Hyppää pääsisältöön

Haluatko lääkäriksi? Lääkärin opinpolku askel askeleelta

Tie lääkärin ammattiin on vaativa. Kuuden vuoden perusopintojen jälkeen seuraa harjoittelu, niin sanottu kandikesä, ja sen jälkeen halutessa erikoistuminen, joka kestää 5 - 6 vuotta.

Klikkaa kuva suureksi

Opinpolku lääkäriksi
Opinpolku lääkäriksi Kuva: Yle opinpolku

Ennen kuin haaveilet lääkäriopinnoista, sinulla täytyy olla suoritettuna jokin toisen asteen koulutus eli lukio tai ammatillinen tutkinto, jota kautta saat hakukelpoisuuden yliopistoihin.

Lukiossa hyviä ainevalintoja tulevalle lääkärille ovat esimerkiksi pitkä matematiikka, fysiikan ja kemian laaja oppimäärä ja soveltuvat biologian kurssit.

Voit opiskella lääkäriksi lääketieteen tiedekunnissa Helsingin, Kuopion, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistoissa. Opiskelemaan haet osallistumalla valintakokeeseen. Kyse ei ole kuitenkaan varsinaisesta yhteisvalinnasta: voit hakea vain yhteen yliopistoon ja yhteen koulutusohjelmaan.

Lääkärin perusopinnot (6 vuotta, 360 opintopistettä)

Opinnot johtavat lääketieteen lisensiaatin tutkintoon, jonka suoritettuasi voit toimia lääkärinä. Opinnot kestävät noin kuusi vuotta (360 opintopistettä).

Lääketieteen lisensiaatin tutkinto on akateeminen, mutta myös selkeästi ammattiin johtava tutkinto, jonka vuoksi suurin osa opinnoista on kaikille yhteistä ja pakollista. Lääketieteen opinto-ohjelma muodostaa jatkumon, jossa ihmisen normaalin rakenteen, toiminnan ja käyttäytymisen tarkastelusta siirrytään rakenteen, toiminnan ja käyttäytymisen häiriöiden kautta kliiniseen lääketieteeseen. Opintojen sisällöissä ja painotuksissa on jonkin verran eroja yliopistojen välillä.

Opintojen sisällöissä ja painotuksissa on jonkin verran eroja yliopistojen välillä.

Opiskelijalla on oikeus käyttää lääketieteen kandidaatin arvoa, kun hän on suorittanut lääketieteen lisensiaatin tutkintoon johtavista opinnoista vähintään kahden vuoden opinnot.

Opintojen jälkeen saat oikeuden harjoittaa itsenäisesti ammattia laillistettuna lääkärinä. Lääkäri voi työskennellä esimerkiksi sairaaloissa, terveyskeskuksissa, työterveydenhuollossa tai yksityisellä sektorilla. He voivat toimia myös tutkijoina tai opettajina.

Tutkintoon kuuluva harjoittelu (4 kuukautta, 24 opintopistettä)

Lääketieteen lisensiaatin tutkintoon kuuluva harjoittelu kestää 4 kuukautta (24 opintopistettä). Harjoittelu hyväksytään tutkintoon 3 vuoden opintojen jälkeen, ja se suoritetaan loma-aikoina. Harjoittelun tavoitteena on perehdyttää opiskelija sairaanhoitolaitosten ja terveyskeskusten käytännön toimintaan.

Amanuenssi on tutkintoon kuuluvaa pakollista harjoittelua suorittava lääketieteen opiskelija, joka työskentelee jossakin terveydenhuollon toimintayksikössä. Amanuenssina opitaan lääkärin ammattiin kuuluvia käytännön taitoja ja valmiuksia. Amanuenssi ei ole synonyymi lääkärin sijaisena toimivalle tai "kesäkandille" - amanuenssi ei saa tehdä itsenäisiä hoitopäätöksiä, vaan hänen toimintaansa valvoo muu henkilökunta. Valvotusti amanuenssi voi suorittaa myös itse lääkärin perustaitoihin kuuluvia tehtäviä.

Neljän vuoden opinnot suorittanut lääketieteen opiskelija voi toimia erikoissairaanhoidon toimintayksikössä tai terveyskeskuksen vuodeosastolla, mutta ei muissa tehtävissä terveyskeskuksessa. Opiskelijan pitää olla suorittanut myös sen erikoisalan opintojaksot, johon kuuluvissa tehtävissä hän toimii. Jos neljännen vuoden opinnot suorittaneella opiskelijalla on päivystävän lääkärin tehtäviä, hänen on toimittava laillistetun lääkärin välittömässä johdossa ja valvonnassa - eli vanhemman kollegan rinnalla.

Lääketieteen opiskelija, joka on suorittanut hyväksytysti vähintään viiteen ensimmäiseen opintovuoteen kuuluvat opinnot ja jolla on suoritettujen opintojen perusteella riittävät edellytykset kyseisen tehtävän hoitamiseen, voi toimia ”kesäkandina” lääkärin tehtävässä, myös päivystäen. Hän toimii laillistetun lääkärin johdon ja valvonnan alaisena terveydenhuollon tai sosiaalihuollon toimintayksikössä.

Lääkärien jatkokoulutus

Lääkärit jatkokouluttautuvat innokkaasti. Jatkokoulutus jakautuu ammatilliseen ja tieteelliseen jatkokoulutukseen. Ammatillista jatkokoulutusta on erikoislääkärin tutkinto, ja tieteellinen jatkokoulutus johtaa lääketieteen tohtorin tutkintoon.

Suuri osa lääkäreistä jatkaa kouluttautumista erikoistumalla - esimerkiksi kirurgian, psykiatrian, silmätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäreiksi. Erikoisaloja on Suomessa tällä hetkellä 50, ja koulutuksen kesto on viisi tai kuusi vuotta. Kouluttautuminen suoritetaan pitkälti töitä tehden.

Suurin osa lääkäreistä työskentelee julkisella sektorilla (terveyskeskukset, sairaalat, yliopistot) Pääosin yksityispuolella työskentelee osa lääkäreistä (etenkin työterveyshuolto). Tuntipalkka yksityispuolella on usein parempi, mutta vastapainoksi julkinen sektori huolehtii pääosin lääkäreiden koulutuksesta ja lääketieteellisestä tutkimuksesta ja kehittämisestä.

Tietoa lääkäreiden koulutuksesta

lääkäriliitto.fi
opintopolku.fi
opiskelupaikka.fi
Yliopistojen opinto-oppaat - hakukonetulos

Abitreenit - mitä lukion jälkeen?

Lue myös YleX: Iso palkka, varma työllistyminen ja verrattain helppoa päästä opiskelemaan – lue lääkäriksi

Kandit

  • Testaa, onko sinusta eläinlääkäriksi!

    Tee leikkimielinen testi, millainen eläinlääkäri olisit!

    Oletko aina rakastanut eläimiä ja hoivannut niitä mielelläsi? Tee leikkimielinen testi ja selvitä, piileekö sisälläsi salainen eläinlääkäri, joka vain odottaa vapauttamista!