Sipuli on pyhä ja paha kasvi. Se on itkettävä ja haiseva superruoka. Tutkimusten mukaan sipulit alentavat veren kolesterolitasoa, vahvistavat immuunijärjestelmää ja auttavat ehkäisemään syöpä- sekä sydän- ja verisuonisairauksia. Jos tämä ei riitä perusteeksi sipulin syömiselle, on syytä kääntyä kulttuurihistorian puoleen.
1. Sipuli on pyhä
Muinaiset egyptiläiset uskoivat, että sipuli syntyi, kun Osiriksen poika, haukanpäinen taivaanjumala Horus, pudotti maitohampaansa. Maan sisään pudonneet hampaat muuttuivat sipuleiksi.

Sipuli oli Egyptissä tärkeä osana pyhiä uskonnollisia menoja, erityisesti hautajaisia. Sipulin kerroksellinen rakenne symboloi egyptiläisille ikuista elämää. Hautajaismenoissa sipuleita uhrattiin vainajan mukana lahjaksi tuonpuoleiselle. Kun tiedemiehet avasivat Ramses neljännen sarkofagin, kääreistä eivät tuijottaneetkaan muumion tyhjät silmäkuopat. Silmien tilalla oli kokonaiset sipulit.

Egyptiläiset rinnastivat sipulin Horuksen valkeaan silmään – terveyden, menestyksen ja kuninkaallisuuden suojelevaan symboliin. Tästä syystä sipuli sai kunnian toimia vainajan silminä tuonpuoleisessa
Sipulin antiseptisiä ominaisuuksia, sekä voimakasta hajua hyödynnettiin ruumiiden palsamoinnissa ja muumioimisessa. Muumion kääreet kastettiin sipulia sisältävään seokseen ja usein kääreiden sisään kätkettiin kokonaisia sipuleita.
Turkkilaisen legendan mukaan sipulit syntyivät Saatanan jalanjäljistä.
Kuuntele tarina:

2. Sipuli on käypää valuuttaa!
Pyramidien rakennustyömailla raataneiden miesten palkat maksettiin sipuleina ja muina ruoka-aineina. Sipulin ja ohran puuttuminen sai myös aikaan maailmanhistorian ensimmäisen lakon. Faarao Ramses III aikaan faaraoiden hautakammioita rakentaneet miehet aloittivat istumalakon, kun palkaksi luvattuja ruoka-aineita ei toimitettu.
Keskiajan Euroopassa sipuleilla saattoi maksaa vuokransa ja jopa veronsa. Sipulit olivat keskiajalla myös sopiva häälahja.
3. Sipuli on laillinen doping-aine!
Antiikin kreikassa olympialaisten urheilijat kohottivat kuntoaan sipulilla. Harjoitteluvaiheessa syötiin sipulia ja juotiin sipulimehua. Juuri ennen suoritusta voimaa saatiin sipulin haistelusta. Sipulia myös hierottiin iholle ennen suoritusta.
Märkiville haavoille saatettiin laittaa lämmin sipulihaude. Hämeessä korvasärkyä hoidettiin sipuli- ja juhannuskukkahauteilla.
4. Sipuli on oiva apuväline terveydenhuollossa!
Muinaiset egyptiläiset rinnastivat sipulin Horuksen suojelevaan silmään. Sipulin uskottiin suojaavan käärmeen puremilta. Antiikin roomalaiset käyttivät sipulia lääkkeenä. Roomalainen sotilas, kirjailija ja luonnontutkija Plinius vanhempi ehti kirjoittaa sipulin terveysvaikutuksista, ennen kuin menehtyi Vesuvius-tulivuoren purkauksessa vuonna 79. Plinius vanhemman mukaan sipuli auttaa unen saamisessa, sen avulla voi parantaa näköä, suun haavoja, koiran puremia, hammassärkyä ja punatautia. Sipuli auttaa myös noidannuolen iskiessä.
Suomessakin sipulin lääkinnällisiin ominaisuuksiin on uskottu pitkään. Märkiville haavoille saatettiin laittaa lämmin sipulihaude. Hämeessä korvasärkyä hoidettiin sipuli- ja juhannuskukkahauteilla.
Keltasipulia on nautittu maidossa keitettynä yskään ja vilustumisvaivoihin, raakana vesitautiin ja matolääkkeeksi. Ulkoisesti sitä on käytetty savipuoleen ja palohaavoihin, mutta sitä on myös muserrettu tulehtuneisiin haavoihin.
Sydänvaivoihin suositeltiin Jämsän seudulla muutaman sipulin syömistä päivässä. Hauskaa on se, että myös nykylääketiede uskoo sipulin kykyihin sydän- ja verisuonitautien ehkäisijänä.

5. Sipuli auttaa itkemään
.
Joskus tunteita on vaikeaa saada puretuksi. Vaikka ahdistaa ja itkettää, ei mitään tule ulos. Silloin avuksi voi ottaa sipulin. Günter Grassin Peltirumpu kuvaa allegorisesti toisen maailmansodan jälkiä Euroopassa. Romaanista löytyy hieno sipulivertaus. Päähenkilö Oskar päätyy soittamaan eriskummalliseen yökerhoon nimeltään Sipulikellari. Siellä ei ole baaritiskiä eikä ruokalistoja. Siellä ei syödä eikä juoda mitään. Istuimina on sipulisäkeillä päällystettyjä puulaatikoita. Sipulikellariin kokoontuvat kaupungin liikemiehet, lääkärit, virkamiehet, taiteilijat, kaikki. Sipulikellarissa jokainen saa sipulin kuorittavakseen. Kun sipulin kirvoittamat kyyneleet alkavat virrata, saavat kaikki viimein itkeä pois sisäänsä patoutuneet surut ja murheet: ”Siellä itkettiin vihdoinkin. Itkettiin säädyllisesti, itkettiin estottomasti, itkettiin valtoimenaan. Siellä virtasi ja virta vei mennessään. Sinne lankesi sade. Sinne lankesi kaste.”
Yle Radio1 Kesäkeiton syvin olemus: sipuli 20.06.2016 klo 17.40
Yle Areena 20.06.2016 klo 17.40 ja on kuunneltavissa 30vrk
Kesäkeiton syvin olemus: Sipuli – sopiva häälahja?
Kesäkeiton syvin olemus: Santeri Vuosaran resepti Sipuli 2.0
Lähteet:
www.yrttitarha.fi - kansanperinne
Toussaint-Samat Maguelonne: The History of Food. Wiley-Blackwell 2008.
Noa - National Onion Association
Verkkoartikkeli: www.examiner.com: The Onion's Role in Ancient Egypt
http://www.kasvikset.fi/
Grass Günter: Peltirumpu. Suomentanut Aarno Peromies. Otava 1999.