Hyppää pääsisältöön

5 (kulttuurihistoriallista) syytä miksi kaikkien kannattaisi syödä sipulia

Boris Grigoriev: Still Life with Cat and Onions
Boris Grigoriev: Still Life with Cat and Onions Boris Grigoriev: Still Life with Cat and Onions Kuva: Boris Grigoriev / Wikimedia boris grigoriev

Sipuli on pyhä ja paha kasvi. Se on itkettävä ja haiseva superruoka. Tutkimusten mukaan sipulit alentavat veren kolesterolitasoa, vahvistavat immuunijärjestelmää ja auttavat ehkäisemään syöpä- sekä sydän- ja verisuonisairauksia. Jos tämä ei riitä perusteeksi sipulin syömiselle, on syytä kääntyä kulttuurihistorian puoleen.

1. Sipuli on pyhä

Muinaiset egyptiläiset uskoivat, että sipuli syntyi, kun Osiriksen poika, haukanpäinen taivaanjumala Horus, pudotti maitohampaansa. Maan sisään pudonneet hampaat muuttuivat sipuleiksi.

Ramses IV tomb corridor
Ramses IV hautaholvi. Napauta kuvaa, niin pääset katsomaan panoraaman Ramses IV:n hautakammiosta Ramses IV tomb corridor Kuva: Wikimedia / it:Utente:Hotepibre (Giuseppe) kesäkeiton syvin olemus

Sipuli oli Egyptissä tärkeä osana pyhiä uskonnollisia menoja, erityisesti hautajaisia. Sipulin kerroksellinen rakenne symboloi egyptiläisille ikuista elämää. Hautajaismenoissa sipuleita uhrattiin vainajan mukana lahjaksi tuonpuoleiselle. Kun tiedemiehet avasivat Ramses neljännen sarkofagin, kääreistä eivät tuijottaneetkaan muumion tyhjät silmäkuopat. Silmien tilalla oli kokonaiset sipulit.

San Diego Museum of Man - Eye of Horus Tile
San Diego Museum of Man - Eye of Horus Tile San Diego Museum of Man - Eye of Horus Tile Kuva: Captmondo / Wikimedia horuksen silmä

Egyptiläiset rinnastivat sipulin Horuksen valkeaan silmään – terveyden, menestyksen ja kuninkaallisuuden suojelevaan symboliin. Tästä syystä sipuli sai kunnian toimia vainajan silminä tuonpuoleisessa
Sipulin antiseptisiä ominaisuuksia, sekä voimakasta hajua hyödynnettiin ruumiiden palsamoinnissa ja muumioimisessa. Muumion kääreet kastettiin sipulia sisältävään seokseen ja usein kääreiden sisään kätkettiin kokonaisia sipuleita.

Turkkilaisen legendan mukaan sipulit syntyivät Saatanan jalanjäljistä.

Kuuntele tarina:

Relief from the Sanctuary of Khonsu Temple in the Precinct of Amun-Re at Karnak Temple
Relief from the Sanctuary of Khonsu Temple in the Precinct of Amun-Re at Karnak Temple Kuva: Wikimedia / Asavaa ramses 3

2. Sipuli on käypää valuuttaa!

Pyramidien rakennustyömailla raataneiden miesten palkat maksettiin sipuleina ja muina ruoka-aineina. Sipulin ja ohran puuttuminen sai myös aikaan maailmanhistorian ensimmäisen lakon. Faarao Ramses III aikaan faaraoiden hautakammioita rakentaneet miehet aloittivat istumalakon, kun palkaksi luvattuja ruoka-aineita ei toimitettu.
Keskiajan Euroopassa sipuleilla saattoi maksaa vuokransa ja jopa veronsa. Sipulit olivat keskiajalla myös sopiva häälahja.

3. Sipuli on laillinen doping-aine!

Antiikin kreikassa olympialaisten urheilijat kohottivat kuntoaan sipulilla. Harjoitteluvaiheessa syötiin sipulia ja juotiin sipulimehua. Juuri ennen suoritusta voimaa saatiin sipulin haistelusta. Sipulia myös hierottiin iholle ennen suoritusta.

