keittiössä


numero neljä corn flakeseista
numero neljä corn flakeseista Kuva: Yle/Eve Mantu arvolataamo

NELJÄS KÄSKY

Kunnioita jokaista hysteeristä itseoppinutta ruokagurua.

Spirulinaa smoothieen


numero viisi mustapippureista
numero viisi mustapippureista Kuva: Yle/Eve Mantu arvolataamo

VIIDES KÄSKY

Älä tapa ruokaa mikroaaltouunilla.

Murhaajakodinkone


numero kuusi curryjauheesta
numero kuusi curryjauheesta Kuva: Yle/Eve Mantu arvolataamo

KUUDES KÄSKY

Älä huoraa marketissa, vaan suosi lähiluomuviljelijääsi, vaikka hän olisi keskittynyt pelkästään nauriiseen ja kyssäkaaliin.

Tartu kyssäkaaliin


numero seitsemän makaronista
numero seitsemän makaronista Kuva: Yle/Eve Mantu arvolataamo

SEITSEMÄS KÄSKY

Älä varasta lastesi tulevaisuutta syömällä vakuumiin käärittyä, kassiviljeltyä, yksittäispakattua, antibiootein hoidettua, sademetsässä viljeltyä, delfiinin tappoon syyllistynyttä tai muuten epäekologista tai epäeettistä.

Osaatko valita kalan?


numero kahdeksan rusinoista
numero kahdeksan rusinoista Kuva: Yle/Eve Mantu arvolataamo

KAHDEKSAS KÄSKY

Älä heittäydy tekopyhäksi äläkä väitä lähimmäistäsi lihansyöjäksi, valmistaikinan kaulijaksi tai roskaruuan purijaksi.

Valevege jää kiinni


numero yhdeksän paprikajauheesta
numero yhdeksän paprikajauheesta Kuva: Yle/Eve Mantu arvolataamo

YHDEKSÄS KÄSKY

Älä himoitse lähimmäisesi keittiöstä jääpalakonepakastinta, höyryuunia, integroitua tiskikonetta tai viinikylmiötä.

Kitchens to die for?


numero kymmenen basilikasta
numero kymmenen basilikasta Kuva: Yle/Eve Mantu arvolataamo

KYMMENES KÄSKY

Älä himoitse lähimmäisesi kokkipuolisoa, baristaa, luotto-luomuviljelijää, kyyttölehmätilakontaktia, pelto-osuuskuntaa äläkä mitään, mikä hänelle kuuluu.

Kaupunkilaisten oma pelto


Kommentit
 • Keskustele tässä energiantuotannosta!

  Onko hajautettu energiantuotanto tulevaisuuden malli?

  Uusiutuvien energialähteiden käyttö on jo monasti taloudellisestikin järkevää. Uusiutuvan energian hajautettu tuotanto ei vaadi massiivisia ja kalliita energiansiirtojärjestelmiä. Voidaanko pienvoimalaitoksilla päästä eroon fossiilisista polttoaineista? Kuinka paljon Suomen energian tuotantoa kannattaisi hajauttaa? Näitä kysymyksiä pohditaan nyt Mikä maksaa -ohjelmassa.

 • Keskustele "vanhoistapiioista"

  Onko vanhojapiikoja vielä olemassa?

  Onko yksineläminen välttämättä ihmisen oma valinta? Ruotsalainen toimittaja ja kirjailija Malin Lindroth sanoo kirjassaan, että hänelle yritetään aina tarjota tätä selitystä, että "niin, nykyäänhän on ok valita yksinolo." Hänelle kyse ei ole ollut valinnasta, vaan hän on jäänyt vastoin tahtoaan yksin.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Keskustele tässä energiantuotannosta!

  Onko hajautettu energiantuotanto tulevaisuuden malli?

  Uusiutuvien energialähteiden käyttö on jo monasti taloudellisestikin järkevää. Uusiutuvan energian hajautettu tuotanto ei vaadi massiivisia ja kalliita energiansiirtojärjestelmiä. Voidaanko pienvoimalaitoksilla päästä eroon fossiilisista polttoaineista? Kuinka paljon Suomen energian tuotantoa kannattaisi hajauttaa? Näitä kysymyksiä pohditaan nyt Mikä maksaa -ohjelmassa.

 • Nelli Ruotsalainen puhuu runoissaan suunsa puhtaaksi patriarkaatista

  Nelli Ruotsalaisen teos kisaa Tanssivasta karhusta.

  Nelli Ruotsalaisen esikoisteos on suorapuheinen kuvaus sukupuolirooleista ja niistä vapautumisesta. Omaelämäkerrallisissa runoissa henkilökohtaisesta kasvaa poliittista. Täällä en pyydä enää anteeksi on ehdolla tämänvuotisen Tanssiva karhu -runouspalkinnon saajaksi.

