Hyppää pääsisältöön

Akuutissa maanantaina: Vaihtoehtohoitojen salaisuus?

Kädet selän päällä.
Akuutissa selvitetään vaihtoehtohoitojen suosion salaisuutta. Kädet selän päällä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen vaihtoehtohoito

Akuutin uusi vuosi alkaa uudella ohjelmapaikalla. Tammikuusta alkaen ajankohtaista asiaa terveydestä on luvassa maanantaisin klo 18:30. Vuoden ensimmäisessä lähetyksessä perehdytään vaihtoehtohoitoihin. Miksi ihmiset käyvät mitä erilaisimmissa hoidoissa, vaikka niiden hoitotuloksista ei ole varmuutta? Voisiko olla, että potilas saa hoitotilanteissa pitkään kestävää huomiota, joka kohdistuu juuri häneen. Ihmisen tila voi kohentua siitä luottamuksesta ja toivosta, jonka hoidot antavat. Entä olisiko lääkäreillä jotakin opittavaa potilaan kohtaamisessa? Hyvä lääkäri voi saada aikaan parempia hoitotuloksia ilman lääkkeitä kuin toinen lääkäri lääkehoidon avulla. Asiaa pohtii Turun yliopiston psykiatrian professori Jyrki Korkeila.

Laihduttamisen syyt kiloja syvemmällä

Kati Jylhä
Kati Jylhä Kuva: Yle, Akuutti kati jylhä
Kokkolalainen Kati Jylhä painoi enimmillään 117 kg, ja puolen kilometrin kävelylenkki oli iso ponnistus. Selkäkivut vaivasivat ja Kati joutui pyöräyttämään itsensä pois sängystä päästäkseen liikkeelle. Omien sanojensa mukaan hän oli sairaalloisen lihava. Nyt Kati on 65 kiloa kevyempi ja haluaa kertoa tarinansa Akuutin katsojille. Laihduttamisen syyt olivat liikakiloja syvemmällä, eivätkä muutokset jääneet pelkästään fyysisiksi. Entä miten muut ovat suhtautuneet naisen täydelliseen muodonmuutokseen?

Mikon vitamiinitesti

Mikko Penttilä syö vitamiineja
Mikko Penttilä syö vitamiineja Kuva: Yle, Tero Kyllönen mikko penttilä
Omalääkäri Risto Laitila avaa tuttuun tapaan vastaanottonsa ovet ja laittaa toimittaja Mikko Penttilän heti tositoimiin. Parivaljakon tarkoituksena on testata, kannattaako vitamiineja syödä. Mikko on popsinut syksyn ajan monipuolisesti eri vitamiineja ja nyt hänen verestään mitataan vitamiinitasot. Millaiset ovat Mikon lähtöarvot? Verikokeen jälkeen Mikko lopettaa kaikkien vitamiinilisien syönnin pimeimmän talven ajaksi ja verikoe uusitaan kevään kynnyksellä. Riittääkö tavallinen kotiruoka pitämään vitamiinitasot tarpeeksi korkealla?

Koivuallergian siedätyshoitoa tammikuussa?

Viime kevät oli erityisen tuskallinen koivun siitepölyallergiasta kärsiville? Ilmassa oli ennätyksellinen määrä siitepölyä ja moni allerginen mietti keinoja olonsa helpottamiseksi. Uusi vuosi tuo mukanaan uudenlaisen koivuallergian siedätyshoidon. Pistosten rinnalle on nimittäin tullut liuossiedätys, jossa koivun allergeenejä laitetaan tippana kielen alle. Vaikka talvi on vasta aluillaan, kannattaa siedätyshoito aloittaa jo tammikuussa. Akuutti selvittää, millaisia toimenpiteitä uusi siedätyshoito vaatii.

Ohjelman juontaa Anu-Maija Kärjä.

Akuutti, TV1 maanantaina 12.1. klo 18:30. Uusinta sunnuntaina 18.1. klo 15:10.

Lisää ohjelmasta

Kädet selän päällä.
Kädet selän päällä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen vaihtoehtohoito
Mikko Penttilä syö vitamiineja
Mikko Penttilä syö vitamiineja Kuva: Yle, Tero Kyllönen mikko penttilä
Riina Sarkanen katselee taustalla, kun toinen tutkija katselee mikroskoopilla näytettä.
Riina Sarkanen katselee taustalla, kun toinen tutkija katselee mikroskoopilla näytettä. Kuva: Yle, Akuutti riina sarkanen
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä