Hyppää pääsisältöön

EU:n vuosi 2014 ja vuoden 2015 haasteet.

Henri Vogt kasvokuva
Henri Vogt Henri Vogt kasvokuva henri vogt

]Vuoden 2014 suuria teemoja EU:ssa olivat mm. Ukrainan kriisi, EU:n ja Venäjän suhteet, talouskriisin ratkaisuyritykset, EU:n ja USA:n vapaakauppa- ja investointisuojasopimusneuvottelut, ja uuden parlamentin poliittiset päämäärät. Samat asiat tulevat todennäköisesti jatkumaan EU:ssa suurina keskusteluteemoina myös vuonna 2015.

Lisäksi kiinnostavaa tulee olemaan se, miten uuden komission uusien rakenteiden toimintakyky, eli se minkälaisiksi uusien superkomissaarien roolit tulevat muotoutumaan. Ja myös se miten komissaari Jyrki Kataisen vastuulla oleva investointiraha tullaan käytännössä järjestämään.

Entä miten talous EU:ssa kehittyy. Ja miten se kehittyy eri maissa.

EU:n ja Venäjän suhteiden yksi hyvin kiinnostava hetki tulee olemaan ensi kesänä, kun ratkaistaan se, tullaanko EU:n asettamia Venäjän vastaisia pakotteita jatkamaan. Niiden jatkaminen edellyttää kaikkien maiden yksimielisyyttä. Miten eri maat tulevat reagoimaan silloin?

Ja miten käy TTIP EU:n ja USA:n vapaakauppa- ja investointisuojasopimusneuvottelut neuvotteluiden? Kuinka vähän tai paljon ne edistyvät? Sopimus on kuitenkin niin yksityiskohtainen, laaja ja täynnä periaatteellisia kysymyksiä, että työtä tulee olemaan paljon.

Entä miten eri jäsenmaiden poliittinen kehitys tulee heijastumaan koko EU:hun? Kiinnostavia asioita ovat esim. Britannian vaalit ja Kreikan tilanne.

Suomen kannalta kiinnostavaa on tietysti se, minkälainen keskustelu meidän EU-politiikastamme tullaan käymään ensi vaalien alla ja miten vaalien tulos tulee vaikuttamaan meidän EU-politiikkaamme.

Ohjelmassa on haastateltavana valtio-opin professori Henri Vogt Turun yliopistosta ja toimittajana Maija Elonheimo.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Yhteiskunta