Hyppää pääsisältöön

Suosivatko murtovarkaat syrjäseutuja? – Katso oman kuntasi asuntomurrot

Irja Vallan kotiin Pielavedellä murtauduttiin syksyllä 2014.
Irja Vallan kotiin Pielavedellä murtauduttiin syksyllä 2014. Irja Vallan kotiin Pielavedellä murtauduttiin syksyllä 2014. Kuva: Yle, MOT ryöstetty

81-vuotiaan Irja Vallan kotiin Pielavedellä murtauduttiin viime marraskuun yönä. Murtovarkaat ovat tehneet murtoja erityisesti rauhallisilla omakotialueilla. MOT on koonnut taulukon, jossa murtojen määriä voi suhteuttaa kunnan asukkaiden määrään sekä siihen, kuinka kauan poliisin tulo paikalle kestää.

Irja Vallan kotiin murtovaras tuli terassin ovesta, aivan nukkuvan talonemännän vierestä. Itä-Suomen poliisilaitoksen syrjäkulmilla murtauduttiin moniin muihinkin vanhusten koteihin. Varkaat veivät rahaa ja pankkikortteja.

"Varmasti rollaattorit ja kaikki tuommoset apuvälineet ovat olleet herätysmerkkinä, että tuolla voisi olla apaja”, Irja Valta arvelee.

Itä-Suomen poliisin tutkittavaksi tuli loka-marraskuussa kahdeksan samankaltaista, yöllistä murtoa vanhusten koteihin.

”Kyllähän näissä rivitaloissa asuu nuorempaakin väkeä. Jostain syystä sitten otetaan se vanhempi sieltä. Se tietenkin viittaa, että siinä jollain tapaa on suunniteltua hommaa”, rikosylikonstaapeli Jari Rytkönen Itä-Suomen poliisista arvioi.

”Tämänkaltaista röyhkeyttä, että jopa makuuhuoneesta ihmisen nukkuessa käydään vierestä hakemassa, ei itselle tule mieleen”, hän sanoo.

Saara ja Erkki Straniuksen kotiin Keiteleellä murtauduttiin etuovesta yöllä talonväen nukkuessa.

”Nytkö on katsottu, että me ollaan niin vanhoja, että voi hyökätä, ihan suoraan sanoen, yöllä vaikka meidän kimppuun. Tämmöinen avuttomuus tuli”, Saara Stranius kertoo MOT:lle.

Murtojen kohteena
syrjäseudun vanhukset

Itä-Suomen syksyn murrot kohdistuivat vanhojen ihmisten koteihin, ja ne tehtiin alueilla, joilla poliisipartiosta ei ole yleensä pelkoa.

Itä-Suomen poliisilaitoksen alueella poliisin tulo kestää pisimpään juuri Straniusten kotipitäjässä Keiteleellä, keskimäärin reilun tunnin kiireellisissä hälytyksissä. Koko maan keskimääräinen toimintavalmiusaika oli viime vuonna noin 18 minuuttia. Pisimmät toimintavalmiusajat ovat Lapin, Keski-Suomen ja Itä-Suomen syrjäseuduilla. Lapin Utsjoella poliisin tulo kestää keskimäärin 1 tunnin ja 45 minuuttia.

Tutkija Heikki Mansikka-ahon mukaan poliisin partiointi on vähentynyt harvaan asutuilla seuduilla huomattavasti, kun poliisiasemia on karsittu poliisin hallintouudistuksen myötä. Mansikka-aho tekee väitöskirjaa hallintouudistusten vaikutuksista. Hän on myös Itä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario.

”Isoissa kaupungeissa ei juurikaan ole muutoksia tapahtunut, mutta harvaanasutuilla alueilla partioinnin määrä on vähentynyt enimmillään lähes 40 prosenttia", Mansikka-aho sanoo.

”Sehän kertoo sen, että poliisia ei näy sillä tavalla kuten ennen näitä poliisin hallinnon hallintorakenneuudistuksia.”

Mansikka-aho arvioi, että murtovarkaat hyödyntävät syrjäseutujen turvallisuusvajetta.

”Ihmiset kokevat turvattomuuden tunnetta. He kokevat, että asialle pitää tehdä jotain”, hän sanoo.

Hakeutuvatko murtovarkaat
poliisittomille seuduille?

Ulkomaiset murtovarkaat ovat tehneet murtoja erityisesti rauhallisilla omakotialueilla. Poliisin mukaan kohdealueita on valikoitu jo etukäteen. Hakeutuvatko rikolliset erityisesti seuduille, joissa poliisi ei ole lähellä?

”Voisi tietysti ajatella, että rikollinen valitsee tekopaikan sieltä, missä on vähemmän valvontaa ja poliiseja, mutta en minä ihan suoraa yhteyttä ainakaan tilastoissa tässä havainnut”, poliisitarkastaja Tommi Reen poliisihallituksesta sanoo.

Mitä poliisin tilastot kertovat? MOT selvitti asiaa viime vuoden asuntomurtojen osalta.

Kun asuntomurtojen määrä suhteutetaan asukaslukuun, listan kärkipäähän nousee paljon pieniä maaseutukuntia eri puolelta Suomea. Se ei kuitenkaan todista, että murtokoplat hakeutuisivat erityisesti sellaisiin paikkoihin. Pienessä pitäjässä muutamakin murto saattaa nostaa paikkakunnan listan kärkipäähän.

MOT ei löytänyt tilastoista selvää näyttöä siitä, että asuntomurtoja tekevät rikolliset hakeutuisivat johdonmukaisesti sellaisille seuduille, joissa poliisin toimintavalmiusajat ovat pitkiä.

Tilastot osoittavat, että murtokoplat etsivät kohteita melko läheltä valtateitä ja hakeutuvat erityisesti Etelä-Suomen suurten keskusten pienempiin ympäryskuntiin.

MOT: Murtokopla saapuu laivalla
TV1 maanantaina 19. tammikuuta klo 20

MOT:n asuntomurtopaketti

Kommentit