Roma: Athletic game
Roma: Athletic game Kuva: Wikimedia / Fingalo paini,friisit,Antiikin Kreikka,kesäkeiton syvin olemus
Märkiville haavoille saatettiin laittaa lämmin sipulihaude. Hämeessä korvasärkyä hoidettiin sipuli- ja juhannuskukkahauteilla.

4. Sipuli on oiva apuväline terveydenhuollossa!

Muinaiset egyptiläiset rinnastivat sipulin Horuksen suojelevaan silmään. Sipulin uskottiin suojaavan käärmeen puremilta. Antiikin roomalaiset käyttivät sipulia lääkkeenä. Roomalainen sotilas, kirjailija ja luonnontutkija Plinius vanhempi ehti kirjoittaa sipulin terveysvaikutuksista, ennen kuin menehtyi Vesuvius-tulivuoren purkauksessa vuonna 79. Plinius vanhemman mukaan sipuli auttaa unen saamisessa, sen avulla voi parantaa näköä, suun haavoja, koiran puremia, hammassärkyä ja punatautia. Sipuli auttaa myös noidannuolen iskiessä.

Suomessakin sipulin lääkinnällisiin ominaisuuksiin on uskottu pitkään. Märkiville haavoille saatettiin laittaa lämmin sipulihaude. Hämeessä korvasärkyä hoidettiin sipuli- ja juhannuskukkahauteilla.

Keltasipulia on nautittu maidossa keitettynä yskään ja vilustumisvaivoihin, raakana vesitautiin ja matolääkkeeksi. Ulkoisesti sitä on käytetty savipuoleen ja palohaavoihin, mutta sitä on myös muserrettu tulehtuneisiin haavoihin.

Sydänvaivoihin suositeltiin Jämsän seudulla muutaman sipulin syömistä päivässä. Hauskaa on se, että myös nykylääketiede uskoo sipulin kykyihin sydän- ja verisuonitautien ehkäisijänä.

Paul Cézanne: Still Life with Onions
Paul Cézanne: Still Life with Onions Paul Cézanne: Still Life with Onions Kuva: Google Cultural Institute paul cézanne

5. Sipuli auttaa itkemään

.
Joskus tunteita on vaikeaa saada puretuksi. Vaikka ahdistaa ja itkettää, ei mitään tule ulos. Silloin avuksi voi ottaa sipulin. Günter Grassin Peltirumpu kuvaa allegorisesti toisen maailmansodan jälkiä Euroopassa. Romaanista löytyy hieno sipulivertaus. Päähenkilö Oskar päätyy soittamaan eriskummalliseen yökerhoon nimeltään Sipulikellari. Siellä ei ole baaritiskiä eikä ruokalistoja. Siellä ei syödä eikä juoda mitään. Istuimina on sipulisäkeillä päällystettyjä puulaatikoita. Sipulikellariin kokoontuvat kaupungin liikemiehet, lääkärit, virkamiehet, taiteilijat, kaikki. Sipulikellarissa jokainen saa sipulin kuorittavakseen. Kun sipulin kirvoittamat kyyneleet alkavat virrata, saavat kaikki viimein itkeä pois sisäänsä patoutuneet surut ja murheet: ”Siellä itkettiin vihdoinkin. Itkettiin säädyllisesti, itkettiin estottomasti, itkettiin valtoimenaan. Siellä virtasi ja virta vei mennessään. Sinne lankesi sade. Sinne lankesi kaste.”

Yle Radio1 Kesäkeiton syvin olemus: sipuli 20.06.2016 klo 17.40
Yle Areena 20.06.2016 klo 17.40 ja on kuunneltavissa 30vrk

Kesäkeiton syvin olemus: Sipuli – sopiva häälahja?

Kesäkeiton syvin olemus: Santeri Vuosaran resepti Sipuli 2.0

sipuleita kulhossa
Sipuleita kulhossa sipuleita kulhossa Kuva: Yle / Kaisa Pulakka sipulikulho

Lähteet:
www.yrttitarha.fi - kansanperinne
Toussaint-Samat Maguelonne: The History of Food. Wiley-Blackwell 2008.
Noa - National Onion Association
Verkkoartikkeli: www.examiner.com: The Onion's Role in Ancient Egypt
http://www.kasvikset.fi/
Grass Günter: Peltirumpu. Suomentanut Aarno Peromies. Otava 1999.

Kommentit
 • Enkeleitä ja elokuvia Berliinin taivaan alla

  Mitä Wenders, Lucas ja Wilder kertovat Berliinistä?

