Hyppää pääsisältöön

17.1. Teemalauantai: Kasariteinit

Breakfast Club, ohjaus John Hughes.
Breakfast Club, ohjaus John Hughes. Kuva: Yle Kuvapalvelu breakfast club,Teemalauantai

1980-luvun teinit huomio: Don’t you forget about this!

Teemalauantai on omistettu teineille, teinileffoille ja aivan erityisesti 1980-luvun teineille. Illan avaa John Hughesin ohjaama Breakfast Club, jonka maine vain kasvaa vuosien vieriessä. Ensi-illan aikaan vuonna 1985 kriitikot tuhahtelivat elokuvalle, 30 vuotta myöhemmin sitä pidetään lajityyppinsä parhaimpiin kuuluvana teinileffana. Kasarinostalgiana se on tietysti ihan omaa luokkaansa.

Breakfast Club kertoo viidestä erilaisesta nuoresta, joita yhdistää aluksi vain jälki-istunto. He ovat chicagolaisen high schoolin "jock, brain, recluse, beauty & rebel" – urheilija, lukutoukka, friikki, kaunotar ja kapinallinen. Yhden lauantaipäivän aikana he vähitellen muuttuvat toistensa silmissä stereotyypeistä ihmisiksi.

Pääosissa ovat Emilio Estevez, Anthony Michael Hall, Judd Nelson, Molly Ringwald ja Ally Sheedy; nuorten näyttelijöiden joukkoa alettiin kutsua nimellä "brat pack". Elokuvan ikimuistoisen tunnuskappaleen, kasarihitin Don't You (Forget About Me) esittää Simple Minds.

Elokuvan jälkeen esitetään runsailla elokuvanäytteillä varustettu tv-dokumentti Teen Spirit – teinileffojen historia. Se on kertomus siitä, miten teinileffoista eli nuorisoelokuvista tuli oma lajityyppinsä omine sääntöineen, tähtineen, kliseineen ja mestariteoksineen. Kaari kulkee James Deanistä ja dramaattisesta Nuoresta kapinallisesta George Lucasin nostalgiseen American Graffitiin ja high school -komediaan Fast Times at Ridgemont High, jossa nuori Sean Penn oli koko ajan pilvessä ja pihalla. Mukana ovat niin genren tärkeimpiin ohjaajiin kuulunut John Hughes kuin Outsidersin ohjannut Francis Ford Coppola.

Teinileffojen valtavirtaan kuuluvien seksikomedioiden ja kauhuelokuvien lisäksi dokumentissa käsitellään nuorisoelokuvien art house -osastoa: Gus Van Santin kouluampumisdraamaa Elephant ja kohua herättänyttä, aidsin leviämistä suorasukaisesti kuvannutta elokuvaa Kids, jonka ohjasi valokuvaaja Larry Clark.

Teinileffojen ylenkatsominen on typerää, sillä kuten John Hughes totesi: ”16-vuotiaan ajatukset ja tunteet ovat yhtä relevantteja kuin minun.”

Teemalauantai 17.1.2015

  • 21.00 Breakfast Club, USA 1985. Ohjaus John Hughes. Pääosissa Emilio Estevez, Anthony Michael Hall, Judd Nelson, Molly Ringwald, Ally Sheedy, Paul Gleason.
  • 22.30 Teen Spirit – teinileffojen historia (Teen Spirit: Teenagers and Hollywood), Ranska 2009. Tv-dokumentti, ohjaus Clélia Cohen ja Antoine Coursat.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa