Hyppää pääsisältöön

10 käskyä ruokahihhuleille

asetelma jossa rukoilevat kädet makaronia tähtianista
asetelma jossa rukoilevat kädet makaronia tähtianista Kuva: Yle/Eve Mantu arvolataamo

Kun perinteiset uskonnot menettävät merkitystään, tilalle tulee muuta uskonnon tapaista. Yksi tapa etsiä pelastusta on kilvoitella syömisessä. Aivan kuten Katekismus kristitylle, nämä ruoka-aiheisen keskusteluohjelman innoittamat kymmenen käskyä ilmaisevat elämän peruslain: mitä meidän tulee tehdä ja mitä jättää tekemättä.

Keho on temppeli, joka saastuu vääräoppisesta ruoasta. Tästä ydinopista nousevat keittiöelämään liittyvät kymmenen käskyä, jotka voisivat olla totta. Jokaista käskyä selittämään ja syventämään on liitetty linkki. Ketkä ovat nykyisessä ruokakulttuurissamme profeettoja, askeetteja ja pylväspyhimyksiä? Mitkä synnit ja hapatukset houkuttelevat meitä harhaan?

numero yksi riisistä
numero yksi riisistä Kuva: Yle/Eve Mantu 1

ENSIMMÄINEN KÄSKY

Minä olen sinun ehdoton, ainoa ja autuaaksi tekevä ruokaideologiasi. Sinulla ei saa olla upporasvakeitintä, voileipägrilliä, jäätelökonetta eikä muita vääräoppisuuteen houkuttelevia välineitä.

Opetelkaa syömään, suomalaiset!


numero kaksi kaurahiutaleista
numero kaksi kaurahiutaleista Kuva: Yle/Eve Mantu arvolataamo

TOINEN KÄSKY

Älä käytä valmiseineksiä, valmistaikinoita tai muita teollisia elintarvikkeita.

Ei eineksille


numero kolme sokerista
numero kolme sokerista Kuva: Yle/Eve Mantu arvolataamo

KOLMAS KÄSKY

Pyhitä “lepopäivä” keittiössä nysväämiseen.

Koko sunnuntai keittiössä


numero neljä corn flakeseista
numero neljä corn flakeseista Kuva: Yle/Eve Mantu arvolataamo

NELJÄS KÄSKY

Kunnioita jokaista hysteeristä itseoppinutta ruokagurua.

Spirulinaa smoothieen


numero viisi mustapippureista
numero viisi mustapippureista Kuva: Yle/Eve Mantu arvolataamo

VIIDES KÄSKY

Älä tapa ruokaa mikroaaltouunilla.

Murhaajakodinkone


numero kuusi curryjauheesta
numero kuusi curryjauheesta Kuva: Yle/Eve Mantu arvolataamo

KUUDES KÄSKY

Älä huoraa marketissa, vaan suosi lähiluomuviljelijääsi, vaikka hän olisi keskittynyt pelkästään nauriiseen ja kyssäkaaliin.

Tartu kyssäkaaliin


numero seitsemän makaronista
numero seitsemän makaronista Kuva: Yle/Eve Mantu arvolataamo

SEITSEMÄS KÄSKY

Älä varasta lastesi tulevaisuutta syömällä vakuumiin käärittyä, kassiviljeltyä, yksittäispakattua, antibiootein hoidettua, sademetsässä viljeltyä, delfiinin tappoon syyllistynyttä tai muuten epäekologista tai epäeettistä.

Osaatko valita kalan?


numero kahdeksan rusinoista
numero kahdeksan rusinoista Kuva: Yle/Eve Mantu arvolataamo

KAHDEKSAS KÄSKY

Älä heittäydy tekopyhäksi äläkä väitä lähimmäistäsi lihansyöjäksi, valmistaikinan kaulijaksi tai roskaruuan purijaksi.

Valevege jää kiinni


numero yhdeksän paprikajauheesta
numero yhdeksän paprikajauheesta Kuva: Yle/Eve Mantu arvolataamo

YHDEKSÄS KÄSKY

Älä himoitse lähimmäisesi keittiöstä jääpalakonepakastinta, höyryuunia, integroitua tiskikonetta tai viinikylmiötä.

Kitchens to die for?


numero kymmenen basilikasta
numero kymmenen basilikasta Kuva: Yle/Eve Mantu arvolataamo

KYMMENES KÄSKY

Älä himoitse lähimmäisesi kokkipuolisoa, baristaa, luotto-luomuviljelijää, kyyttölehmätilakontaktia, pelto-osuuskuntaa äläkä mitään, mikä hänelle kuuluu.

Kaupunkilaisten oma pelto


Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Tieto isän kuolemasta tuli kouluradion kuulutuksena – Eero Hämeenniemestä kasvoi säveltäjä ja kielitaituri

  Hämeenniemen tie on kulkenut Valkeakoskelta maailmalle.

  Tieto isän kuolemasta tuli kouluradion kuulutuksena Eero Hämeenniemestä kasvoi säveltäjä ja kielitaituri Lapsena Eero Hämeenniemi hiippaili kavereineen koulun ikkunoista ja muita salareittejä pitkin Tietolan koulurakennuksiin seikkailemaan. Myöhemmin hän opetti siellä musiikin teoriaa soittajakavereille. Aikuisella iällä hän on ulottanut seikkailunsa mm.