  Ensimmäiset Berliinin muurin ylityksestä - tai pikemminkin alituksesta - kertovat elokuvat valmistuivat hyvin nopeasti muurin pystyttämisen jälkeen. Seuraavina vuosikymmeninä elokuvaohjaajat sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa tarttuivat aiheeseen. Ikimuistettavin Berliinistä ja sen muurista kertova elokuva on kuitenkin Wim Wendersin runollinen, enkelien Berliinistä kertova tarina Berliinin taivaan alla, jonka yhtenä käsikirjoittajana oli vuoden 2019 kirjallisuuden Nobel-palkinnon saanut Peter Handke. Toimittajana on Jukka Mikkola.

 • Älä hylkää masentunutta

  Aito vuorovaikutus tukee masentunutta, ole kärsivällinen.

  Kun läheisen maailmankuva tummuu ja usko tulevaisuuteen hiipuu, häntä on vaikea ymmärtää. Masentunut vetäytyy omiin oloihinsa ja tuntuu elävän toisessa todellisuudessa. Hänen negatiivinen asenteensa ja flegmaattinen olemuksensa saattaa vähän ärsyttääkin. Miksi hän ei yksinkertaisesti ravista masennuksen viittaa harteiltaan ja huomaa kaikkea kaunista ja hyvää ympärillään?

 • David Bowie ja sankarit Berliinin muurilla

  Murrettiinko Berliinin muuri musiikin avulla?

  "Me lähetämme terveiset kaikille ystävillemme muurin toisella puolella", David Bowie sanoi ja esitti laulun, jonka myös itäberliiniläiset nuoret tunsivat. Se oli Heroes, sankarit, ja se oli saanut alkunsa Berliinin muurilta. Elettiin kesää 1987, eikä kukaan vielä uskonut muurin murtuvan. Musiikki oli ajatuksia herättävä asia jaetussa kaupungissa, ja ennen pian musiikista tuli olennainen osa idän ja lännen välistä ideologista taistelua. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Berliinin muuri murrettiin musiikin avulla. Apuna olivat maailmantähtien kuten David Bowien ja Bruce Springsteenin lisäksi sekä itä-Berliinin punkkarit että kapellimestari Leonard Bernstein. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Taidepedagogi Marjatta Levanto: Taide on totta

  Lapset yllättivät Ateneumin ensimmäisen museolehtorin.

  Suomalaisen museopedagogiikan uranuurtaja Marjatta Levanto suhtautuu intohimoisesti niin taiteen kokemiseen kuin taiteesta kirjoittamiseenkin. Hän loi perustan Ateneumin museopedagogiikalle eli yleisötyölle ja on tullut tunnetuksi erityisesti lapsille suunnattujen taidehistoriakirjojen kirjoittajana. 

 • Enkeleitä ja elokuvia Berliinin taivaan alla

  Mitä Wenders, Lucas ja Wilder kertovat Berliinistä?

  Ensimmäiset Berliinin muurin ylityksestä - tai pikemminkin alituksesta - kertovat elokuvat valmistuivat hyvin nopeasti muurin pystyttämisen jälkeen. Seuraavina vuosikymmeninä elokuvaohjaajat sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa tarttuivat aiheeseen. Ikimuistettavin Berliinistä ja sen muurista kertova elokuva on kuitenkin Wim Wendersin runollinen, enkelien Berliinistä kertova tarina Berliinin taivaan alla, jonka yhtenä käsikirjoittajana oli vuoden 2019 kirjallisuuden Nobel-palkinnon saanut Peter Handke. Toimittajana on Jukka Mikkola.

 • Älä hylkää masentunutta

  Aito vuorovaikutus tukee masentunutta, ole kärsivällinen.

  Kun läheisen maailmankuva tummuu ja usko tulevaisuuteen hiipuu, häntä on vaikea ymmärtää. Masentunut vetäytyy omiin oloihinsa ja tuntuu elävän toisessa todellisuudessa. Hänen negatiivinen asenteensa ja flegmaattinen olemuksensa saattaa vähän ärsyttääkin. Miksi hän ei yksinkertaisesti ravista masennuksen viittaa harteiltaan ja huomaa kaikkea kaunista ja hyvää ympärillään?

