Hyppää pääsisältöön

17.1. Teemalauantai: Kasariteinit

Breakfast Club, ohjaus John Hughes.
Breakfast Club, ohjaus John Hughes. Kuva: Yle Kuvapalvelu breakfast club,Teemalauantai

1980-luvun teinit huomio: Don’t you forget about this!

Teemalauantai on omistettu teineille, teinileffoille ja aivan erityisesti 1980-luvun teineille. Illan avaa John Hughesin ohjaama Breakfast Club, jonka maine vain kasvaa vuosien vieriessä. Ensi-illan aikaan vuonna 1985 kriitikot tuhahtelivat elokuvalle, 30 vuotta myöhemmin sitä pidetään lajityyppinsä parhaimpiin kuuluvana teinileffana. Kasarinostalgiana se on tietysti ihan omaa luokkaansa.

Breakfast Club kertoo viidestä erilaisesta nuoresta, joita yhdistää aluksi vain jälki-istunto. He ovat chicagolaisen high schoolin "jock, brain, recluse, beauty & rebel" – urheilija, lukutoukka, friikki, kaunotar ja kapinallinen. Yhden lauantaipäivän aikana he vähitellen muuttuvat toistensa silmissä stereotyypeistä ihmisiksi.

Pääosissa ovat Emilio Estevez, Anthony Michael Hall, Judd Nelson, Molly Ringwald ja Ally Sheedy; nuorten näyttelijöiden joukkoa alettiin kutsua nimellä "brat pack". Elokuvan ikimuistoisen tunnuskappaleen, kasarihitin Don't You (Forget About Me) esittää Simple Minds.

Elokuvan jälkeen esitetään runsailla elokuvanäytteillä varustettu tv-dokumentti Teen Spirit – teinileffojen historia. Se on kertomus siitä, miten teinileffoista eli nuorisoelokuvista tuli oma lajityyppinsä omine sääntöineen, tähtineen, kliseineen ja mestariteoksineen. Kaari kulkee James Deanistä ja dramaattisesta Nuoresta kapinallisesta George Lucasin nostalgiseen American Graffitiin ja high school -komediaan Fast Times at Ridgemont High, jossa nuori Sean Penn oli koko ajan pilvessä ja pihalla. Mukana ovat niin genren tärkeimpiin ohjaajiin kuulunut John Hughes kuin Outsidersin ohjannut Francis Ford Coppola.

Teinileffojen valtavirtaan kuuluvien seksikomedioiden ja kauhuelokuvien lisäksi dokumentissa käsitellään nuorisoelokuvien art house -osastoa: Gus Van Santin kouluampumisdraamaa Elephant ja kohua herättänyttä, aidsin leviämistä suorasukaisesti kuvannutta elokuvaa Kids, jonka ohjasi valokuvaaja Larry Clark.

Teinileffojen ylenkatsominen on typerää, sillä kuten John Hughes totesi: ”16-vuotiaan ajatukset ja tunteet ovat yhtä relevantteja kuin minun.”

Teemalauantai 17.1.2015

 • 21.00 Breakfast Club, USA 1985. Ohjaus John Hughes. Pääosissa Emilio Estevez, Anthony Michael Hall, Judd Nelson, Molly Ringwald, Ally Sheedy, Paul Gleason.
 • 22.30 Teen Spirit – teinileffojen historia (Teen Spirit: Teenagers and Hollywood), Ranska 2009. Tv-dokumentti, ohjaus Clélia Cohen ja Antoine Coursat.
 • Kun urheilijat rahan perään lähtivät

  Vellu Ketola ja Hexi Riihiranta? Hehän pelaavat rahasta!

  Yle Teemalla on käynnissä upea 10-osainen Urheilu Suomi -sarja. Siinä käydään kattavasti läpi maamme merkittävimmät urheiluhenkilöt, saavutukset ja ilmiöt urheilun ympärillä. Teeman Elävä arkisto komppaa kolmella ohjelmalla, joissa nousevat esiin suomalaisille rakkaat urheilulajit. Historiallinen urheilupaketti Teemalla: Torstaina 23.11. klo 22.45, perjantaina 24.11.

Yle Teema

 • Bruce Springsteen katsoo taakseen

  40 Springsteen-keikkaa nähnyt Jukka Kuosmanen kirjoittaa.

  "Olen täysin jäävi fanipohjani takia sanomaan dokumentin kohteesta Bruce Springsteenistä yhtään mitään, mutta kyseisen dokumentin katsomiseen olen pätevöitynyt 30 viime vuotta." Toimittaja Jukka Kuosmanen kirjoittaa Teemalla 18.11.2017 ensi-iltansa saavasta dokumenttielokuvasta Bruce Springsteen omin sanoin.

 • Lokakuun vallankumous Teeman elokuvissa ja dokumenteissa syksyllä 2017

  Neuvostoliiton varhaistaidetta, tsaarien Venäjän historiaa

  Teema esittää syksyllä 2017 varhaisen Neuvostoliiton elokuvia sekä dokumentteja tsaarien Venäjän historiasta ja bolševikkien vallan alkuvuosien taiteesta. Lokakuun vallankumous mullisti Venäjän ja muutti koko maailmanhistorian suuntaa sata vuotta sitten. Teemalla alkaa kumouksen vuosipäivän alla sarja dokumentteja ja elokuvia, jotka piirtävät kuvaa Venäjästä ennen ja jälkeen vallankumouksen.

 • Elokuvan vallankumous

  Varhainen neuvostovalta antoi taiteilijoille tilaa kokeilla

  Varhainen Neuvostoliitto antoi taiteilijoilleen tilaa kokeilla, ja tuloksena oli mullistavaa elokuvaa, vaikka vapaus jäikin lyhytaikaiseksi.

 • Venäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Veneäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Täällä Moskova ja Punainen tori. Kommunistisen puolueen johto ja sotilaskomentajat ovat juuri nousseet Leninin mausoleumin päälle. Kremlin kellot kajauttavat kymmenen lyöntiä ja juhlamenot voivat alkaa. Näin käynnistyivät Venäjän vallankumouksen 70-vuotisjuhlat vuonna 1987 ja selostajana oli Yleisradion pitkäaikainen ja ansioitunut kirjeenvaihtaja Reijo Nikkilä.

 • Fritz Lang pahuuden voimien kuvajaana

  Saksalaisen elokuvan lokakuussa Mabuset ja M

  Teeman saksalaisen elokuvan lokakuun keskeinen ohjaaja on Fritz Lang. Kuukauden aikana nähdään Langin Tohtori Mabuse -elokuvat vuosilta 1922 ja 1933 sekä M – kaupunki etsii murhaajaa. Mielenkiintoisen näkökulman Langiin antaa Gordian Mauggin vuonna 2016 valmistunut tosipohjainen draama ohjaaja Langista sarjamurhaajan jäljillä.

 • Teema tuo Jacques Tatin koko tuotannon loppuvuodeksi Areenaan!

  Tatin koko tuotanto Teeman Areena-kanavalla 9.10. alkaen

  Lokakuun 9. päivänä Jacques Tatin syntymästä tulee kuluneeksi 110 vuotta. Samana päivänä Teeman Areena-kanavalla julkaistaan Jacques Tatin koko säilynyt tuotanto ja paljon muuta tätä koomikkoneroa sivuavaa ohjelmistoa. Teemalauantai ottaa varaslähdön jo 7.10. klo 21.

 • Teeman syksyn 2017 elokuvat

  Elokuvia tiistaista sunnuntaihin

  Syksyn 2017 elokuvateemoja ovat muun muassa Jacques Tati, Saksa Mabusesta Hitleriin, Viro, Lokakuun vallankumous, Stanley Kubrick ja itsenäinen Suomi.

 • Ysärillä lama kouraisi ja syvältä - kunnes noustiin taas

  90-luku alkoi Suomen putoamisella syvään talouslamaan.

  90-luvun suuri lama ja suurtyöttömyys olivat Suomen sodanjälkeisen historian totisimpia paikkoja. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään kylmäävä dokumentti talouskriisiin ajautumisesta sekä omalaatuista viihdettä ysärin lopulta, jolloin oltiin jo Nokian siivittämässä nousukiidossa.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!