 • Näyttelijä Leena Uotila taitaa tragikomedian keinot

  Näyttelijä Leena Uotila taitaa komedian rytmitajun.

  ”Näyttelijällä pitää olla muutakin näyteltävää kuin repliikit”, sanoo Leena Uotila, joka tiesi jo 5-vuotiaana haluavansa isänsä tavoin näyttelijäksi. Konkarinäyttelijää on kysytty vuosien varrella varsin erilaisiin rooleihin radioteatterissa, televisiossa, elokuvissa ja teatterissa.

 • Salonen! Mestariluokka - toivesarjan paluu

  Salonen! Mestariluokka - 6-osainen TV-sarja nyt Areenassa.

  Ylen Teema-kanavalla v. 2002 ensiesityksensä saanut Salonen! Mestariluokka -sarja palaa Yle kanaville 11.5.2020. Toivottu sarja on nähtävänä kokonaisuudessaan myös Yle Areenassa.

 • Oopperan supertähti Anneli Rauhala-Wentz laulaa vailla diivan elkeitä

  Oopperalaulaja Anneli Rauhala on näyttämöiden supertähti.

  Viipurissa syntynyt Anneli Rauhala-Wentz on laulanut liediä ja oopperaa menestyksekkäästi Suomessa, Saksassa ja Sveitsissä. Savonlinnan oopperajuhlilla hän näytteli Salomen pääroolin. Musiikin kuunteleminen, pianon soittaminen ja laulaminen tuovat 91-vuotiaalle Rauhala-Wentzille joka päivä iloa. Eloisa musiikkilahjakkuus oli vain 10-vuotias koululainen, kun talvisota syttyi. Vaikka sota muutti aivan kaiken, antoi musiikki laulunsiivet elämään.

 • Miten saat menestystä ja vaikutusvaltaa katsomalla televisiosarjoja

  Telkkari luotiin myötäilemään elämää.

  Televisiosarjasivistys on yleissivistyksen viimeisin täydennysosa. Nyt jos koskaan on aika kehittää syvä, pakottava halu oppia hallitsemaan televisiosarjojen periaatteita. Näin poikkeusoloissa ravinto ja läheiset ovat jatkuvasti ympärillä, joten jos et lepsuile ja harhaudu oikealta tieltä, niin jouluun mennessä olet täysivaltainen connoisseur.

 • Pidätkö koronapäiväkirjaa? Kirjoittaminen on katastrofinhallintaa ja kurkotus tulevaisuuteen

  Kriisi saa ihmisen kirjoittamaan päiväkirjaa.

  Koronakriisi on saanut monet aloittamaan päiväkirjan pitämisen. Sosiaalisessa mediassa liikkuu päivityksiä aihetunnisteella #koronapäiväkirja. Sairastuneet ovat julkaisseet päiväkirjoja oireistaan ja lapsiperheet arjestaan poikkeustilassa. Myös perinteinen, käsinkirjoitettu päiväkirja on tehnyt paluun. Minä-muotoinen kirjoittaminen liittyy aina kriisiaikoihin, sanoo kirjallisuustieteen dosentti ja kirjallisuusterapeutti Päivi Kosonen.

 • Toivo runoa niille, joiden seuraa kaipaat

  Yle Radio 1:ssä kuunnellaan runotoiveita.

  Saako korona-eristys kaipaamaan työtovereiden naurua tai hassuttelua harrastuskavereiden kanssa. Ikävöitkö isovanhempien seuraa? Onko rakkaasi maitten ja merten takana? Toivo runoa hänelle jonka seuraa kaipaat! Toukokuun toisen päivän runolähetyksessä saa lähettää terveisiä! Kuulijoiden toiverunoja tulkitsevat Mirjami Heikkinen ja Eero Ojala.

 • Terapeutti Tommy Hellsten on aitiopaikalla ihmisyyteen

  Tommy Hellsten antaa lukijoilleen rakennuspalikoita elämään.

  Kirjailija, terapeutti, teologi ja kouluttaja Tommy Hellsten antaa lukijoilleen ja kuulijoilleen jatkuvasti rakennuspalikoita elämään. Hän käyttää itseään ja omia kokemuksiaan esimerkkeinä opastaessaan muita.

 • Täydelliseen kirjallisuusfestivaaliin tarvitaan rakkautta, seksiä ja ihmissuhteita

  Kirjallisia kohtaamisia Valituissa sanoissa

  Helsinki Litin näkemyksellistä keskustelua elämästä, kuolemasta, yhteiskunnasta ja kirjallisuudesta nähdään kevään Valituissa sanoissa. Valitut sanat tuo koteihin viime kevään Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalin keskustelut elämästä, kuolemasta, yhteiskunnasta ja kirjallisuudesta. Lavalla on maailmankansalaisia, jotka ovat eläneet ja kasvaneet monessa eri maassa ja kulttuurissa.

 • Karismaattinen uutisikoni Heikki Kahila hurmaa James Bondina

  Uutisikoni Heikki Kahilan ura alkoi viihteestä.

  Muistatko Heikki Kahilan, kun hän esittää hyväsydämistä agenttia englanninkielisessä parodiassa Salaisen agentin äiti? Vai onko muistiisi tallentunut se hetki, kun uutisankkuri Kahila kertoo ensin presidentin määräämästä villahousupakosta ja nousee sitten pöydälle tanssimaan villapöksyissään?