 • David Bowie ja sankarit Berliinin muurilla

  Murrettiinko Berliinin muuri musiikin avulla?

  "Me lähetämme terveiset kaikille ystävillemme muurin toisella puolella", David Bowie sanoi ja esitti laulun, jonka myös itäberliiniläiset nuoret tunsivat. Se oli Heroes, sankarit, ja se oli saanut alkunsa Berliinin muurilta. Elettiin kesää 1987, eikä kukaan vielä uskonut muurin murtuvan. Musiikki oli ajatuksia herättävä asia jaetussa kaupungissa, ja ennen pian musiikista tuli olennainen osa idän ja lännen välistä ideologista taistelua. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Berliinin muuri murrettiin musiikin avulla. Apuna olivat maailmantähtien kuten David Bowien ja Bruce Springsteenin lisäksi sekä itä-Berliinin punkkarit että kapellimestari Leonard Bernstein. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Kahdeksan bitin voimalla!

  Se esiteltiin vuonna 1982 ja se muutti maailman.

  Vuonna 1982 kuluttajaelektroniikan suurtapahtumassa Consumer Electronics Showssa Las Vegasissa esiteltiin laite, joka tuli peruuttamattomasti muuttamaan meidän maailmaamme. Laite oli nimeltään Commodore 64. Se oli kotitietokone. Se valloitti maailman. Laitetta myytiin seuraavan kymmenen vuoden aikana jopa yli 30 miljoonaa kappaletta. Se oli suhteellisen edullinen, käyttökelpoinen ja hauska kone. Sillä pystyi tekemään monenlaisia asioita, muun muassa musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • "Onko musta ollenkaan tähän, kun nuo muut on niin sairaan hyviä?" Lahjakkaan suvun vesa Aili Ikonen epäili pitkään, onko hänestä ammattimuusikoksi

  Musiikki on muusikko Aili Ikoselle intohimo.

  Erityisesti jazzlaulajana tunnettu muusikko Aili Ikonen kasvoi musiikin ympäröimänä. Korpilahdelta kotoisin oleva Ikonen pomppi lapsena Joutsenlammen finaaliosaa veljensä Osmon kanssa olohuoneen sohvan ympärillä ja harjoitteli pieteetillä viulunsoittoa viisivuotiaasta alkaen. Silti ura muusikkona ei ollut itsestäänselvyys.

 • Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkala tekee jätteestä luksusta – hänen iltapukunsa pääsi Emma Karin yllä Linnan juhliin ja lopulta museoon

  Merestä kerätyistä muovipulloista syntyi asu Linnan juhliin.

  Maailman merissä saattaa olla 30 vuoden päästä enemmän muovia kuin kalaa. Silti muovia käytetään jatkuvasti enemmän. Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkala haluaa tehdä jätemuovista muodikasta, jotta edes kierrätys toimisi paremmin. Kansanedustaja Emma Karille suunniteltu iltapuku hankittiin Kansallismuseon kokoelmiin.

 • Sanat haltuun rap-riimein

  Sanat haltuun -hanke auttaa nuoria löytämään äänensä.

  Rap-musiikki voi olla väylä parempaan luku- ja ilmaisutaitoon. Musiikkia kuunnellessa voi päähän tarttua myös muutama yhteiskunnallinen ajatus. Vielä enemmän kuhinaa päähän syntyy, jos alkaa itse luoda riimejä. Kirjallisuus- ja taidekriitikko, toimittaja sekä opettaja Aleksis Salusjärvi pohti, miksi lukeminen koetaan jotenkin epämiehekkääksi harrastukseksi.

 • Avaruusromua: Psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO

  Mitä jos rakennettaisiin maailman suurin syntesoija?

  Malcolm Cecil ja Robert Margouleff kohtasivat 50 vuotta sitten New Yorkissa, tuolloin uudessa Media Sound -studiossa. Heillä oli idea. Mitä jos hankittaisiin useita syntesoijia ja soitettaisiin niitä yhtaikaa? Ja jos kytkettäisi in ne toisiinsa, toimimaan yhdessä, siinä meillä olisi elektroninen orkesteri. Idea hahmoteltiin kiinalaisen ravintolan pöytäliinaan ja se päätettiin toteuttaa. Alkoi syntyä psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO. Toimittajana Jukka Mikkola.