Hyppää pääsisältöön

Ruoka-aatteet tekevät meistä hihhuleita ja rasittavia saarnaajia

perunoita pussissa
Pyhä Peruna - johon karppaaja ei koske perunoita pussissa Kuva: Yle/Eve Mantu peruna

Väärät ruokavalinnat syöksevät tuhoon. Millä sinä saastutat temppeliäsi? Mitä häpeällistä laitoit suuhusi tänään?

Kun perinteiset uskonnot menettävät merkitystään, alamme antaa syvempiä merkityksiä tämän maailman ilmiöille ja asioille. Ruoasta on tullut uusi uskonto, josta etsitään pelastusta itselle ja maailmalle.

Ruokavalioista ja ravinto-opeista puhutaan kuin uskonkappaleista. Ruokaretoriikka ei häviä teologian kielelle.

Testasin väittämää kielipelillä.

Katekismukseen on tiivistetty Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kristinoppi. Sen keskeistä sisältöä ovat 10 käskyä, jotka Jumala Raamatun mukaan antoi ihmisille noudatettaviksi.

Otin käsittelyyn ensimmäisen käskyn, joka määrittelee jumalasuhteen kaikkea muuta tärkeämmäksi. Vaihdoin "Jumala"-sanan tilalle sanan "ruoka". Syntynyt teksti ei tunnu ollenkaan kummalliselta. Sen arvopohjalle voisi rakentaa vaikkapa ruokaan erikoistuneen aikakausilehden markkinointitekstin.(Lähde evl.fi/ Katekismus)

arvolataamon kuvitusta
arvolataamon kuvitusta Kuva: Yle/Eve Mantu arvolataamo
Kohdatessaan ruoan ihminen sekä pelkää että rakastaa sitä. Ruoan pyhyys herättää pelkoa, mutta ruoan rakkaus vetää puoleensa. - Katekismuksen ensimmäistä käskyä mukaellen

Uskontotieteilijä Anna Haapalaisen mukaan kysymys ruoan ja uskonnon suhteesta on hyvin laaja ja sitä voidaan lähestyä monista näkökulmista.

- Tärkeää on tehdä ero ruoan ja ravinnon välille. Ruokaan liitetään laajempia ja abstraktimpia merkityksiä kuin ravintoon, joka rajatuimman määritelmän mukaan voitaisiin nimetä polttoaineeksi ihmiskeholle. Ruokaan toki liitetään puhetta ravintoarvoista. Tästä esimerkkinä fitnessdieetit tai raakaruokabuumi.

Hyvin iso osa tämän hetkisestä ruokapuheesta linkittyy valintoihin. Mitä ostat? Miten vaikutat ostamisellasi? Mitä syöt? Miten ruokailuvalintasi vaikuttavat itseesi ja hyvinvointiinsi? Mikä on eettinen valinta? Mikä on terveellinen valinta?

Kyse on siis hyvin pitkälti yksilön valinnoista, joilla nähdään olevan vaikutusta sekä ihmiseen itseensä että laajempaan kontekstiin, olkoon se sitten globaali markkinatalous tai kansanterveys.

Raakaruokaa syövät saattavat puhua henkistymisestä tai kirkastumisesta, molemmat uskonnollisia termejä.

- Valinnat ovat identiteetin "rakennusosasia". Mitä tiukemmat rajat ja tarkemmat säännöt, sitä enemmän kontrollia ja sitä enemmän puhtautta/terveyttä. Usein tiettyihin ruokavalioihin tiukasti sitoutuneet ihmiset kokevat saavuttavansa valinnoillaan jotain merkittävää, jota joskus kutsutaan puhtaudeksi.
Raakaruokaa syövät saattavat puhua henkistymisestä tai kirkastumisesta, molemmat uskonnollisissa konteksteissa käytettyjä termejä. Puhtaan ja oikean vastinparina on tietenkin saastainen ja väärä. Prosessoitu, rasvaa ja lisäaineita sisältävä valmisruoka saastuttaa kehon, joka nähdään temppelinä, kuvailee Anna Haapalainen.

suolamylly, kananmuna, rukoilevat kädet
suolamylly, kananmuna, rukoilevat kädet Kuva: Yle/Eve Mantu arvolataamo

