Hyppää pääsisältöön

12 syytä, miksi Teemu Selänne on supermies – ei vain jääkiekossa, vaan elämässä

Kaikki tietävät, että Teemu Selänne on yksi kaikkien aikojen jääkiekkoilijoista. Jääkiekon lisäksi Selänne on hyvä myös toisessa asiassa: elämässä.

Teemu Selänne voi hyvinkin olla syypää sun hymyyn. // Kuva: Yle

Teemu Selänteen uskomaton NHL-ura alkoi vuonna 1992 Winnipeg Jetsin joukkueessa. Vuonna 2007 hän voitti Anaheim Duckisin riveissä jääkiekon arvostetuimman palkinnon, Stanley Cupin.

Selänteen ura sai ansaitun kruunun 11. tammikuuta, kun Selänteelle järjestettiin juhlatilaisuus Anaheimin hallissa Ennen Anaheim Ducks – Winnipeg Jets -ottelun alkua. Selänteen paita nostettiin Anaheimin Honda Center -areenan kattoon. Selänne on tähän mennessä ainoa pelaaja, jonka pelipaita roikkuu hallin katossa.

Teemu Selänne on mieletön jääkiekkoilija – eikä pelkästään jääkiekkoilija. Hän on onnistunut oivallisesti myös kaukalon ulkopuolella.

Tässä se on: 12 syytä rakastaa Selännettä

1. Fanien arvostaminen

Fanit ovat olleet tärkeässä roolissä Selänteen uralla. Selänne on kiittänyt faneijaan antamalla heille aikaa.

- Hän on kaikkia kohtaan reilu ja ystävällinen, joten jos yhdelle antaa nimmarin, niin sitten se on annettava myös kaikille 200:lle muulle, Selänne-elämäkerran kirjoittanut Ari Mennander kertoo Ilta-Sanomien haastattelussa.

2. Arvostaa tukijoitaan – myös edesmenneitä

11. tammikuuta Selänteelle järjestetyssä juhlatilaisuudessa lavalle oli tuotu tyhjä tuoli. Selänne mainitsi tuolin kuuluvan hänen noin vuosi sitten menehtyneelle uransa alkuaikojen pelaaja-agentti Don Baizleylle.

- Tiedän, että olet täällä jossain, Selänne sanoi juhlapuheessaan, joka on nähtävissä NHL:n verkkosivuilla.

3. Pitää huolta lähimmäisistään

Teemu Selänteen isoveli Panu oli ajautunut huumeongelmiin 1990-luvun alussa ja istui Helsingin Sörnäisten vankilassa kahden vuoden tuomiotaan. Teemu salakuljetti Panulle rahaa vankilaan.

Teemu on haastattelussa kertonut, että hän on pitänyt taloudellisesti Panusta huolta kahdenkymmenen vuoden ajan.

4. Auttoi ystävää - lahjoitti auton

Puolustaja Sami Vatanen siirtyi Selänteen seurakaveriksi Anaheim Ducksiin vuonna 2011. Vatanen ei uskaltautunut Kalifornian ruuhkaisille moottoriteille omalla autollaan, joten Selänne antoi hänelle Mersun.

5. Hyväntekeväisyys

Selänne perusti 1990-luvulla kahden vanhan pelikaverinsa, Waltteri Immosen ja Keijo Säilynojan kanssa Finnish Flash -järjestön, joka on lahjoittanut hyväntekeväisyyteen 20 vuoden aikana noin miljoona euroa. Lisäksi esimerkiksi Sel8nne-dokumentin ja Selänne-elämäkerran tuotot lahjoitetaan hyväntekeväisyydeen.

6. Pelkkä onni ei vie huipulle

Teininä Teemu päätti isänsä Ilmari Selänteen kanssa, että hän panostaa tosissaan jääkiekkoon ja katsoo sen kortin loppuun asti. Selänne meni joka ilta nukkumaan kello 21, jotta sai varmasti tarpeeksi lepoa. Teininä hän myös venytteli päivittäin, vaikka hänen ystävänsä naureskelivat asialle, Selänne-elämäkerrassa kerrotaan.

Mikäli Selänne ei olisi pitänyt kropastaan erittäin hyvää huolta, olisiko hän kyennyt pelaamaan vielä 43-vuotiaana maailman kovimmassa jääkiekkoliigassa? Tuskin.

7. Ferrari Enzo

Selänne on kertonut, että hän on uransa aikana tuhlannut rahaa vain autoihin. Selänteellä on tallissaan yli 30 autoa. Yksi niistä on Ferrari Enzo, joita on valmistettu yhteensä vain 400 kappaletta.

8. Maitopojasta maitomieheksi

Suomessa juodaan maitotuotteita enemmän kuin missään muualla maailmassa, peräti 130 lirtaa vuodessa per henkilö. Lieneekö syynä tähän Teemu Selänne, joka toimi 1990-luvun alussa Valion mainoskasvona, maitopoikana.

