Hyppää pääsisältöön

Poliisi löysi asuntomurtojen saalista Liettuasta

Uudeltamaalta varastettuja arvoesineitä poliisin takavarikossa.
Uudeltamaalta varastettuja arvoesineitä poliisin takavarikossa. Kuva: Yle, MOT varastettua tavaraa

Kari ja Sonja Wacklinin omakotitaloon Länsi-Uudenmaan Siuntiossa murtauduttiin keskellä päivää viime kesäkuussa. Varas rikkoi takaoven ikkunan kivellä ja vei talosta koruja ja kelloja.

”Sanoin vaimolle pari kuukautta sitten, että poliisit eivät tule koskaan saamaan kiinni kyseistä henkilöä”, Kari Wacklin kertoi MOT:lle.

Joulukuussa Länsi-Uudenmaan poliisi kuitenkin ilmoitti Wacklineille, että heiltä anastettua omaisuutta on todennäköisesti löydetty Liettuasta.

”Me olimme kotietsinnällä Pohjois-Liettuassa Panevezysin kaupungissa”, rikoskomisario Janne Saari Länsi-Uudenmaan poliisista kertoo.

Suuresta asuntomurtosarjasta epäilty 25-vuotias liettualaismies istuu tutkintavankeudessa Espoossa. Liettualaispoliisit tekivät marraskuussa hänen asuntoonsa kotietsinnän, jossa Länsi-Uudenmaan poliisit olivat mukana.

Poliisit toivat tullessaan Suomesta anastettua omaisuutta. Länsi-Uudenmaan poliisi laittoi siitä kuvia Facebook-sivuilleen. Joukossa oli kaksi Wacklineilta varastettua kelloa ja korvakoruja. Varastetut kultakorut jäivät kadoksiin.

”Muut luultavasti on sulatettu, koska niitä ei ole löydetty, ne oli niitä arvokkaampia”, Kari Wacklin arvelee.

Liettualaismies tehtaili
yli 60 murtoa

Murrosta epäilty liettualaismies teki Suomeen viime keväänä ja kesänä ainakin viisi murtoreissua ja yli 60 murtoa Länsi-Uudellamaalla ja muualla Etelä-Suomessa. Poliisi arvioi, että hän ryösti omaisuutta – erityisesti koruja – yli puolen miljoonan euron arvosta. Kari Wacklin arvioi, että heidän omaisuuttaaan varastettiin noin 15 000 euron arvosta. Epäillyn jäljille päästiin murtopaikan pihalta löytyneestä bussilipusta.

”Pystyttiin sitä kautta kytkemään lipun ostajalle kasvot sekä vaatteet. Saman näköinen kaveri tuli sitten Tallinnasta Helsinkiin Länsisatamaan, ja Helsingin poliisi sai tämän henkilön niin sanotusti piikkiin”, rikoskomisario Janne Saari Länsi-Uudenmaan poliisista kertoo.

Poliisin mukaan epäilty on syyllistynyt asuntomurtoihin myös Ruotsissa. Poliisi epäilee, että hänellä oli Suomessa liettualaisia rikoskumppaneita.

”Näyttää siltä, että tähän liittyy kolme neljä muutakin henkilöä”, Saari kertoo.

MOT: Murtokopla saapuu laivalla
TV1 maanantaina 19. tammikuuta klo 20

MOT:n asuntomurtopaketti