 • Keskustele "vanhoistapiioista"

  Onko vanhojapiikoja vielä olemassa?

  Onko yksineläminen välttämättä ihmisen oma valinta? Ruotsalainen toimittaja ja kirjailija Malin Lindroth sanoo kirjassaan, että hänelle yritetään aina tarjota tätä selitystä, että "niin, nykyäänhän on ok valita yksinolo." Hänelle kyse ei ole ollut valinnasta, vaan hän on jäänyt vastoin tahtoaan yksin.

 • Keskustele epäkohtien korjaamisesta

  Miksi ihmiskunta sopeutuu vääryyksiin?

  Maailma on täynnä suuria epäkohtia, jotka olisivat kuitenkin korjattavissa. Esimerkiksi ilmastonmuutos ja syvä eriarvoisuus. Miksi ihmiset eivät joukolla ala vaatia muutoksia, vaan liian helposti tyytyvät toteamaan, että maailma nyt vaan on epäreilu paikka? Mikä voisi olla sellainen maailmanlaajuinen liike, että se saisi todella aikaan muutoksia?

 • Kulttuurijohtaja, kansanmuusikko Sari Kaasinen: "Toimeliaan karjalaisäidin malli ohjaa minua."

  Kulttuurijohtajana olen myös äiti

  Vahvat karjalaisnaiset ja suvun äidit ovat vaikuttaneet Joensuun kulttuurijohtaja ja muusikko Sari Kaasisen elämään. Kolmelle tyttärelleen Kaasinen toivoo antaneensa hyvät elämän eväät. Kaikki kolme ovat jo lentäneet pesästä, mutta naisten välinen yhteys on vahva. Rääkkylän Rasinkylään pari vuotta sitten takaisin muuttanut Sari Kaasinen on aina innostunut uusista haasteista. Joensuun kulttuuri johtajana nykyään toimiva Kaasinen iloitsee kotikaupunkinsa kulttuurimyönteisyydestä.

 • Toivokaa runoja lapsuudesta ja lapsuuden loppumisesta

  Yle Radio 1:ssä kuunnellaan toiverunoja.

  Kun koulut loppuvat, valkolakit painetaan päähän ja Yle Radio 1:ssä kuunnellaan toiverunoja lapsuudesta ja lapsuuden loppumisesta. Millaisesta lapsuudesta sinun toiverunosi kertoo? Viekö se ikuisesti kestäviin kesiin ja huolettomaan leikkiin vai onko mukana myös tummempia sävyjä?

 • Keskustele tässä kasvuyrityksistä!

  Uskallatko sijoittaa kasvuyritykseen

  Moni on kiinnostunut sijoittamaan kasvuyrityksiin, mutta kokee ettei tiedä niistä riittävästi. Kenelle sijoittaminen kasvuyrityksiin sopii? Millaisia ovat riskit? Vieraina johtaja Markku Jussila Springvest Oy:stä ja toimitusjohtaja Pia Santavirta Pääomasijoittajat ry:stä.

 • Keskustele raitistumisesta

  Miten raitistua?

  Oletko itse raitistunut tai oletko seurannut läheisesi kamppailua alkoholismin kanssa? Mikä auttoi, mikä ei? Pitääkö alkoholistin pyrkiä täysraittiuteen vai riittääkö juomisen vähentäminen?

 • Kapellimestari Hannu Lintu rakastaa pitkiä lentoja

  Kapellimestari Hannu Lintu nauttii työstään myös ulkomailla.

  Radion sinfoniaorkesterin järjestyksessä kahdeksas ylikapellimestari Hannu Lintu tekee paljon töitä ulkomailla, viime aikoina erityisesti Tokiossa, Washingtonissa, Dallasissa ja Detroitissa sikäläisten sinfoniaorkesterien kanssa. Konserttimatkat ovat hänelle kuitenkin muutakin kuin työtä: ne merkitsevät omaa aikaa ja lepoa kotikaupungin Helsingin kiireisestä arjesta. Tie maailmanmenestykseen alkoi Raumalta.

 • Keskustele tässä eläkkeistä!

  Vieläkö eläkepommi tikittää?

  Väki vanhenee ja syntyvyys alenee vuosi vuodelta. Viime vuonna vauvoja syntyi ennätysmäisen vähän eli 47 577. Syntyvyys on laskenut koko tämän vuosikymmenen ajan. Nykyistä vähemmän vauvoja Suomeen syntyi viimeksi 1800-luvulla. Riittävätkö eläkejärjestelmämme rahkeet myös tulevaisuudessa? Kuinka paljon eläkeikämme vielä nousee?