2010-luvulla Selänne palasi parinkymmenen vuoden tauon jälkeen Valion mainoskasvoksi. Pojasta oli kasvanut maitomies.

9. Mainos Kuninkaan kanssa

Pikkusuolaisen himo iskee, kun kautta aikojen suomalaiskiekkoilija Selänteen kanssa sipsejä mainostaa kautta aikojen suomalaisjalkapalloilija Jari Litmanen.

10. Leffatähti

Teemu Selänteen elämästä kertova dokumenttielokuva Sel8nne on tilastoidun ajan katsotuin suomalaisdokumentti elokuvateattereissa. Sen näki yhteensä 130 000 ihmistä. Vertailun vuoksi: Jari Litmasen elämästä kertovan dokumentin Kuningas Litmanen näki 30 000 silmäparia. On otettava huomioon, että Litmanen on kuningas, Selänne ei ainakaan vielä ole.

11. "Teemu, mäkin itken"

Teemu Selänne päätti maajoukkueuransa vuonna 2014 Sotshin olympialaisissa voitettuun pronssiotteluun. Selännettä ennen Ylen toimittaja Kaj Kunnaksen haastattelupisteelle ehättivät muun muassa Kimmo Timonen ja Sami Salo, jotka Selänteen tavoin pelasivät viimeisen pelinsä leijonapaidassa. Heidän kohdallaan Kunnaksen pokka piti.

Toisin kävi Selänteen kohdalla, kun kiekkoilija oli kyynelissä.

- Teemu, mäkin itken, Kunnas sai sanottua.

12. Parempi kuin kukaan ruotsalainen

Teemu Selänne keräsi NHL-uransa aikana yhteensä 1 457 pistettä. Paras ruotsalainen, Mats Sundin, keräsi uransa aikana Selänteeseen verrattuna vaatimattomat 1 349 pistettä.

Selänne on todennäköisesti Sundinia parempi myös elämässä yleensä.

Jääkiekkosaavutukset pähkinänkuoressa

Selänteen NHL-tulokaskauden maali- ja piste-ennätystä, 76 maalia ja 132 pistettä, ei todennäköisesti rikota koskaan.

Selänne on olympialaisten historian paras pistemies. Hän teki kuudessa olympiaturnauksessa 24 maalia ja antoi 19 syöttöä. Viimeisen olympiamaalinsa Selänne teki 43-vuotiaana, jolloin hänestä tuli vanhin pelaaja, joka on tehnyt maalin olympialaisissa.

Vanhoilla päivillään Selänne intoutui tekemään useita ikäennätyksiä NHL:ssä. 41-vuotiaana Selänne oli vanhin pelaaja, joka on pelannut NHL:n runkosarjan kaikki 82 ottelua. Selänne oli myös ensimmäinen yli 40-vuotias pelaaja, joka teki viisi tehopistettä yhdessä ottelussa sekä ensimmäinen 42-vuotias pelaaja, joka on kahdessa NHL-ottelussa tehnyt neljä tehopistettä.

Teemu, mäkin itken.

 • Kommentti: Lady Gaga ei ole vain idoli, vaan välitän hänestä kuin ystävästä

  Superfanin kommentti suhteestaan Lady Gagaan.

  Lady Gaga ei ole vain idoli, vaan välitän hänestä kuin ystävästä Lady Gagan fanittaminen on muuttunut vuosien mittaan ystävyyden kaltaiseksi välittämiseksi, mikä korostuu koronakriisin aikana, kirjoittaa musiikkitoimittaja ja Gagan superfani Markus Hilden. Meidän Little Monstereiden kevään mittainen odotus palkittiin perjantaina 22.

 • Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken

  Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista.

  Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista. Nyt kuulijat avautuvat hänelle haavoistaan. Vesta julkaisi uuden kappaleen Valonsäteet perjantaina 15. toukokuuta. Kakkoslevy Uskon tulevaan ilmestyy syksyllä.

 • YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius!

  Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola.

  YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius. Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola. Boeliukselle tärkeää on, että kesäkumibiisin esittää julkisesti seksuaalivähemmistöön kuuluva artisti. Kesäkumeja on perinteisesti jaettu festareilla ja nuorten tapahtumissa, mutta koronaviruksen vuoksi niiden jakelu keskitetään nyt syksyn jälkeiseen aikaan. Kondomeja annetaan järjestöjen toimesta myös kouluterveydenhuoltoon, lastensuojeluun ja nuorisotyöhön.

 • YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa

  Mökkifestarit on kolmen päivän spessulähetys YleX Aamussa.

  YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa YleX Aamun Mökkifestarit kuuluu radiossa ja näkyy Yle Areenan streamissa 26.–28.6. Kaksi miestä, yksi mökki ja koko Suomen kokoinen mökkifestariviikonloppu! YleX Aamun Ville "Viki" Eerikkilä ja Juuso "Köpi" Kallio laittavat itsensä likoon 26.–28.