Anja Bessonoff käsitteli ruoan asemaa kirjassaan Low fat -uskonto (2010):
- Tiede ja erilaiset yhteiskunnalliset aatteet ovat paljon trendikkäämpiä ja katu-uskottavampia kuin usko johonkin kaikkivoipana pidettyyn yliluonnolliseen mahtiin - - onko uskonnolla nykyihmiselle yleensäkään mitään annettavaa? Tottahan toki, jos minulta kysytään - - ihmisinä olemme edelleen syvästi uskonnollisia olentoja. Tietyissä tilanteissa käyttäydymme uskonnollisesti, vaikka emme sitä itse tunnista tai halua myöntää. Uskonnon merkitys ei ole vähentynyt, mutta sen painopiste on muuttunut. Uskonnollisen etsinnän kohde on siirtynyt tuonpuoleistesta tähän päivään.

Gojimarjat ja spirulina ovat pyhimysten ruokaa, vitivalkoinen patonki on perkeleestä.
Mikroleväpirtelön valmistaminen on rituaali, joka kohottaa askartelijan tosiuskovien joukkoon. Superfoodguruksi mainittu Jaakko Halmetoja ylistää euforiaa, jonka voi tavoittaa kehon kuuntelulla. Hän kertoo juomasta, jota valmisti itselleen junamatkaevääksi:
Eliksiiriin meni pakuri- ja kantokääpäteet pohjalle, jauheformulointina 3 rkl maca-, 2 rkl tocotrienols-, 1 rkl lesitiini-, 1 rkl acai- ja 1 scoopillinen Sun Warrior -jauhetta. Viilennykseksi laitoin pakasteesta Green + -nimisitä spirulina/chlorella/spelt-vehnänoras jääpalavalmistetta.

Ruokablogit ovat ruokauskonnollisen kulttuurin saarnapuhetta - niin väkevää ja kiivasta, että ei todeksi uskoisi. Tulisieluiset profeetat keräävät seuraajia, opetuslapsia, jotka kiiruhtavat kauppaan hankkimaan sen tuotteen, jota itseoppinut guru on ylistänyt.

Kun guru hehkuttaa, kauppa käy.
Viherjauheet ovat nykypäivän aneita, joilla voi saada syntinsä anteeksi.
Viherpirtelö käy krapulapäivän detox-hoidosta, opastaa mm. Emmi-Liia, joka hyvitti kostean kesän tuhmuuksia kauhealla chlorellajuomalla.

Loppukesästä aloin ihmetellä, miten olin saanut niin upean t-paitarusketuksen. Se johtui tietysti chlorellasta, jota olin alkanut nauttia päivittäin, sillä ystäväni kertoi sen ehkäisevän krapulaa.

Ruoka on tehokas keino hallita, sitouttaa ryhmään tai pudottaa ryhmästä. Kiihkeimpien ruokapiirien kannanotoissa on jyrkkyyttä, joka muistuttaa uskonnollisten lahkojen julistusta. Lahkoille on ominaista, että ne katsovat puolustavansa oikeaa, elävää uskoa uhmaten kirkkoa tai uskontoa, joka on väljähtynyt ja joka tuskin erottuu ympäröivästä yhteiskunnasta ja kulttuurista. Lahkoilla on tapana olla herätystä korostavia ja fundamentalistisia, kuvaillaan Uusien uskontojen käsikirjassa.

Nykyajan pylväspyhimykset ovat joogaavia elovenatyttöjä ja jänteviä ravintofilosofeja, joiden verkkokirkonmenoissa tarjotaan pakuriteetä. Kaikessa on vapaaehtoisuuden aura, mutta ryhmäkuri löytyy rivien välistä.

Oli kyse sitten karppaajista tai hifimantelikoulukunnasta - keskinäistä ajatustenvaihtoa sävyttävät vahva itseidentiteetti ja selvät rajat, jotka erottavat sisäpiiriläiset ulkopuolisista.

Haluatko kurkistaa, miltä voisivat näyttää ruokahihhulin 10 ruokakäskyä?

Kommentit
  • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

    Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

    Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

  • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

    Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

    Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka