Hyppää pääsisältöön

Tiskiainejäämät suolistossa ja muut urbaanit ruumiinavauslegendat - patologi kertoo totuuden

Patologian ylilääkäri ja kehitysbiologian professori, Hannu Sariola Helsingin yliopistosta kertoo, mitä ruumiinavaus kertoo vainajan elintavoista ja -ympäristöstä.

Hannu Sariola // Kuva: Teemu Saarinen/YleX

"Kaverini tapasi pitkällä junamatkalla kanssamatkustajan, joka kertoi olevansa ammatiltaan patologi. Hänen mukaansa ruumiinavauksessa näkyy, onko vainajalla ollut käytössä tiskikone. Pesuainejäämät nimittäin siirtyvät astioiden kautta elimistöön ja kertyvät suolenmutkiin. Joillain vainajilla kuonaa on kertynyt elämän aikana runsaasti, ja se on niin kovaa, että sillä voisi hakata seinään vaikka kymmenen tuuman nauloja!"

Onko tuttu tarina? Tämän tyyppiset urbaanit legendat kiertävät pitkään ja hartaasti, ja saavat vanhetessaan uskomattomia mittasuhteita.

Tähän ja pariin muuhun mystiseen huhuun saatiin tyhjentävät vastaukset, kun patologian ylilääkäri Hannu Sariola vieraili YleX Etusivussa.

- Tarinalla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Sen sijaan huomasin urani alkuvaiheessa, että edellisten sukupolvien miehet olivat rautaa. Veitsiä joutui vaihtamaan sitä mukaan, kun kranaatinsirpaleita tuli vastaan ruumiinavauksissa, naurahtaa Sariola.

Parturi-kampaajiin liittyvä huhu asiakkaiden hiuksien löytymisestä hengitysteistä tai ruuansulatuskanavista on ylilääkärin mukaan myös täysi myytti. Elämäntapoihin liittyvät jäljet jotka näkyvät, eivät taas syiden puolesta yllätä.

- Ilmansaasteet ja epäpuhtaudet näkyvät selvästi. Hiiltä ja mustaa pigmenttiä löytyy keuhkoista paljon, jos ihminen polttaa tai elää suurkaupungissa. Rasvoittuneen maksan löytyminen viittaa taas yleensä liialliseen alkoholinkäyttöön.

Mutta miksi patologiaan sitten liittyy näin paljon uskomuksia, ja mistä urbaanit legendat ovat peräisin?

- Luulen, että meitä patologeja pidetään vähän outoina. Lisäksi ihmiset pelkäävät työympäristöämme. Ruumiin näkeminen on tänä päivänä harvinainen asia, mikä osaltaan vaikuttaa huhujen leviämiseen. Suhde kuolemaan ei ole enää nykyihmiselle yhtä luonnollinen kuin ennen, kun esimerkiksi ruumiinvalvojaisia vielä järjestettiin, Sariola sanoo.

Tiettyjen ruoka-aineiden liiallinen nauttiminen taas näkyy elimistössä.

- Jos saat ruokavaliosi kautta rautaa yliannostuksina koko ajan, niin suolistosi muuttuu mustaksi. Tietyt virheet elämäntavoissa näkyvät joskus, mutta ovat todella poikkeuksellisia.

Kuuntele alta, ohjaako sattuma tiedettä! Tieteen päivien virallista Kaikkea sattuu -kirjaa toimittamassa ollut Sariola vastaa myös tähän kysymykseen YleX Etusivun Reetan ja Henkan haastattelussa.